Wednesday, March 16, 2016

Vox populi след 25 години


25 години изминаха от момента, когато бе разрушен Съветският Съюз, практически толкова отделяха страната от Октомври 1917 год до Великата Отечествена Война. За този срок израстна цяло поколение, за което не съществува живот през «съветско време». И ето - ново изследване на ВЦИОМ, призвано да изясни колко души биха гласували за съхранение на СССР днес? Какви биха били резултатите от референдум за съхранение на СССР днес?
Повече от половината запитани руснаци (64%) биха гласували за съхранение на СССР в случай на провеждане на референдум на тази тема. Такива данни следват от допитването, проведено от Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ) и публикувано в сряда на сайта на организацията.

«25 години след провеждане на референдума за съхранение на СССР (17 март 1991 г.) болшинството граждани отново изразиха готовност да дадат утвърдителен отговор. Съгласно данните от Централната комисия по референдума за СССР, графа „да“ в бюлетина отбелязаха 76% от дошлите на избори (сред гласувалите в РСФСР — 71%). Днес 64% руснаци твърдят, че биха гласували за запазване на СССР» — се казва в материалите от соцдопитването.

Максимална част положителни отговори се получиха от привържъниците на КПРФ и тя е 81%. Във възрастните групи показателят нараства от 47% сред 18-24-годишните до 76% сред хората от 60 години и по-възрастни. Отрицателно на въпроса за запазване на Съветският Съюз в обновената форма в днешно време биха отговорили 20% руски граждани.

Главни виновници за неизпълнение народното волеизлияние по запазване на СССР съвременниците считат Михаил Горбачов (27%) и неговата команда, върховната власт като цяло (17%), Борис Елцин със съратници (13%). На влияние от САЩ и други западни страни указват само 2% от запитаните, и само 1% предполага, че виновни няма. За мнозина обаче въпросът кой е виновник за разпада на СССР, се оказва затруднителен (40% не могат да дадат определен отговор).

Какво се получава? Излиза, че след 25 години съществуване на народа в съществено антисъветска идеологическа рамка, в режим на регулярно очерняне на съветското минало по всички канали на ТВ, пропагандата на Сванидзе-Млечин-Михалков-Радзински под квиченето на либералното котило на Эхо Москвы — процентът люде, гласували пряко за запазване на СССР се е снижил съвсем незначително — от 71% до 64%.
И това в условия на постоянна маргинализация на комунистическата идея от различни догматици от марксизма (от типа КПРФ), в условията на истериите на Жириновски и мекият антисъветизъм на В.Путин.
Как може да се обяснят 47% гласуващи «за» сред 18-24-годишните? Невъзможно е да се припишат на комунистическата пропаганда (доколкото такава явно отсъства).
И тук още е нужно да се вземе под внимание, че въпросът бе поставен достатъчно пряко. За СССР или против.
Ако въпросът бе развърнат, превръщайки го в серия въпроси за съветският начин на живот, за нивото на образование, за достъпността на безплатно здравоопазване, жилище, отдих, за трудоустройството, за дружбата между народите и други имащи стратегическа важност за обикновеният човек — мисля, резултатите от допроса биха били към 90% гласували «за».
Както да не хитреят антисъветските сили да очернят и опорочат съветският период — все едно да се измами народа не се получава.
При всички неудобства и грехове на съветският образ за съществуване на страната, днешният уклад, базиращ се на принципа «homo hominis lupus est», тоест, «човек за човека е вълк» е далеч по-малко желан за нашият народ като цяло.
И да измени vox populi не се получава даже за най-упоритата и лъжлива четвертвековна антисъветска пропаганда.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.