Saturday, December 24, 2016

Роби на капитала



Ако си мислите, че главните признаци на робство — това са вериги и надзирател с камшик, то имам за вас лоши новини. Капитализмът с успех замени веригите и камшика с икономическа принуда. Робът все така е роб — само че сега си мисли, че е свободен.
Да разгледаме основните форми робски зависимости, които са характерни за обществото към днешен ден:
1. Принуждение към постоянна работа. Съвременният човек е принуден да работи без спиране, тъй като заработените средства стигат само да се заплати жилище за 1 месец, храна за 1 месец и пътуване до работа и обратно за 1 месец. Доколкото парите стигат винаги само за 1 месец, то човек е принуден да работи цял живот до смърт. Пенсията също не е решение на проблема, тъй като пенсионерът дава цялата си пенсия за жилище и храна, и у него въобще не остават свободни пари. При това забележете, ако при класическото рабовладение предоставянето на робите на жилище, храна, медицинска помощ е било проблем за рабовладелеца, то сега всички тези проблеми лягат изцяло на самите роби!
2. Създаване търсене на «нужни» стоки с помощта на рекламата. Съвременният човек много трудно ще се откаже да прикупи някаква новинка или разрекламиран продукт (например, нов смартфон или даже дъвка на касата в супермаркета). Съответно, човек потребява повече, отколкото вече е заработил, взема кредити за тези «нужни» стоки — и в резултат заплаща стоката с проценти. В края на краищата неговата прекредитираност расте по експонента, той става зависим от своята работа, тъй като загубил я той не ще може да връща дълговете и ще загуби всичко! И това много силно стимулира да се изпълнява даже низкоплатена работа, без да се замисля (а гадостите и подлостите, които той е готов да извърши, за да не загуби работа нямат чет и брой - бел.пр.).
3. Мит е, че човек работи за държавата. Съвремените хора вярват, че работят за държавата, и тя в края на живота ще ги обезпечи с достойна пенсия. Именно затова те част от своите заработени пари дават на държавата във вид на данъци (в Америка самостоятелно, а в България за нас това прави работодателят). Но какво виждаме в реалността? Проработил цял живот човек получава мизерна пенсия (при това нейният размер не силно корелира с изпълнената от пенсионера работа — затова пък силно корелира с текущото състояние на икономиката).


4. Механизмът на инфлацията. Именно той не позволява на много хора икономически да се развиват. Ръстът на цените без ръст на заплатата води към незабележимо обедняване. Съответно на хората се налага още повече да работят от година на година, та поне да остават на същото ниво благополучие. Дори повече. Инфлацията — това е данък за спестяванията. С помощта на инфлацията държавата по малко отнема вашите парички, които още не сте похарчили — за да ви върне към т.1.
5. Привързаност към едно място на жителство и работа — още една съвременна форма на робство. Този механизъм принуждава хората да работят цял живот на един и същ завод заради обещаното от завода жилище или други привилегии. В съвременното общество впрочем, тази система замениха неподемните ипотечни кредити —те  заставят човека взел ипотека всеки месец да ходи на поклон в банката, така изработвайки у него рефлекс «цял живот трябва да се плаща по дългове», и не му дават да направи пауза за смяна на работата. «Не може да се загуби работа — нали трябва да се плаща ипотека».
Всичко води до това, че роба от свободен човека отличава не размера на заплатата или дохода — а съотношението между доходи и разходи. Ако вашите разходи са такива, че с труд успявате да доживеете до заплата и на вас висят кредити — вие сте роб, и никъде своите хазяи няма да се денете.
Ако вашите разходи са такива, че всеки месец ви остават излишни пари, които спестявате или харчите на някакви не особенно нужни неща, и на вас не висят кредити и ипотека — вие сте свободни. Дотолкова, доколкото въобще може да бъдеш свободен, оставайки в социума.
Малко хора разбират, че проблема в тази система не е толкова в доходите, колкото в разходите. По-точно — в умението да се балансират разходите с доходите. Именно това знание и умение всячески размиват и разрушават съвременните рабовладелци. Предлагат ви повече да потребявате не за да започнете да живеете по-добре — а за да се оказажете в робство.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.