Sunday, February 28, 2016

Канал «1+1» призна използване на технологии за манипулация на общественото съзнание по време на Майдана



Канал 1+1 е национален украински телевизионен канал с техническо покритие 95%. Целева аудитория е населението от 18 до 54 години - Уикипедия

Стана известно, че организаторите на Майдана, който доведе до държавен преворта и сваляне на президента Виктор Янукович през 2014 год, са използвали НЛП-технологии и са манипулирали общественото съзнание.

Такова заявление тези дни направи екс-главата на МВР на Украйна. Той твърди, че чрез тези методи са въздействали използвайки СМИ, въвличайки потенциални участници на Майдана.

Проследяването на процеса се е извършвало от посолството на САЩ:
«Каанени там бяха не само депутати на които разказваха как трябва да се действа, а също призоваваха журналисти и блогери, които бяха на грантове и развиваха мрежева активност – цитират екс-главата на МВР на Украйна журналистите от издание «Голос Правды». — Всичко това ни показваше, че върви сериозна системна работа по подготовка за бъдещият преврат».
Решихме да узнаем от един сътрудник на телеканала «1+1» подробности, нали именно това СМИ до сега манипулира общественото съзнание повече от другите:
«Анонси, програми, сюжети — по време на Майдана всичко трябваше да работи за пробуждане на народният гняв» — твърди сотрудникът на «1+1».
Така например, във предаванията на «ТСН» по времето на революцията (2013—2014 г.) едно от първите въведени правила става обезателната демонстрация на специални включвания и сюжети по т.н. тема «Целият свят е с нас, а всички украинци са единни и за Майдан»:

«Сюжетите трябваше да убедят зрителя да излезе на Майдан като че за свобода и против тиранията».

«Тиранията» също трябваше да се измисли. Което е забележително: самите сътрудници на «1+1» от началото на акциите на протест разбират, че всичко това е фарс и подмяна на понятията (нерядко за достигане на целите се използват откровенни фейки и подлози), но скоро даже журналистите повярват в собствената пропаганда.

Способстват това и специални видео клипове и киноанонси, които трябва да «пробудят у зрителя жажда за съпротивление»:
«Храбро сърце» и  «Пирати на Карибско Море». Анонсите на на филмите на «1+1» по време на Майдана с използване на технологии за манипулаця на общественото съзнание (демонстрират се в ефир всеки 15 минути от 18 сътветно 19 февруари 2014 г).

«Такива клипове трябваше да се транслират постоянно. Всичко останало казаха по максимум да се свали от ефир».
Нашият събеседник напомни, че по това време бяха закрити за коментари множество сайтове на украинските СМИ (от декември 2013 г «за Майдан» вече работеха всички ресурси на «1+1»: сайтове, информационни агентства, таблоиди, телеканали), така че читателите да нямат възможност да изказват алтернативна гледна точка. На тези ресурси, където да се изказват още можеше се използваше технология на подавление:

«Трябваше да се създава илюзия, че твоето мнение — това е мнение на меншенството. Убедителните коментари се заговаряха и тролеха. Като правило читателите просто наричаха ватници и кремълботове, а после налагаха бан. Ние просто изключихме коментарите, а в соцмрежите несъгласните слагахме в черният списък».
Чрез сайтът «Телекритика» (подконтролен на холдинга «1+1») се публикуваха осъждания на журналисти, които не поддържаха Майдана. Разположените в открит достъп данни на служещите в «Беркут», техните семейства и близки на «ТСН»  журналисти трябваше да бъдат наричани тържество на справедливостта. Именно благодарение на «1+1» по това време вандализмът за пръв път започнаха да наричат «акция на обществени активисти».

На въпроса осъзнават ли журналистите от «1+1» своята причастност към извършване на държавен преврат и довеждане страната до днешното състояние, отговор бе една дума:

«Разбира се».

След държавният преврат ръководството на «1+1» постави т.н. задача да се «измие кръвта» — в ефир излизаха репортажи, предавания и включвания с обвинение във всички престъпления на представителите на предишният режим. Като правило, всички «разследвания» излизаха без доказателства:

«Всички предавания се строиха на едни емоции: ненавистта не иска доказателства — тя иска само мъст».

Отбелязва се, че сега в процеса на манипулиране на общественото съзнание са въвлечени всички украински СМИ, чиято дейност се осъществява под надзора на Министерството на информационната политика.





Източник:https://golospravdy.com/na-11-...

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.