Friday, April 24, 2015

Закат и крах на Съединените Щати


След речта, която произнесох миналият уикенд, една девойка ме попита, може ли да се предотврати залезът на ерата на Съединените Щати, окръжавайки Китай с американски бази и наплашвайки го. Аз и обясних, защо считам справедливо обратното твърдение, пише политическият наблюдател Дейвид Свенсон.
Представете си, че Китай е разположил свои военни бази покрай американо-канадската и американо-мексиканската граници, а военните му кораби патрулират в района на Бахамските острови, Нова Шотландия и Ванкувър. Това би ли помогнало да се чувствате в безопасност и стабильност? Или бихте се почуствали някак другояче?
Империята на САЩ може да продължава да се вижда вечният световен полицай, вземащ решения, които за никого повече не са приемливи, и не отчитаща се пред никого. Америка може както преди да оправдава своето стремление към експанзия навън и бавно разрушение отвътре. Или може да осъзнае какво се случва в действителност и да измести своите приоритети, да инвестира в проекти за природоопазваща възобновяема енергия, повече да мисли за нуждите на хората и да демонтира империята – колкото по-бързо, толкова по-добре.
Крахът не е неизбежен. Неизбежно е едно от двете: крах или изменение направлението на развитие на страната. И у правителството на Съединените Щати още има възможност да избере второто.
Дайте да разгледаме някои индикатори.
Проваляща се демокрация
Съединените Щати бомбардират други страни в името на демокрацията, но действащите в собствената има страна системи с труд могат да се нарекат демократически. Активността на състоятелните избиратели е на крайно ниско ниво, по-ниско, отколкото в множество бедни страни. Двамата основни съперници, които ще се борят за президентското кресло следващата година, происходят от две аристократически династии. В Америка не провеждат всенародни референдуми, както това се прави в някои други страни, затова фактът, че над 60 процента избиратели не виждат смисъл да ходят на избори значи много.
Американската демокрация има по-малко права да се нарича демокрация, отколкото в други богати страни по отношение функционирането на вътрешните институти, където един човек е в състояние да разпали война.
Ниското ниво на участие на обществото не е резултат на удовлетвореност от действията на властите, отчитайки нивото на корупция в съединение с антидемократически бариери за участие.
Вече не една година допитванията показват, че 75–85 процента американци са недоволни от своето правителство. Няма съмнения, че в значителната си част този резултат се обяснява с узаконената подкупност, свързана с финансирането на изборите. Одобрение работата на конгреса се държеше на ниво 20 процента, а сега падна под 10 процента. Нивото на доверие към конгреса падна под 7 процента и продължава да пада.
Неотдавна пощальон (човек, който се намира на самия край на списъка на тези, които могат да загубят работа) се приземи на ливадата на Капитолия в своят малък едноместен вертолет, за да достави поща. Прилежащите до Капитолия улици в това време бяха затворени по съображения за безопасност, и пощальонът решил да наруши защитеното въздушно пространство. Той заявил, че негов мотив бил «колапсът в страната». Друг човек дошъл в Капитолият и демонстративно стрелял в главата си. И тези два случая не са уникални.
Разбира се, функционирането на американската «демокрация» е свързано с нарастваща секретност и още по-голяма активност на органите, осъществяващи надзор.
Проектът World Justice Project (Върховенство на правото) поставя Съединените Щати по-ниско от другите страни в следващите категории: разяснение на законите и достъпност до данни за дейността на правителството, право на достъп до информация, участие на гражданското общество в политическият живот на страната и механизми за изразяване на недоволство.
В днешно време правителството на САЩ работи (негласно) над ратификация на Транс-Тихоокеанското партньорство, даващо на корпорациите пълномощия да отменят закони, приети от правителството на САЩ. (Изглежда странно - правителството работи за отнемане и намаляване собствените си права. Ни най-малко, при широко разпространената практика на "лобизъм" - т.е. - узаконена корпуция - бел.пр.)
Съсредоточаване на богатствата у тясна прослойка
Политическа система, където преобладаваща роля играят богатствата, може да бъде демократическа, ако тези богатства са разпределени повече или по-малко равномерно. За съжаление, неравенството в Америка е даже по-изразено, отколкото почти във всяка друга страна в света.
В ръцете на четиристотин американски милиардера са съсредоточени повече пари, отколкото у половината останали граждани на Съединените Щати взети заедно. И тези 400 дебелопортфейлници повече биват възхвалявани за богатството им, отколкото засрамвани.
Основната гордост на САЩ е в това, че независимо от всички недостатъци, те обезпечават свобода и равни възможности за всеки. На практика САЩ кретат на опашката на болшинство европейски страни по такива показатели, като икономическа мобилност, оценка на собственото благополучие. Освен това, съгласно данни на Института за изучаване общественото мнение Галъп за 2014 година, Америка зема 35 място по отношение свобода на гражданите на страната да избират професия.
Упадък на инфраструктурата
Населението на Съединените Щати съставя 4,5 процента от общата численост населението на Земата. Обаче на тяхна сметка са 42 процента от световните разходи за здравоопазване, макар здравето на средностатистическият американец е в по-лошо състояние, отколкото здравето на жител на която и да е друга богата страна и даже някои бедни страни. По средна очаквана продължителност на живот САЩ заемат 36-то място в света, а по предотвратяване смъртност сред новородените американците са 47-ми.
САЩ харчат повече на углавно съдопроизводство, но ситуацията с престъпността само се влошава. Все повече хора гинат в резултат използване на огнестрелно оръжие, както бедни, така и богати. В това число влизат застреляните от американските полицаи (от техните ръце гинат примерно по хиляда човека годишно). В другите западни страни подобни случаи са единични.
В отношение заетост на населението САЩ са на 57 място в света, не блестят те и с успехи по ниво на образование. Междувременно САЩ лидират по отношение съвкупният дълг на студентите за образование, който достига 1,3 трилиона долара, и е една от най-значителните проблеми на личните дългове за населението на страната.
У Съединените Щати е най-големият дълг към други страни, включая държавният дълг. Показателите за експорта в страната вървят надолу, способността на долара да съхрани статус на основна резервна валута е поставена под съмнение.
Падение в общественото мнение зад граница
В краят на 2013 год Институтът Галъпа проведе допитване в 65 страни от света с един въпрос: «Коя страна, по ваше мнение, представлява днес най-голяма угроза за мира?» Болшинството респонденти отговарят: «Съединените Американски Щати». В действителност САЩ не са твърде щедри на помощ към другите страни, и с готовност отиват да бомбардират тези, които им са неугодни.
САЩ водят по разрушение на околната среда, обвинявайки Китай във високо ниво въглеродни отпадъци, макар пресметнат на всеки жител у Америка този показател три пъти превишава китайският.
Втори, ползващ се с поддръжка от САЩ, диктатор на Йемен избяга в Саудитска Арабия и се обърна оттам с молба да се бомбардира собствената страна с американско оръжие.
ИГИЛ заснеха 60-минутен филм, в който се  рисуват главен враг на САЩ и, всъщност, провокират САЩ към война. И достигнаха целта си.
Милитаризъм заради милитаризма
Съединените Щати заемат лидиращи позиции по продажба и разпространение на оръжие по света. Те харчат за въоръжение повече от всички, сега военният бюджет е около 1,3 трилиона долара годишно, примерно толкова, колкото харчи за военни цели целият останал свят. Американските войски са почти във всяка страна в света. САЩ е главен участник и подпалвач на войни в съвременният свят.
Освен това,  в Съединените Щати най-голям процент хора се държат в затворите. Още повече са на условен срок и под контрол на пенитенциарната система. Броят затворници-афроамериканци превишава броят роби в страната до гражданската война. Америка е единствената страна в света, където е най-големият процент сексуални престъпления извършвани по отношение на мъже.
Гражданските права стремително се унищожават. Надзорът се разширява, и всичко в името на войната, на която не се вижда края.
Съпротивлението нараства
Съпротивлението срещу империята не обезателно е насочено за замяна на самата империя. То може да приема форми на насилствена или ненасилствена опозиция на милитаризма,  неприемане икономическата експлуатация или колективно съглашение да се измени съществуващият порядък. Когато Иран призовава Индия, Русия и Китай да възпрепятстват расширението на НАТО, той съвершенно не обезателно мечтае за създаване на собствена глобална империя или студена война – това е просто съпротивление на разширението на НАТО. Когато банкерите решат да заменят доларът с юан, те въобще нямат предвид, че Китай ще бъде втори Пентагон.
Текущата траектория на развитие на САЩ е рискова за крах не само за самата Америка, но и цял свят. Този апокалипсис може да бъде или екологически, или ядрен.
В краят на 2014 година Институтът Галъпа вече не посмя да запита коя страна се счита най-голяма угроза за мира. Те зададоха друг въпрос – ще се съгласят ли хората при необходимост да вземат участие във военни действия. В множество страни преобладаващото болшинство хора отговориха «не, при никакви обстоятелства».
Съединените Щати постепенно остават самотни в своята поддръжка на института война. Миналата година 31 латиноамерикански и карибски страни заявиха за решимост никога да не вземат участие във войни. Людете протестират против разполагане на американски военни бази в Италия, Южна Корея, Англия. Акции на протест протекоха у американските посолства на Филипините, в Чехия и в Украйна. Съдът в Германия разглежда дела за нелегално участие във война на американски безпилотници. Пакистанските съдии произнасят обвинения по отношение високопоставени чиновници от ЦРУ.
Американската изключителност
Самата идея за американска изключителност не е толкова тревожна, колкото настроенията в американското общество. В това време докато САЩ критикуват другите страни по ред проблеми, като здравоопазване, образование, екологически устойчива енергетика, икономическа безопасност, продължителност на живот, граждански права, развитие на демократическите институти, сами те достигат «нови висини» по отношение милитаризъм, заключват в тюрмите все повече свои граждани, разширяват следенето над всички, активизират секретните служби.
Множество американци действително вярват в това, че страната им е толкова изключителна, че может да си позволи всякакви действия, недопустими за «простите смъртни». Но тази самозаблуда постепенно започва да се разсейва.

Полина Шелест

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.