Thursday, September 17, 2020

Официално: 84% от всички активи на водещите корпорации в САЩ са надувки и басни

 


Любопитна статистика от отчета на Bank Of America по корпоративния сектор на САЩ.

Ако се вземат и съберат в едно всички активи на всички корпорации от списъка S&P500 - цялата наличност и сметки в банки, всички запаси суровини, всички дебиторски дългове и облигации, цялата недвижимост, цялата земя, всички фабрики и заводи то се изяснява, че 84% от всичко това са "нематериални активи" (intangible assets), тоест не нещо физическо, а нещо, което е невъзможно да се измери, чиято ликвидност по заявената цифра е неочевидна, но - вярвайте ни! - highely likely всичко това толкова и струва, колкото нарисувахме.

За сравнение - през 1975 скоро след "златният фалит на САЩ" и когато въобщ всичко там и се запързаля надолу делът на "неизмеримото" в корпоративните активи бе едва 17%, тоест от 1975 до 2020 има петкратен ръст на този дял.

линк

Накратко ако сравняваме капитализацията на Google, Apple, Ford, GM и прочее и твърдим, че тя надминава БВП на някоя избрана страна, то преди да сравним - трябва да извадим 84%.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.