Friday, December 20, 2019

Тоалетната чиния като средство за увеличение производителността на труда (на експлоатацията?)

Една британска компания-стартап изобрети тоалетна чиния, чашата на която е леко наклонена напред, което я прави неудобна за използване ако седите на него повече от няколко минути. Основната цел на изобретението е да се повиши «производителността на труда» на сътрудниците.
Представителите на компанията-разработчик StandardToilet казват, че новата тоалетна чиния е наклонена на 13 градуса надолу, което води до създаване на голямо натоварване върху краката, заради което в такава поза е неудобно и даже болезнено да се седи дълго.
«Голям наклон ще предизвика твърде големи неудобства. Тринадесет градуса е оптималният вариант, който не извиква особени затруднения, но въпреки това ще ви се прииска по-бързо да свършите работата и станете» — заяви основателят на стартапа Махабир Гилл в интервю за списание Wired Magazine.
Гилл признава, че основна полза от изобретението ще получат работодателите, недоволни от това, че техните сътрудници харчат твърде мног време на телефонни разговори уединиявайки се в тоалетната.
Необикновения дизайн  на тоалетната чиния измислен от компанията получил поддръжка от страна на Британската тоалетна асоциация (БTA), и такива сантехнически изделия се планира масово да се монтират в туалетните на гари, кафенета, барове, търговски центрове и офиси.
Новият санитарен възел е още един пример за това как се влошава качеството на живот на хората, изразяващо се в съкращение на времето, заделяно за техните нужди, за да се изключи всичко друго освен пунктуалното изпълнение на работните функции в режим на робот, който живее в капсула и работи в капсула.
«Разбира се, повишението на производителността ще бъде пряко свързано с ръст на заплатите?» — язвително пита един от пользователите в Twitter.
«Следва да се приеме за сведение, че макар заплатата в компаниите остава на предишното ниво, у корпоративна Америка все още има пари, за да наказва сътрудника за минутата работно време която той харчи за себе си» — добавя друг.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.