Sunday, October 11, 2015

Превключвайки каналите (някои резултати от седмицата)



Седмицата бе крайно богата на събытия. Какво се запомни:

1. Изказването на Путин в ООН.

Крошка сын к отцу пришел, и спросила кроха:
– Что такое хорошо и что такое плохо?

В нашия, правда, случай, не сина дошъл, а отеца, но не в това е същността. Същността е там, че възръстен човек в течение на петнадесет минути се опитваше да донесе до други възрастни люде простата мисъл за това, че да се напада, разрушава, граби и убива – не ест хорошо.
Някои там го слушаха, буквално зинали уста и облещили очи, демек, как така?! Това просто в съзнанието не се побира!
– Почакайте, ето у мен има бухалка, а у него няма. И какво, аз не мога да подходя към него и да му врежа с бухалката по главата?
– Не можете.
– И не мога бързешката да обискирам омекналото тяло в търсене на ценни вещи?
– Не.
– Но защо?!
– Нехорошо е. Неправилно. Не е по людски.
– Брей гледай! Почакайте, сега ще запиша такава интересна мисъл! Ой, а «людски» и «людоедски» различно ли се пише или еднакво, напомнете?
Речта после още седмица обсъждаха във всички западни СМИ, опитвайки се да разберат, какво Путин имаше предвид? Какво намекваше този руски?

2. През 2009 година при Башар Асад дойдоха солидни люде в бяло с примамливо предложение да замътят газопровод «Катар – Европа» през територията на Сирия.
– А Русия? – не разбрал Башар. – Аз не мога така да подставям своя съюзник.
– Коя тя Русия?! Не зная никаква Русия! – отговорили му людете в бяло, после се повгледали внимателно и възкликнали. – Ба! Да ти си кървав диктатор! Как ние веднага не се досетихме!
Оттогава у Асад започнали проблеми. Ту бомби случайно на Дамаск паднат, ту заблудили се туристи не нарочно няколко провинций отцепят.
Асад търпял, търпял, да и извикал полиция. На първи октомври тя прилетяла и започнала да съставя протоколи, попътно раздавайки на заблудилите се туристи подробни пътеводители.

3.В това време разузнаването донесло до Меркел и Оланд, че украинската армия е достигнала численост сто и тридесет хиляди глави и е готова да тръгне в последен и решителен бой по всички фронтове.
Пресметнали, че сто и тридесет хиляди допълнителни бежанци Европа вече точно няма да поеме, Меркел и Оланд срочно извикали хетмана Порошенко на доверителна беседа, поканвайки и известен психолог със световно име, на случай внезапни пристъпи у подопечния.
Цялата беседа хетмана седял мрачен и гледал изкосо, низко голову наклоня. Меркел му обяснявала, что разсвета вече е все по-виден, че на петдесет години живота едва започва и че е глупаво те така да го приключваш със самоубийство, а психолога тънко се усмихвал.
След беседата журналистите се опитали да измъкнат от психолога, каква диагноза е поставил, но той се позовал на лекарска тайна и заминал.
Хетмана още някое време бродил по Елисейският дворец, пробвал позлатата с нокът, завистливо цъкал с език и опитвал да прегърне Оланд с думите: «А може аз у вас тук малко да поживея?» Но той само се усмихвал и ненатрапчиво подбутвал хетмана към изхода.
– Кажи ми нещо топло на прощаване, Франсуа! – помолил Порошенко.
– Ватник! – казал Франсуа първото, което му дошло на ум.
Порошенко тежко въздъхнал, с укор погледнал Оланд и седнал в колата.

4. Три пъти за денонощие можа всички да удиви някой си демократически шейх Захран.
Отначало той объяви на Русия война, после попадна в книгата рекорди на Гинес в категория «Най-кратка кариера на пълководец, обявил война», а после получи премия на Дарвин в номинация «Най-оригинален способ за самоубийство».
Рамзан се обидил и два дни не разговарял с изпреварилият го Шойгу, а съратниците на усопшия обещаха страшно да отмъстят, щом само се устроят в Европа и си приберат роднините.

5. За среща с НЛО доложил на командването пилот на щурмовик А-10 от ВВС САЩ, изпълняващ мисия в Сирия.
По негови думи, той, както обикновено летял да бомби поредната болница и екскаватор, когато към него на чудовищна скорост се приближил неопознан летателен обект.
– Вие свързахте ли се с командването? – мрачно запитал пилота представител на Пентагона.
– Да, сър! Аз поисках да пратят за поддръжка F-22, – доложил пилота. – Но ми отговориха, че днес има висока влажност и поривист вятър, затова никакъв F-22 няма да видя, както и ушите си.
– Правилно са отговорили! – с тежест казал представителя. – Ето затова той и се нарича самолет-невидимка, синко! Него никой не го вижда, освен счетоводството на Пентагона и няколко рекламни агентства. Е и какво там стана нататък?
– А нататък пришълецът излезе на връзка и ми каза, да летя аз оттука на… там дума имаше извънземна, подобна на «Хай!» или «Хей!» не запомних. Аз натам и полетях. Сър, може ли да напиша рапорт за уволнение? Нали той можеше в мен да стрелне и да ми нанесе вреда или даже травма, а аз на такова не съм се подписвал. Моята специализация - болници, свадби и екскаватори, а всякакви НЛО – това към Уил Смит.

6. След гръмкото заявление на Джон Кери, че русите ще видят свои падащи самолети и веднага последвалото падане на С-130 «Геркулес» в Афганистан, държавният секретар усетил, че отношението към него в Вашингтон някак се изменило.
Здрависвайки се с него, сътрудниците от администрацията започнали три пъти да плюят през рамо и да бъбрят молитви. Бродеща черна котка след среща с държавния секретар половин час не се решила да продължи по пътя си, а водещ популярно ток-шоу, когато Кери му пожелал здраве – побледнял, прекръстил се, креснал: «Няма да дочакаш, сукин син, аз още вас всички ще надживея!» и избягал от студията.
Но най-много секретаря уморил главата на Минфин на РФ Силуанов, който му звънял по пет пъти на ден и умолявал да заяви нещо не добро за руската икономика.

7. Да опровергаят разпространеното мнение, че евреите са най-умните хора в света, решили пилотите от израелските ВВС, кой знае защо полетели в Латакия на раритетни истребители F-15.
Върналите се летци на родината посрещали като герои.
– Да! Ние оцеляхме! – радостно заявил старшият на групата, отговаряйки на многочислената преса. – И това е главното! А гащите – не са важни, гащите после ще изсъхнат, нали и не в такива бъркотии сме били! Ето помня като сега - летя аз, летя, да бомбя едно палестинско селце…
– А Су-30, какви са? – прекъснала героя пресата.
– Не успяхме да ги разгледаме – признал старшият. – Всичко бе така бързо, наоколо се мяркаха някакви крила, опашки и сопла, а после у нас се изключиха отведнаж всички прибори, и у дома се добирахме по пътеводните звезди, благо - тиха е израелската нощ, прозрачно небе, звезди блещят.

8. Турция, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Катар – призоваха Русия да прекрати агресията против «умерената сирийска опозиция».

В руският МИД се замислиха – «умерена» това как? Това когато главите ги отрязват скромно, размерено, с малко ножченце и под негръмка молитва?
Запитали нашите «партньори» за разяснения, но те и сами, изглежда, още не са се определили.
Ето неотдавна в Тунис музей в центъра на града захванали. Захващали шумно и патосно, но заложниците разстрелвали тихо и от неголям калибър. Въпрос – кои това? Закоравели бандити или люде, справедливо искащи сменяемост на властта и демократични избори?
Сложно е всичко. Изтока е тънка работа.
Такава излезе седмицата. 

Green Tea

17
У Русия има само три съюзника: армията, флотът и чувството за хумор.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.