Saturday, June 29, 2019

Хроники на пикиращият хегемон



Признавам си, искам да вляза в историята. Но не заради тщеславие, а за полза на делото. Като хроникьор на падението на Pax Americana.

1. Русия и Китай ще стиковат своите аналози на СВИФТ (руската СПФС и нейният китайски аналог), и ще могат да работят без тази зависима от Запада система във взаимните плащания.

2. Русия и Китай подписаха съглашение за преход на национални валути във взаимната външна търговия. Планира се, че прехода ще бъде завършен към следващата 2020 година. При това преходът на национални валути ще бъде извършен и по отношение тези контракти, които отначало са подписани в долари.

2а. Никой още не е анализирал такъв интересен въпрос «А къде ще се дянат всички тези долари, които ще се освободят в резултат на подобни откази от долара от различни страни?». Ще се върнат в САЩ, стоварвайки върху вътрешната икономика инфлация? Другите страни ще изкупуват остатъците от привлекателни физически активи (е не във фондови спекулации ще да вървят, честна дума), които още са се съхранили в САЩ?

3. Китай и Япония (Си и Абе) постигнаха консенсус по цял ред въпроси. Започвайки от статуса на Източно-Китайско море и завършвайки с культурни програми по обмен на туристи и студенти.
Япония прекрасно разбира, че САЩ се опитват да я превърнат в «Украина за Китай», тоест самоубийствена торпеда, която Щатите ще  използват за дестабилизация на региона. И всячески се дърпат (защото японците не са такива тъпи като рагулите). Затова Токио предприема огромни усилия за подобрение на отношенията както с Китай, така и с Русия. Поне просто за това, че искат да живеят (а още това е и изгодно).

4. Поредният опит за държавен преврат във Венецуела се провали, а всички заговорници са арестувани. С железобетонна база доказателства. При това са ги водили повече от година, за което заговорниците така и не се досетили.
Това (а също провала на синхронните протести в Хонконг и Русия по време на форума ПМИФ) нагледно ни демонстрира, че страните са се научили ефективно да отразяват американските опити за държавни преврати.

5. «Форд» затваря още шест завода в Европа. Под съкращение ще попаднат 12 хиляди работници (това е примерно 20% от общата численост на персонала на компанията). При това работниците от руските заводи вече вземат при себе си КАМАЗ и други автопроизводители, както и производствените площадки, които няма да простояват без работа.
Впрочем аз считам, че американският автогигант това няма да спаси. Дълговете на компанията два и половина пъти превишават нейната текуща пазарна капитализация, а продажбите продължават да падат. «Това е фиаско, братан»(с)

Най-приятното в тази ситуация е, че своите кредити към руските банки «Форд» вече погаси, така че на загуба ще остане някой друг.

6. Делата у други американски гиганти вървят не по-добре. Например за проблемите на «Боинг» вече писах в предишните статии.

7. Тръмп се срещна с Путин, възнамерява да се срещне със Си. Но той няма какво да предложи нито на едния, нито на другия. Затова ще «фиксират стремеж към достигане на компромис» и на това ще се разотидат.

Според мен всичко е достатъчно нагледно.
Ако считате, че «Роджерссичколъжи», то нахвърляйте ми новости за успехи на американската икономика (в реалният сектор, ако обичате) и проривни технологии, а то аз нищо такова не мога да намеря...

Публикувано в https://news-front.info/2019/0...

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.