Monday, January 10, 2022

Казахстански уроци от Реми Майснер

Как това в Казахстан ще завърши - един бог знае. А понеже бог няма - значи никой не знае. Но вече може да кажем, че казахските буржоа преподадоха на всички останали казахски класи, прослойки и съсловия няколко важни урока.

Урок първи. За жителите.

Жители почтени, еснафи степенни!

Запомнете - газта трябва да бъде заплатена. Изцяло и напълно. Не стигат пари за заплащане - значи, седи без газ и не дудни.

Ако си имал газово отопление и без газ ти е станало много студено - можеш да събереш няколко приятели, заедно ще пританцувате за съгрев, подобно персонажа от "Ирония на сътбата". Сие засега не се възбранява, у нас нали има Свобода и Демокрация. Само повече от трима не се събирайте и твърде високо не подскачайте, не то господин полицай ще реши, че вие тука протестирате, а с протестантите сега шеги не си шегуват. Времето е бая непросто - Хидрата на Международният Тероризъм и Хидрата на Международният Коронавирус съвсем са се распоясали. Така че се грей, родний, но не забравяй, че конвоя всяко непонятно движение трактува като провокация - и стреля без предупреждение. Приеми вече като даденост, господин жител, че цената за газ спекулантите установяват без оглед на твоите потребности. Същото се касае и прочие материални блага, необходими за живота. Спекуланта в преследване на свръхпечалби има пълното право да те остави без хлебченце например. Ето ще каже: "От утре самун ръжен поскъпва десет пъти!" И - аля-улю, затягай колана още по-яко, бедолажний жител. Започвай да ядеш по веднаж на ден например. Закуска, обед и вечеря - това не е за бедняците, това е ниво на върха на средната класа като минимум. Ти бедолага, привиквай към едноразово хранене. Но спазвай поведение при това скромно, тихо и прилично. А ако се бунтуваш и възмущаваш - ще убият. В прекия смисъл на думата, ще унищожат физически, никакви такива, разбираш, хиперболи с метафори. Така че ако кожата ти е скъпа - приеми като даденост, че всичко-всичко-всичко на света принадлежи на буржоина, спекуланта и лихваря, а ти живееш само и изключително по милостта на тез господа. Не бунтувай, а се старай към експлуататорите и паразитите да се подмажеш. И ще те споходи щастие. Чирашко, но щастие. У другите, гледай, и такова няма!

Урок втори. За наемниците на капитала.

Полицаи, щурмовици, чевекашници и прочее "силова" публика!

Запомнете, че буржоата - е ваш Хазяин!

Вие нямате нито собствена воля, нито собствени мисли. Вместо воля вие имате - желания на крупните спекуланти, а вместо мисли - команда от непосредственият началник. Да, за буржоата и командирите вие сте стотинков расходен материал, жив щит, пушечно месо. Но за всички останали съграждани вие сте мерзотни фашистски палачи. И отношението към вас е съответното. Излиза, само Началството ви и обича... поне някак... Така че сплотете се около любещото началство, изпълнявайте всички началствени прищевки, каквито и гадни тези прищевки да не ви се струват! Стреляйте по всичко, по което началничето заповяда да се стреля. Не бойте се от общественото мнение, у началството има купчина журнатутки, които ще обявят вашите жертви за "терористи", "исламисти", "разносители на чума", "рогати дяволи" - що угодно! Бойте се само от началствения гняв, бойте се да си загубите пагоните и да се окажете зад вратите на полицейското свърталище! Ибо там има само мрак чутовен и скърцане със зъби. Приеми като даденост, господин полицай, че твоите съграждани (ан масс) - врагове са ти. Че всяко приближаване на цивилни съграждани към твоята персона трябва да се възприема - по подразбиране - като нападение, като опит да се завладее твоето табелно оръжие. Да, някой път е страшновато да си полицай, неуютно е да си презрен враг на народа. Някой път, навярно, и мисли за възмездие в главата пролазват. Но ти тези мисли гони по-далече, господин полицай. Бог не ще даде, свинята не ще изяде! Нали сега не е 1945-а година, Червената армия, нали, у стените на твоя роден град не стои - откъде пък ще се свали възмездие върху полицейската глава? Както видиш - през твоя век, господин полицай, фашизъма ще е достатъчно.

Само бъди твърд! Даже ако подлата чернота внезапно се организира, започне да побеждава и сили да бъде сдържана няма, и изглежда всичко свършва - не се отчайвай. А буржоинският интернационал - за какво е? Трябва само ден да се устои, и нощ да се издържи - и съседите-буржоини ще изпратят иззад Черните планини помощ. Спецназ на братските буржоински държави ще се свали върху възстаналите чираци от небесата и ще застави смърделите да заплатят за газта изцяло, ще застави черните човечета отново на тебе, полицая, в краката да се кланят! Хубаво нещо е това - интернационал (и добре е за буржоата, че пролетариите за това нещо подзабравиха), удобно нещо. Само бъди и сам готов да върнеш интернационалният дълг, господин полицай! Ако в съпределното буржоинско царство чираците започнат пенсия някаква да искат, или хлебец, или достъпно здравеопазване с достойно образование - бъди готов да се хвърлиш в бой, бъди готов да убиваш ради това, че чираците да продължават да тънат в убожество, тъмнина и нищета! Своите верни песове буржоина нелошо така храни. И на пенсия пуска на 45. Ако съвест немае - напълно може да се живее.

Урок трети. За пролетариите.

Прогресивно човечество!

Събитията в Казахстан за пореден път потвърдиха правотата на "остарелите" брадати и мустакати класици.

Да се прогонват от града буржоинските чиновници - е дело хубаво, но нали това е само половината от делото. Втората половина - най-важната! - незабавно да се заменя буржойската администрация с администрация съветска. Да се разгонват фашистските полицай и шуцманшафт - е дело прекрасно, но пак е само половин дело. Ако на мястото на буржоинските полицай и шуцманшафт веднага не се поставят чекисти и милиционери - фашистската сволоч ще се върне и яростно ще мъсти. На първо място - на тебе самия, другарю революционен пролетарий, ще ти дойде много солено. На второ - масата ще усвои, че бунта е дело безполезно, че бунта е дело обречено, че с бунт нищо не ще добиеш, само неприятности ще насъбереш. На трето - природата не търпи пустота. Ако пролетарият не възглави народният протест - него ще го възглави буржоин. А буржоина - за това и е буржоин, че своите и само своите въпроси да решава. И ще се получи - народът кръв е проливал само за това, че някое тлъсто буржоище си укрепи положението, отпише си още двойка-тройка заводи и комбинати, още двойка-тройка министерски портфейли за своя гнусен клан захапе... Други резултати от бунта масата няма да види - и следващият път ще и бъде вече много трудно да се развърти на бунт. Ще се получи, че със своят подвиг, със своята кървава жертва - ти на врага си помогнал. Помогнал си да се изпоплаши жителя, еснафа, който е видял само отрицателните страни на възстанието, но не е видял нито една положителна. Помогнал си да се промотивират и сплотят около началството полицаите, които са видели, че никаква организирана сила, освен полицейските хазяи, буржоините, в обществото няма и не се предвижда. Да, буржоините разпуснаха правителството, но нали само за това, че да съберат ново, точно същото. Да, буржоините временно върнали обратно ситуацията с цените за газ, но ако цялата власт - и икономическа и политическа - е останала в буржойски ръце, то ръстът на цените е неизбежен. Протест - това е хубаво и прекрасно. Но Революция - това е далеч по-добре, другари скъпие. Протестът буржоините отдавна са се изловчили в своите цели да използват. Видехте ли, как ловко въпросът за цените се смени на въпрос за това, че трябва най-вкусните парчета да се отнемат от Назарбаев и дадат на Токаев? Ето, те. А с Пролетарска Революция такъв ход не ще мине. Ибо Пролетарската Революция е смърт за буржоина, а да монетизира своята собствена смърт не ще се получи даже у най- отявленият пройдоха...

Такива са уроците, които казахската буржоазия любезно преподаде на населението на Казахстан, а също и на цялото човечество... Като минимум, на тези представители на човечеството, които имат уши да слушат и очи да гледат (а също и голеееееми зъби, че буржоата да изядат). Неблагодарен глупак ще е тоз пролетарий, който не приеме тези уроци под внимание. Даже няма да е жалко  тоя глупав пролетарий, когато Началството отново в овчи рог почне да го извива. Не се учиш - значи сам искаш да страдаш и се подлагаш на издевателства.

Мазохист, навярно.

На това засега стопЭ, другари.

remi-meisner (широко известен в тесни кръгове публицист)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.