Sunday, October 21, 2018

За плановата икономика

У капитализма има главна историческа заслуга и функция, която той блестящо изпълни - това е създаване на обществено производство.

Тоест, имаме условна корпорация, да допуснем "Боинг", в която работят милион човека, и в нея има 30 завода.

Между тези заводи няма търговия. Заводът, който произвежда някакви титанови заготовки, и ги доставя на завода за турбинни лопатки, не ги продава на завода за турбинни лопатки, той ги доставя по строг план! О УЖАС!

Това е планово обществено производство, във което няма нито конкуренция, нито търговия. А след като няма търговия, значи отсъства и понятието "стока".

А значи, във тази корпорация няма стоково производство!

Защото стоката - това е продукт, постъпващ в потребление чрез обмен, например, за пари. А във корпорацията "Боинг" няма обмен на пари, има преки доставки.

А във дадената корпорация съществува безплатна медицина, разпределение на жилища, допълнително образование, повишение на квалификацията и прочее...

Ако си представим, че корпорацията "Боинг" повали корпорацията "Еирбас" и обедини под себе си цялото световно производство на самолети. Няма ли това да бъде прогрес? Ще бъде прогрес, безусловно!

Защото във тази корпорация вече има комунизъм!

Но там има обществено производство и частно присвоение на резултатите, съхранява се отчуждение от труда!

И когато всички сътрудници на корпорация "Боинг" разберат, че това звено е излишно и го отрежат, това ще бъде комунистически тръст.

И това се случва пред очите ни!

Напразно говорят, че глобализация - това е лошо. Глобализацията - това е обективен, исторически прогресивен момент. Защото рано или късно ние всички ще се окажем включени в обществено производство. Ще остане само да се изключи от общественото производство частното присвоение на резултатите от труда.

И този процес формализира и започна Съветският Съюз!


(С) Клим Жуков.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.