Tuesday, March 13, 2018

Заседанието явно тръгна не по плана: депутатите от Европарламента масово изискват подобряване отношенията с Москва


Преди известно време в хода на заседание в Европарламента депутатът от Германия Удо Фойгт и депутатът от Италия Марио Боргезио буквално шокираха всички присъстващи с рязка позиция относно абсурда на днешната русофобия. Според тях антируската истерия в Европа е преминала всички мислими граници, като се строи на лъжи и е абсолютно бездоказателна.
Такова начало от членовете на влиятелни държави от ЕС - Германия и Италия, породи цяла вълна преобувания във въздуха от множество парламентарии от други страни, и цялото заседание след това тръгна съвершенно не по плана...
Тезисите от изказванията
Удо Фойгт [Германия]:
- «Благодаря господин председател… Уважаеми колеги, днес придобивам такова усещане, като че съм се пренесъл обратно във времената на Студената война. Руските СМИ като че разпространяват във всяка страна лъжливи факти, но кажете господа, кога именно русите са разпространявали подобни сведения? Може би те са казвали неправда по отношение войните в Либия, в Сърбия, в Афганистан, в Ирак, а може би в Сирия? Глупост! Във всички тези ситуации аз лично виждах, че нашите евроатлантически СМИ лъжеха и разпространяваха лъжлива информация! И това бе не «Спутник», и не «RT», а водещи западни издания! Аз два пъти бях в Сирия, и прекрасно зная кой говори правдата за тази страна, а кой не. Оттук и моят въпрос, защо не ви стига храброст и мъжество да отидете в Русия и да опитате заедно с нея да достигнете общ диалог? Нима не разбирате, че друг път просто няма и че бъдещето на Европа, и бъдещето на нашите страни е в дружба и сътрудничество с Русия, а не в дела с враждебните САЩ?»
Марио Боргезио [Италия]:
- «Благодаря господин председател… Днес ние проявяваме загриженост обсъждайки един с друг, но наш контрагент трябва да бъде Държавната дума и Русия, а не някой друг! Защо да не започнем диалог с нашият основен опонент, иначе нали просто нищо няма да се получи. Русия не влиза в ЕС, това е вярно, но териториално все едно е Европа. Несъразмерно повече между другото, отколкото Турция. А вместо това, вие постоянно говорите за фалшиви новини… Ето ви пример, съвсем наскоро ние в Италия от нашите СМИ узнахме, че Русия е оказвала съществено влияние на италянските избиратели и италянските избори, а какво се случи после? А после, италянските спецслужби моментално опровергаха всички тези сведения! Нам също казваха, че русите са опитвали да повлияят на референдума по Брексит във Великобритания, а също са поддържали сепаратизма в Каталония. Но истината е там, че ако хората отиват да гласуват на референдум, то те отиват да изразят своето лично мнение, а не мислите на други. Вие как си представяте вмешателство в такъв процес? Мислите, че милиони, в закритата кабинка гласуват именно така, защото Русия ги е надумала? Не, те гласуват изходя от своите убеждения и потребности в една или друга страна!»
В аналогичен дух се изказаха и представители от други страни:
- «Дами и господа. Аз много внимателно слушах днешната дискусия, и ми се стори, че се намирам в Централният Комитет на Комунистическата Партия. Ние чуваме същите лозунги, които се култивираха в СССР в годините на социалистическият период. Само че сега всичко е наобратно. Сега вече нам е "необходимо да се борим с враговете на нашата социалистическа демокрация" (Европейският съюз и неговите ценности), и да правим това «безпощадно». Аз съм на достатъчно много години, че да помня своето детство в социалистическият лагер, и имам такова усещане, че съм се върнал в тези времена. По цяла Европа ние слушаме постоянно лъжи! Едни и същи разказни за "руска угроза"…»
- «Айнщайн веднаж произнесъл фразата: «има две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост, но за второто не съм уверен». Та ето, истериката за сметка на Русия, постоянните разказни за руска намеса, всичките тези глупости, струва ми се, са достигнали такъв предел, че биха удивили и самият Айнщайн! През цялото време говорят, че има някакви доказателства, но в крайна сметка ние не ги виждаме, обвиненията просто се повтарят като мантри! Например, всички СМИ в ЕС крещаха за намеса на Русия в дебатите в Каталония, за това даже говори премиер – министърът на Испания. Но ето вълната в пресата спадна, и АНБ публично заяви, че никакви информационни атаки от страна на Русия не е имало. Също и в Германия, и в Италия и в прочие страни и истории. Всичко това е параноя със скрит политически смисъл, а целта тук е една – да се предотврати подобрението на отношенията между Европа и Русия».
- «Тази дискусия се основава на лъжливи предпоставки! Фалшиви новости, и прочее… Фактически даже холандският премиер в нашият Парламент не бе в състояние да представи поне някакви реални примери на това, как именно Русия е могла да повлияе на общественото мнение в Холандия. Той просто повтаряше, че "те са го направили". А между впрочем, Евросъюзът сам постоянно оказва давление на дискусията по време на избори в европейските страни. В Италия, във Великобритания по време на брексит, и в други места… И къде тук е свободата на избора? Няма такава, нали даже да се говори нещо против Евросъюза всъщност не се разрешава! Вместо това ни предлагат да струпваме своите проблеми на Русия, в същото време докато ЕС си струва да се запита: нужен ли ни е такъв Евросъюз, или искаме истинска свобода?»
- «Ще кажа веднага, аз не оценявам руският режим, а само указвам на опасността от постоянно използване на такива етикети, като «сфабрикувани новости». Защото този израз е двусмислен и леко може да бъде използван в целите на пропаганда и цензура сам по себе си. Всяка неугодна гледна точка тутакси може да бъде отметната в тази област, и наречена «фейк». Аз също скептически се отнасям към всякакви препратки към вмешателство в европейските избори и изборите в Европейският съюз, особено когато никакви доказателства за такова вмешателство няма. Искате обратен пример? Моля - това е войната в Ирак. В Европейските СМИ цялата тази война се освещаваше с неприкрита лъжа! И какво имаме в резултат, същите СМИ и същите хора, които сами с години са фабрикували новости, днес обвиняват във фабриковка на новости Москва. Тоест просто ни вкарват в опасна за ЕС Студена война отново».
- «Като представител на партията от Британия инициирала референдумът за отделяне, аз съм просто поразен от лицемерието на европейският дневен ред! Ние постоянно обсъждаме така наричаната руска пропаганда и влияние на Москва върху страните от ЕС! Но какво можете да кажете за тези милиони и милиони евро, които отидоха за пропаганда във Европа, от самите европейски институти? Брюксел, и прочие опитваха да извратят демократическите решения на ирландци и французи, и вие похарчихте милиони за пропаганда против нашият брексит! ЕС сам убива в себе си всякаква непредвзетост и Русия няма нищо общо. Именно в Европа днес е създадена огромна пропагандистска машина, целта на която е с всички способи да съхрани ЕС във вид на днешната структура, подривайки националните демокрации на влизащите в него страни. Всеки европскептик ще бъде премазан от тази машина и това е «ПРАВДА» (говори на руски), при това, най-чиста. Вие говорите, и се опитвате да убедите хората, че пропагандата от Русия – това е угроза, но вие не разбирате, че хората далеч повече плаши пропагандата на самият ЕС! Вие заявявахте за «RT», за русите, като за канал на пропаганда и като за враг. Но ето ви тогава пример – именно «Россия сегодня» първа даде възможност да се изкаже британската партия «Независимост за Великобритания», докато «BBC», спонсориран в това число и от Брюксел, не даде на този глас възможности в ефира! И брексит се състоя. Възможно «Russia Today» и русите защищават тази свобода, която вие всички тук искате да задушите! Така че слава Богу, че всичко това го има!»

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.