Tuesday, November 28, 2023

Ще се съединят ли някога пролетариите подобно на световната буржоазия?

 

Целият капиталистически (империалистически и постколониален) политически, икономически и социален ред е изграден на само две основи.

  1. Сред богатите класовата солидарност е по-силна от националната.

  2. Сред бедните националната солидарност е по-силна от класовата.

Точно тази ситуация Маркс се опитва да промени с "пролетарския му интернационализъм" и лозунга "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" Но нито Маркс, нито Троцки, нито нашият любим Христос - Че Гевара, успяват да го постигнат.

Пролетариите продължават и ще продължат да се мразят един друг за различни форми на очите, оттенъци на кожата и езици на общуване, дори само заради факта на раждането и пребиваването им на различни територии. И да се убиват един друг яростно с всякакво оръжие и голи ръце, докато световният интернационал на висшата буржоазия е напълно солидарен по въпроса за колективното експлоатиране на световното население.

Хората още се чудят, когато забелязват, че "национализмът" и "патриотизмът" - това са философии на бедните, които се налагат в техните глави чрез всякаква пропаганда. Докато богатите си запазват широки възгледи по въпроса за гражданството и националността.

Бедните можеха да си помислят: може би ни хранят с евтини отпадъци, а си пазят ценни неща? Но бедните никога не са били способни на това. Те и в следващата война ще продължат усърдно да се убиват един друг и да умират в облаци от отровен газ, докато богатите просто ще изчакват войната в апартаменти на врага на вражеска територия. Освен това богатите дори ще водят пропагандни предавания за омразата към врага точно от неговата леговище, където ще живеят и целуват "враговете" си.

 Враг пред вратата, санкции, вечният путинизъм, бомбардиране на Америка, бомбардиране на Русия, борбата за демокрация, борбата против демокрацията,  Крим е наш, Крим не е наш, маршът на Немцов, руският марш, осетинци-алани, руски националисти, ой-вей, гьобелсовата пропаганда, холмогоров-киселев-соловьов, Ехото на Москва, Тина Канделаки, гей-парадите и православните казаци… Това всичко е шоу, цирк, Евровизия за бедните отвъд въображаемата бариера. И никой нито в Москва, нито във Вашингтон няма да ни позволи да го прекратим или да го поставим под съмнение.

Защото веднага щом бедните разберат, че богатите винаги са заедно и винаги срещу бедните, че за богатите съществуват само техните класови интереси – тогава ще зададат себе си прост въпрос: защо и ние да не опитаме интернационална солидарност? А големият буржоазен свят нека се бие за имена и флагове… И тогава всичко ще се срине. И капитализмът, и границите, и държавите. И ще настъпи комунизмът, и всички жени (и пилетата) ще бъдат общи.

Но това никога няма да стане. Не се притеснявайте.

Герман Садулаев

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.