Sunday, November 2, 2014

Какво е доларът. Най-простото обяснение в 15 точки. Николай Стариков

1. Парите човечеството е правило открай време от ценни метали. Почти всички парични знаци винаги са били такива. Няма ценен метал — няма пари. Количеството пари е ограничено от количеството метал, от който те се правят.

2. През 1694 год група банкери при поддръжката на крал Вилхелм Орански създава Банка Англия. Тя става първата в света част­ен център на емисия. Тоест група лица започва да емитира пари. Фокусът е в това, че парите били хартиени, и те като че били обезпечени със злато. И във всеки момент притежател на хартиен фунт би могъл да го размени на фунт жълт метала. Всъщност банкерите започват просто да мошеничат, пускайки хартиени пари значително повече, отколкото имали злато.

3. Идеята била проста, и затова било нужно да се унищожават другите «умници», които също решили да печатат пари от нищото. Цялата следваща история на Европа — това е борба на Банка Англия и нейните владелци за финансова хегемония на планетата.

4. Когато САЩ получават независимост от Англия, банкерите губят контрол над финансовата система на тази страна. Връщат си го те едва през 1913 год, когато с указ на президента Удро Уилсън бива създадена Федералната резервна система (ФРС). Това е също такъв частен център на емисия, както и Банка Англия. Принадлежащ на едни и същи лица.

5. Но в този момент златни са всички валути в света. Ако започнеш без умора да шляпаш долари и фунтове, това не може да остане не­забелязано. Какво да се прави? Разбира се, да се остранят конкурентите, да се унищожат другите златни валути. Да се разрушат икономиките, които конкурират с англосаксонските. И веднага след създаването на ФРС, през 1914 год, започва Първата световна война. В нейната пещ изчезват златната рубла и златната немска марка.

6. После следва Втората световна война, по резултатите от която в Бретон-Вудс през 1944 год биват подписани съглашения, очер­тали послевоенната световна финансова система. Главни пари става доларът на САЩ. Цялата световна търговия започва да се води в долари, и само в долари. Всъщост, доларът заменя златото. И ако за всички страни в света е нужно да заработват долари, то САЩ просто ги печатат, обещавайки, че за всеки тридесет и пет долара са готови да изплатят трой унция злато.

7. През 1973 год САЩ обявяват, че у долара повече няма никакво златно съдържание. Парите сами се превръщат в стока. Висо­кото ниво на живот в САЩ започва да се определя само от търсенето на тяхната зелена валута. Цял свят колекционира долари, обменя плодовете на труда си на тези хартишки. А САЩ просто ги рисуват.

8. Когато числото «нарисувани» от ФРС долари става заплашващо голямо, бива измислена система за тяхната утилизация. САЩ започват да вземат долари в дълг у цял свят. Взамен те издават държавни обли­гации на САЩ, наричани «трежъри» (съкровищни бонове - бел. пр.).

9. Числото на тези облигации, дадени на всички страни в света, и съставя величината на държавният дълг на САЩ, който на днешен ден е равен на 14,5 трилиона долара. (Данните са стари, в момента дългът е 17.9 трлн - http://www.usdebtclock.org/ - бел.пр.)

10. Това значи, че САЩ са похарчили на свои нужди 14,5 трилиона повече, отколкото са заработили. Просто за сравнение ще приведа някои данни. Цялата доходна част от бюджета на Русия през 2011 год се планира в района на 8 трилиона рубли. У САЩ само дефицитът на бюджета (не целият бюджет, а само превишението на разходите над дохо­дите) за тази 2011 година е около 1,5 трилиона долара. Леко е да се сметне, че в рубли това са 42 трилиона. И така, ние заработваме 8 трилиона рубли, а те вземат в дълг (у нас и цял свят) 42 трилиона. Кой ще живее по-добре?

11. Как може да се застави цял свят да заплаща за нашият безгрижен живот не по средствата ни? Само по два способа: с измама и си­ла. За първият у англосаксите има световните СМИ, лъжещи по тяхна поръчка, за вторият — най-мощната в света армия. Но когато дългът на САЩ става астрономически голям, а тяхната мощ слабее, то у цял свят се появява искушение да започне да играе по нови прави­ла. Тоест да направи доларът не единствена световна резервна валута, а да добави към него като минимум юанът, еврото и рублата.

12. Отново конкуренция — конкуренция на валути и икономики. При това на вода САЩ могат да остават само в този случай, ако някой винаги им финансира дефицитът на бюджета. Винаги да купува долари и държавни облигации - трежъри. Престанат ли да дават на САЩ в дълг — цялата тази пирамида ще рухне.

13. Как да се достигне това, търсенето на на долар и трежъри да остава високо, ако то спада? Отговорът е прост: да се направят всички прочие активи за вложение неинтересни — нестабилни и клатещи се. Нужно е да се направи така, че в цял свят твърд да е само доларът.

14. Да се достигне всичко това може, използвайки същият способ, благо­дарение на който доларът въобще се оказа на олимпа на световната икономика. Спасението на долара — война. Но война не се получава. Значи, нужна е дестабилизация на световната икономика по друг път — по пътя на хаос и революции.

15. И именно това сега и наблюдаваме. Както се казва — нищо лично, просто бизнес. Нищо лично — просто долар.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.