Monday, September 28, 2020

Нова ера на глад удари САЩ

 

Източник Financial Times (MSN) - със съкращения 


 

Коронавирусната пандемия разшири тази работа(безплатното раздаване на храна - бел.пр.) като броят американци в нужда рязко подскочи. Независимо че живеят в страна, която произвежда достатъчно храна за всички, множество американци се намериха гладни за пръв път в живота им.

Започнах кариерата си в Financial Times със случаите на глад в Африка през 1980-те. Не очаквах, че ще пиша за глад в моята собствена страна 40 години по-късно. (Авторката Пати Валдмейр е кореспондент за Северна Америка за FT от 1980, работила в Лондон, Вашингтон, Йоханесбург и Шанхай). Но Америка завършва 6 месеца в коронавирусен хаос, и опашките гладни нюйоркчани се разтягат на четверт миля от благотворителните организации в Куинс и безплатните раздавания на храна провоцират задръствания, които могат да продължат часове.

Г-жа Babineaux-Fontenot дава няколко шокиращи цифри. "Надявам се да греша, но ако съм права", казва тя, "още 17 милиона хора в САЩ ще са "хранително несигурни" през 2020 в резултат на пандемията" (обожавам този птичи език! вместо "гладни" - "хранително несигурни". не ви лъжат въобще, как може! - бел.пр.). Това ще направи общо 54 милиона според изчисленията на Feeding America, започвайки от 37.2 милиона преди кризата. И 18 милиона, или 1 от всеки 4 от тези гладни хора ще са деца.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.