Thursday, July 9, 2020

Август Бебел «За ползата от комунизма за капиталистите»

…С отмяната на частната собственост върху оръдията за производство и с прехода им в обществена собственост малко по малко исчезва маса бедствия, които в съвременното общество се срещат на всяка крачка, все нарастващи и ставащи все по-непоносими.
    Господството на една класа и неговите представители се прекратява, обществото действа планомерно, само се ръководи и само се контролира.
    Подобно това като с унищожението на системата за наемен труд се прекратява възможността за експлуатация на човек от човека, точно така ще се прекратят мошеничеството и измамата, фалшифицирането на хранителни припаси, борсовите спекулации и т. н.
    Храмовете на Мамон ще опустеят, тъй като държавните ценни книжа, акции, заложни листове, ипотечни свидетелства и т. н. ще станат ненужни парчета хартия.
     Думите на Шилер: «Долу дълговите книги, и да се въцари мир на земята» — ще намерят тогава своето осъществление, а библейското изречение: «В пот на лицето си ще ядеш хляба свой» — ще засегнат също и героите на борсата и търтеите на капитализма.
    Но работата, която те ще са задължени да изпълняват в качеството си на равноправни членове на обществото не ще ги подтиска, а тяхното физическо състояние значително ще се подобри.
    Те завинаги ще се избавят от грижите за имущество, които ако се вярва на патетическите заявления на нашите предприемачи и капиталисти са часто още по-тежки, отколкото необеспеченото и бедно съществование на работника.
     Ще се избавят те от трикратни вълнения и от спекулации, така често причиняващи на борсовите играчи болести на сърцето, апоплексически удар и нервно разтройство. И те и техните наследници ще се избавят от всякакви грижи и ще се чувстват превъзходно.


Бебель А.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.