Saturday, July 23, 2022

Две различни икономики, социалистическа и капиталистическа. или Защо така зле живеем. Накратко.

Разликата между тези икономики е в кардинално различният подход към делото. Например: трябва да построите дом. Ако имате всички материали за строежа, проект на зданието, работна сила, инструмент и т.н., то при социалистическата икономика вие се хващате и строите. Строите, даже не задавайки въпроса а каква лична изгода ще получите. Изгода ще получат тези, които ще живеят в построеното от вас здание.

Всичко е различно при капитализма. Там на първо място веднага се поставя въпроса, а каква лична изгода ще има, и кой ще инвестира в този проект. Колко от заделените средства ще може да се приберат в нечий джоб.

В това и е коренната разлика на тези две икономики.

Социалистическата икономика е нацелена на подобряване на живота на цялото население на страната. Капиталистическата – на подобряване на живота на самият капиталист.

Нито един проект не ще бъде реализиран в капиталистическият свят до тогава, докато той не може да донесе печалба, както на самият капиталист, така и на тези чиновници, които този проект ще подписват, и през чиито ръце ще тече неговото спонсориране. Нито един, колкото и важен той да не би бил за страната и народа. Всичко ще управлява личната игода, и именно тя ще определя ще бъде ли този проект реализиран.

Ето тези два различни принципа и позволиха на съветската икономика в сталинският период да премине за десетилетка път, който капиталистическите страни са преминавали за сто години. И същият принцип, но от другата страна, когато застанахме на пътя на капиталистическата икономика ни отхвърли на десетилетия назад в миналото. Принципът когато икономиката работи не на благо цялата страна, а само на благо тесен кръг лица. Ето това запомнете. Тогава ще ви станат ясни всички телодвижения на днешните правителства. Те не са заинтересувани във вашето благо. Те са заинтересувани в своето благо и вие тук не се котирате. Вие сте само ресурс за тяхното безоблачно съществуване.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.