Friday, May 16, 2014

Пол Крейг Робъртс: Престъпната държава Америка

Пол Крейг Робертс: Преступное государство Америки

Правителството налага дневен ред, който е резултат от органична взаимовръзка между неоконсервативната идеология на САЩ за световна хегемония и икономическите интереси на мощни частни групировки, такива като Уол-стрийт, военно-силовия комплекс, комплексът по безопасност, израелското лоби, лобито на агробизнеса и добиващата промишленност. Доларовият империализъм, заплахи, подкупи и войни — това са инструментите с чиято помощ се шири американската хегемония. Този дневен ред се преследва без знанието и одобрението на американците, независимо от тяхното недоволство.

Професор Мартин Гиленс в Принстънският университет и професор Бенджамин Пейдж от Северо-западният университет изучиха американските методи за управление и дойдоха до извода, че в САЩ управлява олигархия и мощни частни богати групировки по интереси, а американското правителство има само повърхностно сходство с демокрация.

Техните изводи поразяват:

Централен пункт, произтичащ от нашите изследвания е, че икономическите елити и организираните групировки, представляващи интересите на бизнеса, имат съществено въздействие на политиката на американското правителство, в същото време народните маси и редовите граждани самостоятелно влияние практически нямат. Ако болшинството граждани не са съгласни с икономическият елит или организираните интереси, то те, като правило, изчезват.

Нашите изследвания показват, че болшинството не управлява — като минимум, не оказва значително влияние на политиката.

Ред фактори са способствали за упадъка на демокрацията и отчетността на американското правителство. Един от тези фактори е концентрацията на американските СМИ в ръцете на меншенството. За последните години от режима на Клинтон, по-рано разнообразните и в значителна степен независими СМИ се съсредоточилиха в ръцете на пет мега-корпорации. Ценността на тези корпорации основно се състои от собствените федерални лицензи за излъчване. За да получат продължение на лиценза, СМИ избягват ненужни въпроси към правителството.

Още един фактор — преноса на промишлени и производствени работни места в САЩ. Това разруши производствените и промишлени съюзи, които съставяха основата на финансовата поддръжка на Демократическата партия. Сега демократите са принудени да се обръщат към същите групи финансисти, както и республиканците — Уол-стрийт, ВПК и други. Тъй като двете политически партии сега се финансират от едни и същи частни интереси, двете политически партии изпълняват еднакви поръчки. Вече не съществува компенсираща сила. Режимът на Обама — това е просто продължение на режима на Буш.

Две скорощни постановления на републиканското болшинство във Върховният съд на САЩ са още един решаващ фактор. Съдът постанови, че подкуп на правителството на САЩ от олигарсите — това е просто проявление на свободата на словото. Корумпираният Върховен съд даде на корпорациите и олигарсите «конституционно право» за използване на огромни финансови ресурси в целите на формиране на правителството по свой вкус.

Частните групи по интереси в САЩ са силни дотолкова, че могат да купят имунитет от закона. На 27 март излезлият е пенсия прокурор Джеймс Кидни заяви, че неговото углавно преследване на финансови престъпници от Голдман Сакс и други гигантски банки в САЩ са блокирали политически назначенци, които са се съсредоточили на това, да получат високоплатени работни места след завършване на държавната служба.

В скорощна проверка се изясни отзивчивостта на членовете на Конгреса към интересите на богатите в сравнение с избирателите. В Конгресът бяха изпратени две писма. В едното писмо молеха за среща с обществени движения в района. В другото — за среща с група инвеститори. Последното писмо получи многократно повече отговори от членове на Конгреса.

В САЩ и Европа съществува постоянно пропагандистско клише за «държавната руска мафия». Съгласно тази пропаганда, Путин е инструмент за олигарсите, които използват президента за управление на Русия и грабеж на народа. По мое мнение, тази пропаганда има корени във финансираните от Вашингтон НПО, които съставят петата колона на САЩ във Русия. Цел на пропагандата е унищожение на легитимността на Путин и неговото правителство в надеждата, че на власт в Москва ще дойде правителство, съвместимо с Вашингтон.

Имам впечатление, че руското правителство е прекратило дейността на някои олигарси, които се възползваха от епохата на приватизация, за да захванат контрол над ресурсите, но при това действията на правителството бяха законни. В противоположност на това — в САЩ за  олигарсите приемат закон, използващ се за това, да издава на олигарсите имунитет от закона.

Истинска престъпна държава —това е САЩ. Всяко учреждение е корумпирано. Регулаторите на закона са готови да продадат защита от него заради добре платени работни места в тези отрасли, които те по идея са длъжни да курират. Върховният съд не само разрешава за пари да се купува правителството, но и распродава Конституцията в полицейска държава. Върховният съд просто се отказа да разглежда дело против безсрочно задържане под стража на граждани на САЩ в случай на отсъствие на надлежаща правова процедура. Това е еднозначно неконституционен закон, но Върховният съд се отказва даже да разглежда това дело, така предоставяйки цялата власт на полицията в бандитската държава.

Друга отличителна черта на бандитската държава — това е криминализацията на инакомислието. Вашингтон направи всичко възможно, за да криминализира Асанж и Сноудън, които изкараха на показ незаконните, неконституционни и престъпни действия на американското правителство. Вашингтон смърди от лицемерие. На 26 април Държавният департамент объяви за началото на третата ежегодна кампания на пресата, пропагандистско упражнение, което е насочено към чуждите държави, които не са марионетки на Вашингтон. Същият ден Министерството на юстицията заповяда на Върховният съд да отмени защитата на журналистите, които сега са принудени да разкриват своите источници. Така че Джеймс Райзен може да бъде лишен от свобода.

През 21 век Вашингтон похарчи трилиони долари за войни, уничтожили, убили, направили инвалиди и направили бежанци милиони хора в седем или осем страни. Обявявайки при това своите военни престъпления за «война с терора», Вашингтон използва състоянието на война, за да унищожи гражданските свободи в САЩ.

През 21 век е трудно да се намери сериозно заявление от Вашингтон, което да не е лъжливо. Цялата политика на Обама е лъжа. Оръжието за масово унищожение на Хюсеин — лъжа. (Тук авторът греши, но не в наличието на лъжата, а в източника и - Саддам Хюсеин бе обвинен в притежаване на оръжие за масово поражение от администрацията на Буш-старши - 1990г, което прожектира лъжливата политика на Вашингтон като минимум от тогава до ден днешен - бел.пр.). Използването от Асад на химическо оръжие — лъжа. Иранските ядрени бомби — лъжа. Нахлуването и анексията на Крим от Русия — лъжа. Агресията на Русия против Грузия — също лъжа. 9/11, използвано от Вашингтон за унищожение на гражданските свободи и незаконни военни нападения, само по себе си също е лъжливо. Невероятната история за това, че няколко саудита без поддръжка на разузнаването или правителството са надхитрили целият апарат за национална безопасност на западният свят е невероятно. Това просто не заслужава доверие - всички учреждения на националната безопасност едновременно са се провалили. Такава фантастическа лъжа доказва, че Вашингтон съвършенно не уважава разумът на американците и не уважава американските СМИ. Също така това демонстрира, че Вашингтон съвершенно не уважава интелектът и честността на своите европейски и азиатски съюзници.

Вашингтон даже няма да започне да говори правдата за дреболии от рода на работни места, безработица, ръст на ВВП, възстановяване на икономиката. Вашингтон ползва пазара, за да прикрие това, че икономиката работи в интересите на малка група лица. Във името на «приватизация» Вашингтон пропилява държавните активи и задължения в алчни частни интереси.

Изводът е неизбежен. САЩ е престъпна държава. САЩ даже са по-лоши от бандитска държава. САЩ — това е образец на безсрамна експлоататорска тирания.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.