Sunday, April 26, 2015

Изследване на Принстънският университет: в САЩ вече няма демокрация

САЩ вече не са демокрация, доколкото политическите решения, вземани от държавата, служат не на потребностите на гражданите, а на интересите на малка прослойка хора, представляващи така наричаният икономически елит. Този извод на учените от Принстънският университет германското делово издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten нарича "поразителен".
Результатите от изследването, проведено от един от най-старите и най-престижни американски университети, са "важни и от гледна точка на външната политика: ако Америка се въвлича в някакъв конфликт — като например сега с Русия — то правителството на САЩ действа не в интересите на американският народ, а изходя от комерсиалната изгода", пише изданието.
Основен резултат от изследването е, че политическите и обществените групи, представляващи интересите на американците, а също самите американски граждани в болшинството си "имат незначително влияние или въобще нянат никакво влияние на политиката на своята страна", цитира DWN автора на изследването Мартин Гиленс, който го провежда заедно с Бенджамин Пейдж от Северо-Западният университет.
Изучавайки многочислените допроси на общественото мнение, учените стигат до извода, че основният принцип на американската конституция — подчинение властта на волята на болшинството — никак не се реализира на практика.
"Нашият анализ показва, че болшинството американци на практика оказват твърде незначително влияние на политиката. Разбира се, у американците съществува правото на глас, свобода на словото и събранията. Въпреки това, доколкото във властта доминират мощни икономически организации и малка група влиятелни политици, то претенциите на Америка да бъде считана образец на демократическо общество, извикват сериозни съмнения", — пише Гиленс.
Изводите на учените трябва да станат сериозно предупреждение за европейските лидери, счита изданието. Проблемите и конфликтите, с които днес се сблъсква света, са породени главно от политиката на САЩ, която отдавна обслужва интересите на ограничен кръг лица.

източник: http://ria.ru/world/20150426/1060942407.html

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.