Wednesday, November 19, 2014

Русия просто говори на понятен за Вашингтон език


Продължаването на заиграване с Вашингтон и неговото обкръжение със средствата на малоефективна дипломация няма смисъл. С хулигана не трябва да се заиграва, трябва да се подготовиш и да дадеш отпор, счита експертът по международни отношения Финиан Кънингъм.

Нима Русия е изчерпала своето дипломатическо търпение в отношенията си със САЩ, НАТО и съюзници? Именно такова предположение се налага във връзка с обявеното тази седмица разгръщане от Москва на бомбардировачи с далечен радиус на действие в Мексиканският залив. Тази стъпка може да изглежда безотговорна ескалация на напрежение между отдавнашни противници от студената война. Руските стратегически бомбардировачи «Туполев» са способни да носят ядрено оръжие, затова, както се и очакваше, решението за патрулиране на басейна на Карибско море предизвика рязка реакция от Вашингтон, предупреждаваща Москва за възможни рискове.

Но следва да се приеме във внимание, че в действията на Русия няма нищо противозаконно. Тя има легално право на полети на бойната авиация във всички райони на международното въздушно пространство по свое усмотрение, както и всички други страни, за провеждане на учебни маневри.

Даже вашингтонските официални лица са принудени, макар и неохотно, да и признаят това право. Неотдавна вестник «The Christian Science Monitor» цитира прес-секретаря на Пентагона полковник Стив Уорен, заявил че «Русия има право на полети в международното въздушно пространство».

Обаче, пише Канингъм, можем да сме сигурни, че ястребите във Вашингтон ще са крайно раздразнени от тези действия, които те считат «дръзка» заповед на Путин за развръщане на бойната авиация на дистанция за възможен удар по САЩ. За американската «партия на войната», фактически включваща както републиканци, така и демократи, последните действия на Русия са потвърждение на обвиненията срещу Путин в опитите да «показва мускули от съветските времена». Или, както се изрази главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав, «това е сигнал че те са голяма сила».

По мнението на Кънингъм, това е типична надменност и некоректна оценка на ситуацията във Вашингтон. Това не значи, че Путин се занимава с провокации и демонстрира експансионистки амбиции. Просто Русия отговаря на действията на Вашингтон на понятен нему език.

От момента на разпада на Съветският Съюз през 1991 г, възглавяваният от САЩ военен алиянс НАТО разгърна упорна кампания по обкръжаването на Русия. Демонстративно нарушавайки подписаните съглашения, такива като Основополагащият Акт за взаимоотношенията между НАТО и Руската Федерация от 1997 г, американският военен алиянс приближи към границите на Русия своите авиация, бойни кораби, ракети и наземни войска. Така угрозата за експанзия излиза не от Русия, а от Вашингтон, резюмира Финиан Кънингъм.

Дестабилизацията в бившата съветска република Украина в началото на тази година с цел да се установи незаконен, антируски режим, нарушаващ правата на руското население на изтока на страната, в нарушение на достигнатите договорености, в Москва се възприема като «червена линия», предел на възможното търпение.

Вашингтон изпрати военна помощ на киевският режим и съдейства за подготовката на неонацистски подразделения, участващи в престъпления против човечността по отношение жителите на Донецка и Луганска област. Просто заради техният отказ да признаят незаконната смяна на режима в страната. Последните съобщения свидетелстват за подготовка от Киев на ескалация на военният конфликт в източните области в нарушение на подписаното 5 септември съглашение за прекратяване на огъня. Миналата седмица по време на преднамерен артилерийски обстрел на училище в Донецк бяха убити двама ученика. Това е само едно от последните подобни престъпления, извършени от поддържаният от Запад режим от началото на настъплението през апрел тази година.

Настъплението започна няколко дни след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренан в Киев и провеждането на няколко срещи зад закрити врати с ръководството на режима, включая така наричаният премиер-министър Арсений Яценюк. Яценюк се отзоваваше за руско-говорящото население в източните региони като за «недочовеци», които трябва да бъдат «зачистени». За почти седем месеца държавен тероризъм, поддържан от Запада, над 4 хиляди човека бяха убити и почти милион станаха бежанци. Но на фона на тази агресия, съюзниците на Вашингтон и НАТО в Европа преобръщат всичко с главата надолу, обвиняват Русия в разпалване на конфликта, въвеждат против нея карателни търговски санкции.

С помощта на услужливата западна официална преса Вашингтон и неговите европейски лакеи, а също техният режим в Киев безсрамно измислят истории за руските военни сили, нахлуващи в територията на Украина. Изображенията на армейски конвои се превъртат отново и отново без уточнение на дати и указване на конкретни места.

Тази седмица прес-секретарят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич за пореден път заяви, че Москва отрича изпращането на войски и военно оборудване в източна Украина. Той коментира последните обвинения на НАТО: «Вместо това, да се предоставят факти, те издигат само необосновани обвинения».

Прес-секретарят на министерството на отбраната Игор Конашенков се изрази по-твърдо. Той заяви: «Ние вече престанахме да обръщаме внимание на необоснованите заявления на главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав за това, че той е виждал руски военни колони на територията на Украина».

Кънингъм изказва предположение: «Изглежда в Москва окончателно са се уморили от опитите за взаимодействие с идиотите американци и техните европейски марионетки по пътя на нормалният дипломатически диалог. Путин два пъти се среща с Обама на самита на АТИС в Пекин и по времето на срещата на голямите двадесет тази събота и неделя в Австралия, но има съобщения, че руският лидер повече не отговаря на телефонните звънци от Белия Дом, за голяма досада на Обама.

Когато си имате работа с нагъл, заяждащ се хулиган, единственият език, който той разбира – това е демонстрация на сила.

Русия е права, започвайки патрулиране с бойни самолети на въздушното пространство близо до САЩ. В края на краищата, американските самолети правят същото по отношение на Русия в течение на много години. Само високомерна и безотговорна страна може да се счита в правото да постъпва по подобен начин без всякакви последствия. И с никакви средства на дипломация е невъзможно да бъде заставена тя да се откаже от такова поведение. Иначе казано, продължението на заиграване с Вашингтон и неговото обкръжение със средствата на малоефективната дипломация няма смисъл. С хулигана не трябва да се заиграваш, нужно е по подобаващ образ да се подготовиш и да дадеш отпор.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.