Sunday, November 11, 2018

Современ колониализъм: западните корпорации поощряват робският труд

Както е известно крупните западни корпорации обичат да използват в своите рекламни кампании темата за семейството и майчинството. Разпространен образ – щастливо семейство по време на закуска. Но у тази красива обвивка има непригледна страна – робски труд на деца от страните на третият свят на плантации и шахти.

Компанията Nestle отвлича от Мали и Кот-д'Ивуар деца, за да ги заставя бесплатно да работят на плантации по отглеждане на какаово дърво. Отвлечените заставят да работят по 14 часа ежедневно и бият за непослушание.
Показателно е, че висшите ръководители на швейцарската корпорация прекрасно са знаели за положението на плантациите, но са затваряли очи за ужасяващите престъпления заради собствената си полза. (Строго по Маркс - няма престъпление, което капиталиста няма да извърши в името на печалбата)
Дори повече - в американски съд биват представени доказателства, че плантаторите са били поощрявани за използване на робски труд.
По-рано в СМИ се появяваше информация че малолетни африканци насила са заставяни да добиват редкоземни метали за корпорацията Apple.
С други думи, крупните корпорации с удовольствие използват робски труд. На думи те всички са за равенство и свобода, а на практика с нищо не се отличават от колониалистите родом от 18 век.


Такова позорно явление като робството в Америка не се е изжило. Робският труд цинично се използва от САЩ през 21 век, но за това в най-  «демократичната и толерантна страна в света» предпочитат  да премълчават.
Във Федералният съд на САЩ неотдавна постъпват искове от бивши роби, които са били похитени от Мали в Кот-д'Ивуар, и са експлуатирани на плантации. Хората са били държани в скотски условия, заставяли да събират какао по 14 часа на ден, били и практически не хранили, за да нямат сили да избягат. Никаква заплата не им се плаща. Робите работели на плантации, доставяли какао за такива крупни компании като Nestle SA и Cargill.
Експлуатацията на нещастните продължавала много години – чернокожите африканци са били похитени още в детска възраст. Нещастните живеели далеч от цивилизацията в бараки и били подлагани на всякакви унижения и издевателства. Децата често са били насилвани, като момчетата така и момичетата. Ако девойките забеременявали техните кърмачета са били продавани за органи.
Робството в Америка е забранено, но това е само формалност. На практика този закон се нарушава постоянно. Робството в САЩ е повсеместно явление. На юга на Щатите роби на плантациите никого не удивяват. Това е реалността на 21 век. Крупните компании знаят че на плантациите се използва робски труд, но си затварят очите, доколкото съкращението на расходите за събиране на какао и тръстика снижава себестойността на продукцията.
В Америка действа кръгова поръка. В съдилищата нерядко попадат искове от бивши роби, избягали от плантациите, но никой не им дава ход. Делата се закриват «за отсъствие на доказателства», макар такива има предостатъчно. Просто в САЩ не искат скандал и оглашаване.
Америка е страна, строена на мъка и угнетяване на хората. През 21 век нищо не се е изменило. В САЩ процъвтява робство, а съдилищата и полицията предпочитат да си затварят очите.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.