Thursday, December 21, 2017

Гражданите призоваха Сталин да се "справи с олигарсите"

В В Москва на рожденния ден на Генералисимуса на Победата премина традиционната акция "Два карамфила за другаря Сталин", нейните участници за петнадесети път положиха цветя на гроба на Йосиф Сталин на територията на Некропола под Кремълската стена, передава кореспондент на Накануне.RU.
В 10 часа организаторите на акцията вече започнаха да полагат букети  цветя на гроба на съветският вожд. Както разказа един от координаторите Роман Фомин този път са били събрани около 250 хил. рубли и за тях положени почти 10 хиляди карамфила.
"Хората в зависимост от това колко могат, изпращат съвершенно разни парични преводи. Някой за два карамфила, някой изпраща няколко хиляди рубли, доколкото сам не може да дойде по една или друга причина, но иска да знае, че неговите карамфили лежат тук" – отбеляза той в коментар за Накануне.RU.

По негови думи паметта свързана с периода на управление на Йосиф Сталин днес е изключително важна, "доколкото пред страната отново стоят много предизвикателства".
"Ние някак забравяме, че да се взема най-доброто трябва не само от Запада, но и от собствената история. Епохата на Сталин – това е епоха на култа на знания, култ към труда, култ на достижения, когато русите показаха на цял свят, че те могат всичко. Необходимо е да се взема всичко най-добро от тази епоха и на основа на това да се строи нашата действителност. Без история ние сме никой" изрази мнение Фомин.

Организаторите на акцията "Два карамфила за другаря Сталин" се надяват, че полагането на цветя ще стане традиция. (Трябва да подчертая, че това се случва за 15-ти път и следователно вече е традиция - бел.пр.) За това както е убеден един от нейните координатори ще способствова и наблюдаваното в последно време позитивно изменение в обществено-политическото и държавно съзнание относно фигурата на Сталин.
По негово мнение "текат изменения в посока обективно изследване на тази епоха".
"За това свидетелства и скорощното заявление на ръководителя на ФСБ Александър Бортников, че не всичко е еднозначно с пресловутите сталински репресии, такива свидетелства има. Може би някакъв малък принос във всичко това имат и всички хора приели участие в акцията" – каза Фомин.


Както подчерта той, в 138-ата годишнина на рождението на Сталин темата за десталинизация и десъветизация постепенно изчезва за разлика от това време когато акцията едва започвала.
"Даже деятелите на културата във филмите и произведенията за тази епоха започват да изобразяват Сталин със все по-голяма обективност – като велик държавен деятел, естествено имал свои съществени недостатъци. Той и сам това не веднаж е говорил, смешно е да се отричат очевидни неща. Но тези достойнства, тези дела, които позволиха да се превърне страната от изотстанала държава в първокласна световна сила, обезпечила паритет в цял свят като минимум за 40-50 следвоенни години излизат на пръв план. Несъмнено, позитивни премествания има" – резюмира Фомин.
Гражданите от старшето поколение, дошли да почетат паметта на Генералисимуса на Победата се кланяха на гроба му призовавайки го да "стане и се оправи с нашите олигарси". У гроба на Сталин се чуваха както тихите "той толкова е направил за Русия", така и високите детски "тате, това кой е, и защо има толкова много цветя?". На децата обясняваха: "Това е Йосиф Висарионович Сталин, уважават и почитат паметта му". Някой, изтривайки сълзи, благодариха вожда за това, че при него "те получиха всичко – жилище, образование" и се тревожиха, че днес "нашите старци ругаят" тези, които вече "30 години живеят с богатство, получено от техния труд".

В деня на рождението на Сталин към гроба му дойдоха и представители от ръководството на КПРФ и съратници на комунистите. Ще отбележим - в тази паметна дата лидерът на Компартията Генадий Зюганов в тържественото полагане на цветя не взема участие.
"Ние днес дойдохме при Кремълската стена, за да почетем паметта на великите бойци, отдали живота си за съветската власт, за великият Съветски Союз. Днес е денят на рождение на Йосиф Висарионович Сталин. Той е изключителен политически държавен деятел от световен мащаб, с него е свързано всичко… Беспримерният подвиг на тези уникални вождове на революцията, създатели, основатели на нашата държава днес свети ярко, особено в годината на 100-летието на Великият Октомври", – коментира депутатът от Госдумата, член  на КПРФ Владимир Кашин, обръщайки внимание на огромното количество венци и цветя, възложени на гроба на вожда.

Той напомнил за достиженията на епохата на Сталин в много направления – промишлена индустрия, атомният проект, на целината, сталинският план за преобразуване на природата, в рамките на който са "били посадени милиони хектари насаждения". "Ние искаме да се поклоним пред великите хора на планетата и да кажем, че абсолютно болшинство от нашият народ помни тези велики свершения и никога не ще ги забрави" – завърши Кашин.

Комунистите също възложиха кошница с карамфили на гроба на Феликс Дзержински в чест на 100-годишнината на ВЧК, отбелязана наскоро.



https://www.nakanune.ru/articl...

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.