Monday, May 16, 2022

Шри-Ланка. Ба, познати вси лица

В Шри-Ланка продължават массовите протести предизвикани от икономическата криза. Огромният държавен дълг и въвеждането на "зелена икономика" (без торове и химикати), което съкрати производството в селското стопанство на една трета болезнено удари по населението. А ковида и борбата с него, а след това и украинската криза станаха последните капки препълнили чашата на народното търпение. Заради недостига на гориво на острова всеки ден за 7-10 часа започнаха да изключват електричеството. Протестиращите поискаха слизане от власт на семейството Раджапакс, един от които е президент, а неговият брат — премиер-министър. Също така те поискаха от управляващото семейство да върне на народа награбените богатства и призоваха да излезе в оставка цялото правителство и всички 225 депутати от парламента. В СМИ се твърди, че по време на вълненията изглеждащите богати хора са започнали просто да ловят и пребиват.

А ето на улиците се появиха и до болка познати нам лица на портретите. :)

Да, истински изход от кризата е само в победата на последователите на тези хора. Ще се намерят ли такива този път именно на Шри-Ланка и ще могат ли да вземат властта в днешната смута е спорен въпрос. Но в глобален мащаб — е безспорен...

Автор Александр Майсурян

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.