Monday, August 4, 2014

Защо американците нищо не значат нито за СМИ, нито за политиците на САЩ («Everything PR», САЩ)

(С подзаглавие - защо българите нищо не значат нито за медиите, нито за българските политици.)
Оргинал:  http://everything-pr.com/american-media-and-politicians-gambit/249690/




Ако Владимир Путин не е самият дявол, то защо толкова много вестници и редакции твърдят именно това? Човек, комуто американците доверяват за свой президент, а също цялата президентска рат — защо говорят, че Путин — това е коренът на злото на цял свят? Получава се, че президентът на Русия е абсолютното зло, че той носи отговорност за всичко лошо, което се случва на земята, нали така?
Прочитайки това, задайте си един въпрос: «Колко глупав ме считат политиците и медиамагнатите?»
Да, Владимир Путин е много влиятелен и силен човек. За да разпали медийна и политическа кампания от такъв мащаб, за да извика срещу себе си такава ненавист в новините, някому той трябва да е изглеждал създание истински грозовито и внушаващо страх.
Оттогава, откакто Едуард Сноудън повече или по-малко «се преметна в стана на врага», оставайки в Русия, тези люде, за които той говореше, гонят руският президент по петите. Правят го безжалостно и неуморно. Спасилият Сирия от война и стремящ се да не допусне влизането на своя съсед Украйна в НАТО Путин постъпва така, както на негово място би постъпил всеки добър руски ръководител. Това, което виждате, четете и слушате — това е лъжа на корпорации, нацелена на разпалване на война. Война, в която могат да победят само промишленици. И ние вече воюваме на тази война. Заглавията на вестниците вече почти са я обявили.
(Новостното издание Omaha.com (принадлежащо на компанията Berkshire Hathaway) в своето заглавие заявява: «САЩ: Русия води огън през границата по Украйна».)

Къде бяхте, когато светът откачи?
Последният акт на пиесата «Путин трябва да умре» е най-интересен, най-ужасен и най-опасен. Сваленият самолет на Малайзийските авиолиний MH 17 всеки ден става тема на десетки хиляди статии и новости в западният свят. В стила, подобяващ кампанията по очернителство против сочинската Олимпиада, администрацията на Обама и неоконите доят историята с МН17 досухо, за да затрупат Путин с кал. Независимо от появата на все нови улики и доказателства, говорещи за противното, такова издание, като Forbes, днес сутринта публикува статия под заглавие «Защо Путин свали МН17».
Вие всичко вярно прочетохте и мозъкът ви изцяло ви остана в главата. Нямайки никакви достоверни доказателства за причастност на Русия към унищожението на самолета, нямайки даже намеци за следствие по делото за катастрофата, не получило никакви улици, че въобще е имало пуск на ракета, Forbes и всички издания на Associated Press ВСЕ ЕДНО обвиняват Путин. Новостите изцяло са се превърнали в низкопробен таблоид. Ето какво преди час изтърси Грег Сател (Greg Satell) на страниците на Forbes:
«Следствието продължава, но в сегашния момент болшинството хора са съгласни с това, че свалилата борт MH17 на Малайзийските авиолиний ракета е била доставена от Русия, запусната от контролирана от сепаратистите територия, а руски военни са ги обучили, а дори и непосредствено участвали в пуска».
В предстоящите дни това ще прочете множество хора. А после те ще отидат на Новости Google, ще напишат в реда за търсене «Путин» и сред прочие ще намерят следните заглавия:
CNN — Хилари Клинтън: Путин «носи отговорност» за сваленият МН17.
Wall Street Journal — Белият дом говори за вината на Путин в унищожението на малайзийският МН17.
CNN — Личинка: Путин е просто зло…
The Independent — Ден от живота на Владимир Путин: диктаторът в своя лабиринт.
CBS This Morning — Приближените на Путин проливат светлина на неговата «зловещ, самотен живот».
Newsweek — Дъщерята на Путин остави своя дом в Холандия.
Читателю, постарай се да разбереш всичко правилно: някой много богат и много влиятелен се опитва да навреди на Владимир Путин. Против риториката на Вашингтон съществуват немалко доказателства, но в пещта на западната преса до сега подхвърлят и подхвърлят въглища. Фантастика! Това е безподобно! Това е извънредно нелепо. И въпреки това, то се случва.
(Още един вестник Berkshire Hathaway Tulsa World излезе с излюбеното заглавие от Associated Press: «САЩ: Русия води огън през границата по Украйна».)

Как е възможно това
Съветът на директорите на Associated Press контролира подавляваща част от новините които виждат гражданите на САЩ. Ето кой се занимава с този контрол, ето кой е обединен с общи интереси в СМИ. Освен контрол, осъществяем от тези хора от СМИ, има шест корпоративни конгломерата, които контролират почти всичко от това, което гледате, четете и слушате за международните събития в САЩ: Disney, CBS Corporation, News Corporation, Viacom, Time Warner и Comcast.
Ще бъде справедливо да предположим, че този относително неголям кръг, влияещ на предлаганите вам новости, представлява «картел» от дистрибутери на информация, който притежава нечувано влияние. Аз така често говоря в тази статия за Berkshire Hathaway по една проста причина. У тази компания на Уорън Бъфет в управление от Associated Press има един Тери Крюгер (Terry J. Kroeger), и тази компания не така отдавна помогна да се спаси от банкрут фирмата Lee Enterprises, принадлежаща на председателя на управлението на Associated Press Мери Джънк (Mary Junck). В значителна степен този материал, който Associated Press предава на стотиците местни и общонационални редакции на новости, става това, което гледа болшинството американци. Така, ако НЯКОЙ окаже ненадлежащо влияние на един и повече членове на този новостен консорциум, крайният резултат ще бъде такъв превзет, както и днешните новости. Оказва ли Berkshire Hathaway ненадлежащо влияние? Това не знае никой, освен ръководството на компанията и тези, които се подлагат на въздействието.
Тези, които търсят правдата в тенденциозните съобщения в СМИ за Владимир Путин и за Русия, се налага да я изкопават от едностранна, озлобенна, пълни със сенсации вълни от последни съобщения, които «по съвпадение» повтарят лъжата и въвеждащата в заблуждение информация от Държавния департамент. Освен това, в последно време се появи тенденция за лобиране и въздействие иззад граница, за да се склони редакционната политика и съдържанието на новините в тази или друга страна. Става дума за журналистската работа по освещение на израело-палестинският конфликт, която изучава професорът по журналистка от Ню-Йоркският университет Ерик Алтерман (Eric Alterman) и мнозина други. Ето какво казва той: «…в дебатите сред специалистите по Близкият Изток доминират хора, които и да си представят не могат, че може да се критикува Израел». През 2002 год той съставя списък от 56 обозреватели и коментатори, които «без уговорки и рефлексивно» поддържат Израел.
Ако погледнем водещите международни средства за масова информация, то и там изследванията показват на колосална превзетост (в зависимост от темата) на такива световни лидери на СМИ, като ВВС и прочие. Що се  касае ВВС, то Glasgow Media Group в своя анализ на телевизионните новини на корпорацията фиксира разлика в стила на изказванията на журналистите за Израел и за Палестина. Аз забелязах аналогични различия, когато ВВС говори за проруските сепаратисти в Украйна, за ситуацията с разследването гибелта на МН17 и особенно за това, що се касае Владимир Путин. Те използват така наречения «емоционален» език, а също напълно игнорират противоположните съобщения от руски и прочие източници. Говорейки за сваления МН17, британската преса не споменава почти НИЩО, което може да извика аргументи, отличаващи се от главната линия за пълна вина на Русия. За нея нямат никакво значение ни спътникови снимки, ни появяващи се съобщения за признания от страна на Киев.
Как можа да възникне такъв контрол над СМИ? Да изменят правдата с такъв размах могат само парите и изключително мощно влияние. Но да се върнем за секунда към Berkshire Hathaway. Тук си струва да се обърне внимание на такива неща, като Газпром, украинските тръбопроводи, подаващи в Европа природен газ от Русия, климатическият план на президента Обама с упор на природен газ, откритието за последните две години 30 000 нови сондажи, пробити по метода на хидроразрив на пласта, а също интересът на компанията на Бъфет (съгласно имащата се информация, Бъфет, който периодически се появява в Овалният кабинет, притежава състояние почти 60 милиарда долара) към газа и газотранспортната система.

Всичко е зле, както никога не е било
Например, ето това съобщение на агентство «РИА Новости» даже никаква вдлъбнатина не направи в западната пропаганда. Независимо от логичността на съобщенията и източника, непосредствено указващ на причастност на Киев, освен гражданските блогери и независими СМИ никой — нито Thomson Reuters, нито Associated Press, нито ВВС, нито коя да е друга новостна организация — даже дума не обели. А на другият край на спектъра веднага се появи материал, където бе показан сепаратист, държащ в ръка детска играчка. Хилади средства за масова информация откъснаха тази история от контекста и осъдиха този човек, наричайки го звяр. Но ако гледаме материала до края и в звуков съпровод, то става ясно, че опълченецът благоговейно скърби за децата, станали жертви на крушението на МН17.
А на първа страница на вечерното издание на New York Times вчера се появи заглавие «Русия засилва помощта към въстанниците във войната в Украйна».
Ето откъс от текста:
«Вместо това, да отстъпи след случилата се миналата седмица катастрофа с гражданският авиолайнер, Русия, изглежда все по-активно се намесва във войната на изток в Украйна, провеждайки както казват американските и украинските официални лица, ескалация на конфликта, която почти сигурно ще извика по-действена ответна реакция от страна на САЩ и Европа».
И накрая, на страниците на интернет-изданието Pravda се появи подробна статия, в която се излага ред други возможни версий, а също важни факти за крушението на МН17. Обама и Държавният департамент продължават да излизат с обвинения, които засега не са обосновани с нищо, и в тези условия само русите заемат в своето освещение на събитията умерена позиция. В статията обвинения звучат основно по адрес на Киев. Особенно важно тук е, че русите указват на формата и характеристиките на пробойните във фюзелажа на самолета от Малайзийските авиолиний. А именно:
«Ако ракети клас «земя-въздух създават във фюзелажа цели кръгли пробоини, а ракети клас „въздух-въздух“ стреловидни, то защо във фюзелажа на МН17 има стреловидни пробоини? Защо у сваления самолет има характерни повреждения на обшивката от иглови и шрапнелни боеглави (това от системи „въздух-въздух“), които са много по-свойствени за ракети Р-27 и Р-73, използвани от украинските бойни самолети МиГ-29 и Су-27?»
Вашингтон ни показва откъснати от контекста снимки на сепаратисти, фалшиви признания за вина и записани свидетелства на очевидци, които се оказват фальшиви. Той показва подправени фотографии на комплекси «Бук», лъжата на Киев за военни самолети в този район, лъжата за украинските комплекси «Бук», показва подалия оставка украински премиер-министър и разбира се, воят до изстъпление от СМИ в невиждан мащаб. Непревзетият и заинтересуван читател не може да не види във всичко това «операция под чужд флаг».
Ползващият се с поддръжката на САЩ киевски режим придоби мрачни черти, макар в потока съобщения от СМИ за новият характер на украинските власти до началото на насилието на изток се говореше много малко. Извънщатният кореспондент на RT Греъм Филипс (Graham Phillips) тези дни бе втори път хванат в плен. Той бе обвинен само в това, че работи за «вражеското RT», но все едно бе задържан, а после изхвърлен накъде на полската граница. "Солдатите" (кавичките тук и в изречението мои - бел.пр.) от украинската "армия" в аеропорта Донецк набиха неговият оператор, подложиха него и Филипс на разпит, а после властите бесцеремонно забраниха на Греъм вход в страната на срок от три години без каквато и да е официална документация.
Защо говоря за всичко това? Доколкото ми е известно, проруските сепаратисти не причиниха вреда нито на един западен журналист. Макар Запад да разказва за жестокостта на сепаратистите и за процъвтяващото в техните редове пиянство, тях засега никой не свързва с насилие по отношение на журналистите.

Честна история може да ви убие
Тази година в резултат на минометен обстрел от украинската армия бе убит руският журналист Антон Волошин и неговият колега Игор Корнелюк. Има предположения, че Сергей Долгов, работил като главен редактор на вестник «Искам в СССР», е бил подложен на истезания от проукраински елементи и е бил убит. Операторът на Първи канал Анатолий Клян бе убит в резултат на нападение на украинските сили, когато пътува в автобус заедно с други журналисти и войнишки майки. Италянският фотожурналист Андреа Рокели и неговият руски преводач загинаха май месец от минометен обстрел от украинските сили по безопасност. Получава се, че да се освещават събитията в Украйна от другата страна става крайно опасно за разказвача.
Тези новости, с които ни хранят тук, в Германия, и като цяло на Запад, са станали толкова ненадежни, като във всеки таблоид. Дори повече, хората опитващи да задават правилните и много важни въпроси за това, какво всъщност се случва в света, се подлагат на остра критика, пристално внимание и проверки, а някои даже заплашва смъртна присъда. А между това, филиалът на Associated Press Lee Enterprises, възглавяем от председателят на управлението на агентството Мери Джънк … е, той показва фотография от Associated Press, на която проруски опълченци седят в Донецк на танк, и изстрелва без каквито и да е доказателства все същото заглавие «САЩ: Русия води огън през границата по Украйна».
Ето такава е тя, приемственност и последователност. Държавният департамент и пресата, твърдящи едно и също, до отвращение, до повръщане. За колко глупави ви считат те?
Те ви считат за пълни, жалки и абсолютни глупаци.

Забележка на редактора към оргиналната статия: Коментарите, мненията и гледната точка на автора са негови собствени и могат да не отразяват позицията на Everything PR News

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.