Tuesday, March 27, 2018

Наратко за главното — Америка пропада

От началото на годината американските финансови издания вече три пъти излизаха със заглавия "Stocks End Worst Week in Years" - "На пазара завърши най-лошата седмица за последните години". А още даже не е април...
usa Ой…
При това, което е характерно, всеки път все по-зле и по-зле, а колапса все никак не настава — всеки път пазарите от сриване в пикиране спасява гонга (saved by the bell, края на търговете в петък), а в началото на следващата седмица подгласните спекуланти на ФРС (с помощта на вливане на пари, което аз натичам «скрито QE») рязко повдигат индексите. Както казваше капитан Альохин «Малкия, този номер е за фрайери, аз вече сто пъти съм го виждал».

Впрочем, сто рубли не ще спасат отеца на американската демокрация. Защото, въпреки светата увереност на болшинството американци, света не се върти около NYSE (Ню-Йоркската фондова борса).

Вчера, 26 март 2018 година, на Шанхайската борса най-накрая пуснаха механизъм за търгове с нефтени фючърси. При това доста активно — само за първите двадесет минути бяха сключени търгове за 14 хиляди контракта.

Китай излезе на първо място в света по потребление на нефт (през 2017 година при потребление от 610 млн. тона КНР импортира 420 млн. тона нефт — при текущите цени за нефт това са почти 4 трилиона долара), така че това е най-крупния нефтен пазар на планетата, и търговията на него в юани неизбежно болезнено ще удари по нефтодолара.

При това Иран и Венецуела вече се отказаха от търговията с нефт за долари, Нигерия търгува нефт за юани с Китай, а Русия засега тества система за търговия в рубли.

Друга неприятна за САЩ новина — от 1 април китайците възнамеряват да въведат санкции против САЩ в отговор на въведените от Тръмп митнически и тарифни бариери, а също ограниченията за внос на китайски стоки. Засега никой не знае що ще бъдат това за мерки (китайците държат това в секрет), но множество отрасли на американската икономика свъзани с КНР са вече в паника.

По просмукалите се намеци, списъкът на американските стоки, които ще се подложат на ответни мерки включва 128 пункта.

А всички тези американски борсови индекси до сега не са рухнали на нула изключително предвид тахната пълна, тотална откъснатост от реалната икономика. Те вече отдавна живеят сами за себе си, както и «пазарната капитализация».

Иначе никога акциите на стабилно губещата «Тесла» не биха стрували по-скъпо от акциите на не по-малко стабилно печелившия «Ford». Това е нонсенс, безсмислица.

Впрочем, даже виртуализацията на американските фондови пазари не ще спаси от този факт, че днешният график на динамиката им практически съвпада с двете най-тежки икономически кризи в историята на САЩ.

krindec
Какво ни казва ЗАПАДНАТА икономическа наука? «Въвеждането на заградителни мита е признак за неефективност на икономиката». Чувате ли, хамстери? Американската икономика е неефективна! Вече бомбите ли от тоя факт?

Добавете към това, че американският бюджет е дълбоко дефицитен, и всяко повишение на процентната ставка по «трежърис» («съкровище», название  на американските дългови задължения) с 0,25% води към увеличение на дефицита на бюджета с допълнителни 50 милиарда долара. Скоро с такива темпове «трежърис» може да се превърне в «трешърис» (боклучище).

И Дони още намали данъците за милиардери (за себе си, любимия, и своите дружки), така че там още няколко стотин милиарда дупка се образува.

А тука още свеж проект на дъжвавния бюджет на САЩ публикуваха. С рекордно високи разходи за «отбрана». Товарищ Путин, поздравявам, те се включиха в надпреварата на въоръженията! С тяхното днешно състояние на финансите — това е окончателна смърт на полудохлата американска икономика. Колкото и те там да не опитват да правят на глупак статистиката и да не включват банковите транзакции и спекулации на борсата в БВП.

Под приказките за «руска агресия» Съединените Щати възнамеряват да похарчат на, кхм, «отбрана» над 800 милиарда долара. Веднага се вижда «най-миролюбивата нация на планетата», заедно с нейните стотици военни бази в десетки разни страни.

В същото време, докато руските либерали-западници крякат «защо да харчим за отбрана? по-добре да се раздадат тези ракети на пенсионерите!», техният обект на въжделение и образец за подражание харчи рекордни суми във военния си бюджет, и при това, че всеки шести в САЩ живее на талони за продукти, а в центровете на големите градове на тротуарите и в парковете има огромни палаткови бездомичници. Не в таз страна либералите се възмущават, ой не в таз.

Може някой да иска да поспори с мен, и да разкаже какви блестящи перспективи за развитие имат Съединените Щати? Е давайте, например, назовете ми драйверите за техния ръст, кому и какво ще продават те (особено в условията на започналите търговски войни с ЕС и КНР)? Или какво трябва да сподвигне производителите да пренесат производството в САЩ, където няма нито подходяща инфраструктура, нито редкоземни минерали, нито в достатъчно количество квалифицирани работници?

Самите американски икономисти и аналитици пишат, че «подавящо болшинство от днешните вложители в пенсионни фондове едва ли ще видят осигурена старост». Това е крайно неприятна за тях реалност, да избегнат която едва ли ще се удаде.

Лично аз не зная как да се съхрани хегемонията на САЩ в света и тяхното текущо ниво на потребление. Нито заедно, нито поотделно. ИМХО това просто е невъзможно. Освен - нека опитат социалистическа революция…

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.