Friday, February 6, 2015

Пол Крейг Робъртс: Русия е в сериозна опасност



Информационна агенция REX публикува превод на статия на Пол Крейг Робъртс, известен американски икономист и журналист, екс-помощник по икономическа политика на министъра на финансите на САЩ при Роналд Рейган. Авторът публикува материалът на своят сайт, в който разглежда и анализира действията на Вашингтон в икономическата и информационната война против Русия.

Дългът на САЩ е 80 пъти по-голям от руският

«Решението на рейтинговата агенция Standard and Poor’s да понижи кредитният рейтинг на Русия е без съмнение политическа стъпка. Тя само потвърждава това което знаем, а именно, че американските рейтингови фирми - това са продажни политизирани предприятия. Помните ли високите рейтинги, които те присвояваха на откровенно пирамидални схеми? Всички тези агенции са на издръжка на Уол-стрийт и точно така както и Уол-стрийт те обслужват американското правителство.
Достатъчно е да погледнем фактите, за да разберем че решението действително е чисто политическо. Но не разчитайте, че от фактите ще се заинтересува американската делова преса. Дайте да направим това сами. При това не просто така, а в сравнение с дълговата ситуация на САЩ.
В мрежата има «дългови часовници», тоест данни за дълговете на разни страни в света. Така например според тях руският държавен дълг е 11% от БВП на Русия. Американският дълг е 105% от БВП на САЩ, тоест примерно 10 пъти повече от руският. Руският държавен дълг на глава от населението е $1645. Дългът на САЩ на глава от населението е $56 952.
Размерът на руският държавен дълг е $235 млрд., тоест по-малко от четвърт трилион. Размерът на дълга на САЩ е $18 трилиона, това е 76.6 пъти повече, от дългът на Русия.
А ето за разбиране на общата картина: по «дълговият часовник» БВП на САЩ е $17.3 трилиона, а БВП на Русия - $2.1 трилиона. Иначе казано, по размер на БВП САЩ превъзхождат Русия 8 пъти, а по размер на дълга — 76,6 пъти!
Очевидно е, че именно кредитният рейтинг на Америка трябва да бъде понижен до ниво «боклук». Но това никога няма да стане. Всяка кредитна агенция, която започне да говори истината, ще бъде тутакси закрита и наказана. Предлог ще се намери — тях могат, например, да обявят за помагачи на тероризма. Не чакайте истината от чедата на Уол-стрийт. Те печелят за да живеят с лъжи.

Америка е длъжна на Русия почти толкова, колкото Русия е длъжна на цял свят

По данни от открит източник, към януари 2013 год САЩ са били длъжници на Русия на сума $162.9 млрд. А доколкото целият руски дълг е $235 млрд., то 69% от него могат да бъдат покрити за сметка дълговите задължения на САЩ пред Русия.
Ако това се нарича «криза», то аз съм Александър Македонски.

Либералният икономист е по-страшен от атомна бомба

У Русия има достатъчно доларови резерви, за да може от раз да изплати целият си държавен дълг. И при това още няколко стотин милиарда ще останат. Та в какво тогава е проблема?
Един от главните проблеми на Русия — това е нейната собствена Централна банка. В масата си руските икономисти — това са точно такива неолиберални невежи, които командват в западният свят.
Руските икономисти не мислят за себе си без връзка с «напредничавият» Запад. Те не могат да живеят без този престиж, който, както те си въобразяват, им дават такива контакти. За това, че руските икономисти признават превъзходството на западните си колеги, те са канени на задгранични конференции.
Тези руски икономисти по същество са агенти на Запада, даже ако сами не се досещат.
Да се даде дългът наведнаж и да се избави от долара

Сега ЦБ на Русия транжира руските валутни запаси на отражение, а фактически поддръжка на западната атака срещу рублата. Това е идиотизъм.
Централната банка на Русия е длъжна да помни, или да узнае, ако не знае, за атаката на Сорос срещу Банка Англия.
Руските валутни резерви следва да се използват да се изплати държавният дълг, превръщайки така Русия в единствената страна в света без дългове. А от останалите долари да се отърве, договаряйки се с Китай. Това ще срине доларът като опора на Американският Империализъм.
Или правителството на Русия следва в отговор на икономическата война да се откаже да изплаща дълговете на западните кредитори. Тук все едно няма какво да се губи, доколкото американските санкции във всеки случай са и отрязали достъпа към западните кредити. Такова решение ще предизвика паника и криза на европейската банкова система. Тоест това, което е нужно, за да застави Европа да се откаже от поддръжката на американските санкций.
Според мен, неолибералните икономисти, контролиращи руската икономическа политика, представляват по-голяма угроза за суверенитета на Русия, отколкото икономическите санкции и американските военни бази взети заедно. За да не отстъпи на Вашингтон, на Русия срочно са нужни хора, нямащи романтически илюзий относно Запада» - така завършва икономическата част от статията Пол Крейг Робертс.

Фактите са нищо, пропагандата е всичко

По-нататък той коментира многочислените нападки от последните дни от страна на представителите на американските управляващи кръгове срещу руският канал RT, осъществяващ предавания зад граница. Робъртс споделя впечатления за руската журналистика на пример собственното си интервю за RT.
«В разговора с мен интервюера постоянно се опитваше да опровергае обвиненията на Вашингтон с факти. Поразително е, че руските журналисти до сега не са разбрали, че фактите тук въобще нямат значение. Руските журналисти, като минимум тези, които американците не са успели да подкупят, до сега така и не са разбрали, че когато става дума за Русия, фактите нямат никакво значение. Те са уверени, че бомбардировките на мирни жители, които се извършват от украинските наци при поддръжката на САЩ, са факт. Но за западните СМИ никакви такива факти просто не съществуват. За тях русите и само и изключително русите носят цялата отговорност за насилието в Украйна.
Ето видението на ситуацията във Вашингтон: злобният Путин, възнамеряващ да възроди съветската империя е причина за конфликта. А следващите тази линия западни СМИ въобще не се нуждаят от факти.
От моя гледна точка, Русия е в най-сериозна опасност. Русите оперират с факти, а Вашингтон се занимава с пропаганда. На Вашингтон факти не са нужни. Руският глас почти не е чут на фона на западният шум.
Русия сама е виновна в това. Русия сама е направила избор в полза на свят, контролиран от американските финанси, право и телекомуникациони служби. А в този свят значение има един-единствен глас — от Вашингтон.
За мен е загадка, защо Русия е направила такава стратегическа грешка. Но, направила я, тя се е поставила в крайно неизгодно положение» - казва Пол Крейг Робертс.
Драматизирам ситуацията: ако президентът Путин ми предостави руско гражданство и ми позволи да назнача Майкъл Хъдсън и Наоми Принс за мои заместници, аз ще взема управлението на руската Центробанка и ще изведа Запад от строя напълно.
Но това ще изиска от Русия да поеме рискове, свързани с победата. Атлантистите-интеграционисти в руското правителство искат победа за Запада, а не за Русия. Страна, където измяната е проникнала във самото правителство,  има понижени шансове против Вашингтон, играч, пълен с решимост.
Още една «пета колона». Действаща против Русия отвътре, това са финансираните от Германия и САЩ НПО. Тези американски агенти се  маскират под «правозащитни организации», под «организации по защита правата на жените», «демократически организации» и други разнообразни названия, които изгряват във века на политкоректност и са неоспорими.
Още една угроза за Русия произлиза от процента руска младеж, въжделяваща развратната култура на Запада. Сексуална всезадозволеност, порнография, наркотици, егоцентризъм. Това са културните предложения на Запада. И, разбира се, убийство на мюсулманите.
Ако русите искат да убиват хора за забава и да укрепват американската хегемония над себе си и света, те трябва да поддържат «атлантическата интеграция» и да обърнат гръб на руският национализъм. Защо да сте руснаци, ако можете да бъдете американски роби?
Какво може да е по-добре за американските неокони, от това да получат поддръжка на вашингтонската световна хегемония от страна на Русия? Ето какво поддържат неолибералните руски икономисти и «европейските интегратори». Тези руснаци искат да бъдат американски роби, за да са част от Запада и за да им плащат добре за предателството.
По мое мнение, Русия е в сериозна опасност. Русите се облягат на факти, а Вашингтон залага на пропаганда. За Вашингтон фактите нямат значение. Гласовете на русите са малко в сравнение с гласовете на Запада.
Ако вземем под внимание влиянието, което обладава Вашингтон в самото руско правителство, сред икономически могъщите олигарси и държавни служащи с връзки на Запад, а също в руските СМИ и сред руската младеж, при стотиците финансирани от САЩ и Германия НПО, които могат да изведат русите на улиците за да протестират против каквато и да е защита на Русия, съществуването на Русия като суверенна държава предизвиква съмнения.Американските неоконсерватори са безпощадни. Техните руски опоненти са отслабени от успеха на западната пропаганда в стила на студената война във самата Русия – пропаганда, изобразяваща Съединените Щати спасители и бъдеще за човечеството.
Источник

1 comment:

  1. Да. И аз така виждам нещата. Живеем в свят доминиран от автократична медийна диктатура.

    ReplyDelete

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.