Tuesday, January 14, 2014

Вашингтон води света към нова Световна война


Източник: http://www.paulcraigroberts.org/2013/12/14/washington-drives-world-toward-war-paul-craig-roberts/
 
Вашингтон ведет мир к войне

По волята на Вашингтон, Съединените щати се намират в състояние на война вече цели 12 години. Афганистан, Ирак, Сомалия, Либия, Пакистан, Йемен и почти Сирия (войната с която все още е възможна!), и, разбира се, на ред е война с Иран. Всички тези войни струваха на САЩ пари, международен престиж, много убити и ранени войници, а също жертви сред гражданското население на атакуваните страни. Нито една от тези войни няма разумно обяснение или видими причини. Освен това разбира се, че те са дяволски изгодни за военнопромишления комплекс и спецслужбите.

Войните станаха прикрытие за създаване в Америка на полицейска държава, по типа на немецкото Щази, а също послужиха на интересите на Израел, тъй като премахнаха всички препятствия по пътя на пълната оккупация и анексия на целия западен бряг на река Йордан и южен Ливан.


Но, независимо от всички беди, страдания и разходи, всички тези войни не подлежат на никакво сравнение със СВЕТОВНА война. И още повече, ако опоненти в такава война са други ядрени държави. Фатална за цялото човечество обещава да стане война с Русия и Китай, война, към която Вашингтон уверено води САЩ, а също така страните от НАТО, и прочие свои марионетки. Съществуват множество фактори, които подтикват Вашингтон към разпалването на “последната” война. Но най-фрапиращ от тях е “доктрината за изключителността на Америка”.

В съответствие с тази самопровъзглашена доктрина, Америка е особена страна. Това означава, че самата история е избрала САЩ за ролята Световен Хегемон, призван да носи демокрация и капитализъм на останалото човечество. Примата на тази цел поставя правителството на САЩ над морала, над закона, в това число разбира се, и над международното право.

По тази причина, никого в правителството на Съединените Щати не може да се привлече към отговорност нито за разпалване на войни без всякаква угроза от страна на атакуваните страни, нито за удари по мирното население, което всъщност безуговоръчно се отнася към военните престъпления в съответствие както с международното право, така и по стандартите, установени от Нюрнбергският трибунал.

Така също никой в правителството на САЩ не понесе отговорност за изтезанията, забранени както от законодателството на САЩ, така и от Женевската Конвенция. Никого не привлекоха към отговорност и за многочислените нарушения на конституционните права на американците – несанкционирано следене и нахлуване в личният живот, обиски без санкции на прокурора, задържане под стража без съд, убийство на граждани без решение на съд, отказ в предоставяне на защитник, осъждане на основата на неразкриваема, “секретна” информация. Списъкът може да се продължи.

Време е вече да се замислим, а какво такова необичайно и изключително има в правителство, което всъщност се являвва във всеки смисъл на думата реинкарнация на нацистска Германия?

Пропагандата внушава на народа на САЩ понятие за своята “изключителност”, което неизбежно соди до загуба на човечност. Например, както показва видео заснето от армията на САЩ, което представи на широката публика Бредли Манинг, американските военнослужащи вървят по улиците на града и разстрелват невинни заради забава?!

С изключение на организации като “Американски съюз за защита на гражданските свободи”, немногочислени групи по защита на конституционните права и отделни блогери, гражданите на САЩ, включая христианските църкви, са “легнали” под правителството, независимо от цялото беззаконие и аморалност, които излизат от него. При това го правят без особени протести.

Отсътствие на критика в аморалността на политиката, укрепва Вашингтон, той засилва своето давление над Русия и Китай, правителствата на които стоят на пътя на САЩ към световно господство.

Вашингтон провежда подривна работа против Русия вече в течение на 22 години, от времето на падението на Съветския Съюз през 1991 година. Независимо от съглашението, достигнато между Рейгън и Горбачов, Вашингтон проведе разширение на НАТО и включи в тази организация страните от Източна Европа, а също бившите Прибалтийски републики на СССР. Така бе създадена мрежа военни бази право на границите на Русия. Сега Вашингтон провежда работа по включване в НАТО на други бивши републики на СССР – Грузия и Украйна.

Единствена причина, заради която Вашингтон разставя военни бази и ракетни установки на границите с Русия това е, че Русия е способна, и се опитва да противостои на хегемонията на САЩ.

При това Русия, ще отбележа, не заплашва своите съседи, и освен изключението на ответ на грузинското нахлуване в Южна Осетия, се държи пасивно и не отговаря на провокации от страна на САЩ.

Но сега нещо се измени. Работата е там, че след като Джорж Буш внесе изменения във военната доктрина на САЩ, а именно измени статуса на ядреното оръжие от “отбранително” на “оръжие за превантивен пръв удар”, а също след като покрай руските граници се съоръжават елементи от системата ПРО, предназначението на която е унищожение на балистически ракети и разработки на нови, високотехнологични оръжейни системи, за ръководството на Русия става очевидно, че Вашингтон се готви за нанасяне по нея на “обезоръжаващ, мълниеносен удар”.

В своето послание към федералното събрание от 12 декември, Владимир Путин спомена за наступателната природа на военните действия на САЩ по отношение към Русия. Той каза, че макар Вашингтон и да нарича системата ПРО – отбранителна, всъщност това е важен елемент от стратегическият настъпателен потенциал, призван да наклони равновесието на силите в страна на Вашингтон. По такъв начин Путин призна угрозата, и заяви, че: «У никого не трябва да изникват илюзии за възможността да достигне военно превъзходство над Русия. Ние никога няма да го допуснем».

Също, пред лицето на отказа на режима на Обама да продължи действието на договора за неразпространение и съкращение на стратегическите ядрени въоръжения, Путин заяви: «Ние прекрасно разбираме, и знаем в тази връзка, какво трябва да направим». Ако някой оцелее, и след това “пише историята”, то режимът на Обама ще влезе в нея като този, който разпали Втора студена война и я превърна в истинска война, независимо от това, че президентът Рейгън хвърли неимоверни усилия, за да завърши студената война.
На режимът на Обама е малко това, че той прави враг Русия, той също така прави враг и Китай. Обама заяви, че Южно-Китайско море става територия на стратегическите интереси на САЩ. Това е все едно Китай да обяви Мексиканският залив зона на своите национални интереси.

За да не може никой да се съмнява в това, че неговото заявление за Южно-Китайско море – не са пусти фрази, Обама объяви за стратегията “Поворотен пункт – Азия”, съгласно която например 60% от ВМС на САЩ ще бъдат разположени в Тихоокеанският театър – в китайската зона на влияние. Едновременно Вашингтон интензивно строи нови военни и авиобази на Филипините, в Южна Корея, Виетнам, Австралия и Тайланд. Също, с цел провокация Вашингтон поддържа тези от окръжаващите Китай страни, които противостоят на опитите на Китай да повдигне въпрос за принадлежността на някои острови или за разширение зоната за оповещение за полети.

Но това не изплаши Китай. В отговор Пекин призова света към “деамериканизация”. През миналия месец, китайското правителство объяви, че сега Китай притежава достатъчно количество ядрено оръжие и средства за доставка, за да изтрие САЩ от лицето на земята. Например, преди няколко дни се случи инцидент с участие на авианосеца на ВМФ на Китай и американски ракетен крайцер в Южно-Китайско море.

Войнственната позиция и милитаризъм, които Вашингтон зае по отношение Русия и Китай говорят за голяма степен самонадеяност, която обикновено завършва с война. Изглежда така, сякаш Вашингтон е убеден, неговите технологии ще позволят да се предотвратит пуск или да се прехванат руските и китайските ракети, което на свой ред ще му позволи да нанесе обезоръживащ, мигновен удар без всякакви последствия за себе си.

Интересно, че при това Вашингтон счита, че потенциалната угроза на Иран, в случай че последният се снабди със собствено ядрено оръжие е толкова висока, че е необходимо веднага да се нанесе този същият обезоръживащ и мигновен удар. Такава огромна организация, като «Департаментът на националната безопасност» е убедена, че в света съществуват някакви мюсулмани без род и племе, които потенциално могат да овладеят ядрено оръжие и да го използват против САЩ. Не ви ли се струва подобна позиция нелогична? Вашингтон счита, че ще може да избегне ответен удар от Русия и Китай, и едновременно се бои от използването на ядрено оръжие от Иран и някакви Групи Мюсулмани?

За Вашингтон е малко и това, той танцува боен танц пред очите на Русия и Китай, той изглежда е решил да торпедира скорощното съглашение с Иран, обявявайки за прилагане на санкции против компании водещи бизнес с иранските партньори. Аз мисля, че иранците си обясняват подобен жест, като недостатъчно сериозни намерения за установяване на отношения. Те напуснаха преговорите в Женева и излетяха за Иран. Видимо това и целеше Вашингтон. За нас остава само да наблюдаваме за развитието на ситуацията, от която ще стане ясно, ще може ли Вашингтон да възстанови доверието в мирните преговори или все пак Израелското лоби е могло да се добие до своето и е спряло процеса, водещ към мирно урегулиране и снемане вероятността от военен конфликт с Иран.

Гражданите на САЩ, изглежда нямат възможност да влияят на действията на своето правителство, и даже не са осведомени за неговите планове. Дори повече, не съществува никаква политическа сила, около която гражданите биха могли да се сплотят и застанат против желанията на Вашингтон да разпали световна война. Затова ако има още някаква надежда, то тя зависи от поведението на подчинените на САЩ държави в Азия или Европа. А какъв интерес преследват тези страни, играещи под свирката на САЩ и подлагайки се на колосален риск? Да се борят за световна хегемония на САЩ? Нима не е ясно, че играта на страната на Вашингтон може да доведе до тяхното физическо унищожение?

Например, Германия би могла да спаси света от война, ако просто започне да следва своите собствени интереси. Всичко което и е нужно да направи е да излезе от НАТО и ЕС. Което в свой ред ще доведе до колапс тези образования и ди крах на Наполеоновските планове за завоюване на световно господство на Вашингтон.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.