Friday, December 22, 2017

Островче на социализма в Подмосковието - Совхоз имени Ленина


"Не може да си богат в бедна страна". Това е девиза на директора на совхоза Грудинин Павел Николаевич. Благодаря нему совхозът е жив и се развива.
Муниципалното образование в Ленински муниципален район на Московска област, разположено на земите на Лесопарковият защитен пояс на Москва. Граничи с Москва по МКАД в района на Каширско шосе. Образувано е през 2005 год, включило 3 населени пункта от по-късно разформираните Картински и Горкински селски окръзи. Име поселението получило по названието на ЗАО «Совхоз имени Ленина».

Сега — подробно…
ЗАО "Совхоз им. Ленина"  се намира веднага зад МКАД по Каширско шосе. Създаден е совхоза през 1928 год, до това от 1918 год той носи название "комуна Орешковская..Основна продукция на совхоза са ягодите. Освен това се отглеждат картофи с производителност 430 центнера от хектар, зеленчуци, ябълки. Има у совхоза и едър рогат добитък с надой 8100 литра мляко на крава в година. По решение на акционерите дивиденти ежегодно не се изплащат, а цялата (!!!) печалба насочват за повишение заплатата на работниците и социалната сфера (!!!).
Жилище. За работниците от совхоза 50% от стойността на жилището заплаща предприятието, останалата половина работникът изплаща в течение на 15 години, естествено без проценти и свръхплащания.

Реконструкцията на училищният стадион е направена за сметка на совхоза.

Новото училище се счита за най-добро в областта по ниво на образование.

Детска градина "Замък на Детството", на стойност 260 милиона рубли, с площ 6000 квадратни метра е построена напълно за сметка на совхоза. Освен деца на работниците там безплатно ходят и деца на "чакащи". Спортна площадка за малчуганите.

Средната заплата на работниците е 54 хил. рубли. Ежегодно ветераните от войните получават от совхоза на 9 май материална помощ от 75 хиляди рубли (!!!) Пенсионерите работили в совхоза ежегодно се изпращат на отдих и лечение. Всички работници от детската градина са бивши работници от совхоза, които в резултат на модернизацията на производството са били преведени на нова работа без намаление на заплатата. В процеса на модернизация количеството на персонала се е съкратило от 900 човека до 320, а обема на производимата продукция е нарастнал 5 пъти. Ръководството на совхоза заедно с колектива е отразило 4 опита за рейдерски захват от захватчици и бандити.
Това разбира се не е съвсем социализъм, а някаква смес от социалистически и капиталистически методи на стопанство, в духа на това, което става в Белорусия, само с поправка на мащаба. (Понякога удивява невежеството или нежеланието на авторите да нарекат сталинската икономика "сталинска". Отива се на какви ли не варианти "якаква смес от социалистически и капиталистически методи на стопанство, в духа на това или на онова..." - бел.пр.) Тук предприемчивият и разтропан директор на совхоза се опитва по силите си да развива селцето, а в Белорусия колхозникът Лукашенко опитва да прави същото в мащабите на държавата. В основното това е опит да се създаде и удържи социалката в духа на СССР от 60-80те години на капиталистическа икономическа база.
ОЩЕ ФОТО ПРЕДИ ВЪПРОСА:



ВЪПРОС: ЗАЩО ТАКА НЕ ЖИВЕЕ ЦЯЛА РУСИЯ?
ОТГОВОР: ТАМ, КЪДЕТО ЖИВЕЯТ ТАКА, НЕ КРАДАТ И НЕ ПОТРЕБЛЯДСТВАТ!
***
ПС. За "Совхоз имени Ленина" знаех отдавна...
Само сега говорят КПРФ иска да издигне директора Павел Грудинин в кандидат за президентските избори за 2018.
Не би ли навредило това на малкото островче на живот по-човешки и на неговият директор...

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.