Wednesday, June 5, 2019

Най-добрият музей на социализма в Източна Европа - Варна

Ретро-музей на социалистическото минало разположен във Варна -  истински бисер на града и засега относително малко известна атракция.
Намира се на един от етажите на търговският център Grand Mall Varna и човек отначало може със съмнение да се отнесе към яркият информационен плакат на входа. Кажете, какъв музей може да се създаде в помещение на обикновен съвременен търгово-развлекателен център? Да се завлече там стара «Волга», да се постави бюст на Ленин (а по-добре на Сталин) и Живков, да се закачат два флага и комунистически значки на стената. Вуаля, музей на «тоталитарното» минало е готов! Приятели, колко жестоко се лъжех! Това е съвершенно потресаващ, интересен, познавателен и неполитизиран музей с множество уникални експонати. Най-доброто от подобни места в Източна Европа, а може дори и в света. Първа роля играят разбира се автомобилите, но въобще там има много друго любопитно.
Видяното незабавно извиква истински възторг. Няколко десетки автомобили, стотина единици битова техника, играчки, плакати, коллекции предмети от бита и производството на НРБ, СССР и другите страни от социалистическият блок.


Истинска гордост на музея са шикарно реставрирани леки автомобили от социалистическата епоха. Обърнете внимание как организаторите са подходили към оформлението с душа и творческа фантазия, разполагайки редом детска играчка-модел.

Още едно достоинство на музея — восъчни фигури на социалистическите лидери, създадени в художествената студия мадам Тюсо. Това скъпо удоволствие струва 20 хиляди евро за всеки ескпонат. На снимката долу — унгарският генсек Янош Кадар.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.