Tuesday, October 14, 2014

За социализма в Чехия тъгуват и стар и млад («Wyborcza», Чехия)

О социализме в Чехии тоскует и стар и млад (Все повече граждани на Чехия открито говорят за това, че съжаляват за събитията от 1989 година, в резултат на които страната се отказала от «тоталитарният строй» в полза на западната демокрация. Те са убедени че при социализма са живели много по-добре, пише полският Gazeta Wyborcza.

В Чехия набира популярност Комунистическата партия на Чехия и Моравия. Количеството чехи, които биха искали връщането на комунизма, расте с всяка изминала година. За партията гласуват даже младите, тези, които са родени след 1989-та , пише полският Gazeta Wyborcza.
Комунистическата партия на Чехия и Моравия издигна силен кандидат на местните избори, които се проведоха миналата седмица в Прага.  Марта Семелова изпадна в немилост, хвалейки времената на комунистическата диктатура и порицавайки демократическото устройство, отбелязва полското издание.
«Аз не бих положила цветя на паметника на 17 ноември 1989 год* на Народната алея, защото хората, които свързваха своите надежди с тези събития и по-нататъшното развитие, днес чувстват разочарование. Сред нас има бездомни, бедстващи люде, затова да се празнува явно няма какво», - заяви Марта Семелова.
По нейно мнение, струва си да се обърем по-скоро към годишнината от събитията от 25 февруари 1948 год, когато, както пише вестникът, комунистическият путч завършва със следвоенната чехословацка демокрация и въвежда тоталитарно устройство.
«Това е много значима дата в нашата история, която изменя много. Много хора започват да живеят на достойно равнище, нараства нивото на ВВП, в подем е цялата икономика» - убеждава политикът. На свое време тя също  високо оценява дейността на пограничната служба, която при опити за нелегално пресичане на границата от чешка страна на желязната завеса лишава от живот стотици хора. (Съпоставяйки днешните реалности самото управление на пост-социалистическият блок лиши и продължава да лишава от живот милиони - бел.пр.) «Пограничната служба има големи заслуги, защото тя не допусна провокациите на границата на страната да се преродят в нарушение на мира», - констатира Марта Семелова.
В редовете на комунистическата партия така мислят мнозина. Главата на партията Войтех Филип, днешен вице-спикер на парламента, неотдавна заяви, че през 1989 год чехите не са искали да демонтират комунизма. «Болшинството искаше да съхрани социалистическата  обществена система, социалните гаранции и трудоустройство» - заявява той.
Този политик, подчертава полското издание, също еднозначно поддържа режима на комунистическа диктатура в Куба, в Китай, а също в Северна Корея.  А в украинският въпрос той заема изключително «прокремълска позиция»: «Украйна - това е изкуствена държава, която на протежение векове е принадлежала на Русия» - казва той.
«Комунистическата партия след 1989 год продължи своята дейност, не променяйки своя статус, с изключение на пункта, предвиждащ насилствено изменение на "демократическият режим". Така тя избегна забрана на своята дейност. В нейните редове до днес могат да се срещнат дейци, работили четвърт век, и агенти на предишните служби по безопасност» - пише полското издание.
Независимо от това, популярността на Комунистическата партия не пада. На последните парламентарни избори миналата година тя получи почти 15% гласове. «Гръбнакът от избирателите е основно от старшето поколение, но редовете на партията постоянно се попълват с младежи. Дори повече, за тази партия гласуват около 3% от най-младите избиратели» - подчертава Gazeta Wyborcza.
Полското издание е особено обезпокоено от нарастващото количество чехи, които искат връщане на «комунистическата диктатура». През 2002 год те бяха около 12%, но, cъгласно опрос проведен тази година от Чешкият център по изучаване общественото мнение CVVM, тяхното количество е вече 18%. «Такъв процент население не е против въвеждане на управление на силната ръка» - резюмира Gazeta Wyborcza.
*17 ноември 1989 год в Прага започват сблъсъци, резултат от които става прозападен преврат и отказ на Чехословакия от социалистическият модел на икономика (заб.) (Всички прилики между днешните арабски, оранжеви, евро- майданни и др. "пролети" НЕ СА случайни, нито неволни - бел.пр.)

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.