Thursday, April 9, 2015

В Америка се изпуснаха как смятат да воюват с Русия


Директорът на «сенчестото ЦРУ» разкри тайни планове: Европа я чака война и нов предел на граници, за да може между Русия и Германия да се образува «Междуморие»
ГЛАВНИЯТ КОШМАР ЗА САЩ НЕ Е ИСЛЯМСКИЯТ ТЕРОРИЗЪМ, А СЪЮЗ НА БЕРЛИН И МОСКВА
Удивителна по цинизъм и откровеност лекция изнесе в Чикагският Съвет по Глобални дела (The Chicago Council on global affairs) основателят и директор на американската разузнавателно-аналитическа компания «Стратфор» (STRATFOR) Джордж Фридман. Не случайно «Стратфор» наричат още «ЦРУ в сянка». В тази компания работят бивши аналитици и кадрови разузнавачи от спецслужбите, а техните доклади и прогнози използват в работата си множество държавни структури в САЩ.
Какво ново съобщи на своите колеги акулата на външната политика и майстор на международните заговори Джордж Фридман? Той без излишни дипломатически увъртания обрисува разстановката на силите в днешния свят и призна - в какво са геополитическите интереси на САЩ и как те възнамеряват да ги достигнат.
Съгласно директора на «сенчестото ЦРУ» излиза, че главната угроза за днешното и бъдещето господство на Америка на планетата — това въобще не е «ислямската угроза». Ислямският тероризъм — това е просто проблем, който може да се управлява. А истинската заплаха, «кошмарът на цялото последно столетие и близките десетилетия» за САЩ — това е възможен съюз на Германия и Русия. И Америка ще прави всичко, за да не даде да се слеят икономическата мощ на Германия с ресурсите на Русия. Защото тогава на господството на САЩ ще дойде краят.
Какво за това предприема и в близките години ще прави Америка, собствено и разказа Фридман. САЩ не само са готови за война за да разединят Русия и Германия. Америка вече води тази война. В това число и в Украйна. И тази война, по прогнозите на Фридман, ще засегне цяла Европа, връщайки я в трагически период, подобен на този, който светът вече преживя между 1941 и 1945 години. Макар директорът на «сенчестото ЦРУ» и да прави уговорка, че ще бъде малко по-различно, възможно без «100 милиона убити»...
Няма да разглабяме по костички мотивите, методите и намеренията на САЩ в тази фактически вече обявена глобална война. Читателите са достатъчно изкушени в това, да отличат истинските замисли на американците от лукавството на техните военно-политически аналитици. Ще им е достатъчно просто да се запознаят със стенограмата от Чикагската лекция на главният кукловод на американската политика Фридман.
Давам я без съкращения и коментарии.
Като минимум може да се открият за себе си и да се оценят ходът на мисли, стереотипи и похвати на американският елит в замисленото от него прекрояване на света. Просто четете:
«РУСИЯ ЗНАЕ, ЧЕ ВЪЗНАМЕРЯВАМЕ ДА Я РАЗЧЛЕНИМ»
Ник Бренд:
- Казвам се Ник Бренд и съм директор по корпоративни програми в «The Chicago Council on global affairs» (Чикагски Съвет по Глобални Дела). Искам да приветствам Джордж Фридман тук в The Chicago Council. Той е при нас за първи път.
Джордж Фридман:
- Нито едно място на Земята не може да остава вечно мирно. Даже САЩ, имам предвид, САЩ също постоянно са засегнати от войни.
В бъдеще Европа, както ми се струва, макар и да не се върне към 31-годишният период (1914-1945), но Европа ще се върне към естествената си ситуация: в Европа ще се редуват времена на война и времена на мир. Няма да има разбира се 100 милиона убити (като в миналата война), но идеята за «европейска изключителност», изглежда ще падне първа жертва. В Европа ще има конфликти. В Европа вече имаше конфликти, в Югославия и сега в Украйна. А по повод отношенията на Европа със САЩ - у нас няма отношения с Европа. Ние имаме отношения с Румъния, ние имаме отношения с Франция и така нататък, но няма Европа, с която САЩ имат някакви отношения.
Ник Бренд:
- Моля, господинът в четвърти ред.

Основателят и директор на американската разузнавателно-аналитическа компания «Стратфор» (STRATFOR) Джордж Фридман
Въпрос от залата:
- Представлява ли ислямският екстремизъм главна опасност за САЩ? С времето той ще отмре или ще се усилва?
Джордж Фридман:
- Ислямският екстремизъм е проблем за САЩ, но не жизнено важна угроза. Нужно е да се занимаваме с този проблем, но да прилагаме при това пропорционални усилия, не повече. Имаме други външнополитически интереси. Исконните интереси на САЩ на протежение столетия, по време на Първата, Втората и Студената световни войни винаги са се концентрирали върху отношенията между Русия и Германия. Защото обединили се те са единствената сила, представляваща за САЩ жизнено важна заплаха. И нашата главна задача бе в това, да не допуснем техният съюз.
Ако сте украинец, то вам е жизнено важно да намерите този, който единствено може да ви помогне — и това е САЩ. Миналата седмица Украйна посети главнокомандващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес. Там той обяви, че скоро в Украйна вече  официално ще пристигнат военни съветници от САЩ, по-рано това бе неофициално. Той там въобще награждаваше украинските воини с медали на САЩ, което въобще забранява армейският регламент на САЩ, да се награждават с медали чужденци. Но той го направи, защото искаше да покаже, че украинската армия, това е негова армия. По-късно в Прибалтика той обяви, че САЩ ще доставят оръжие на прибалтийските страни, на Румъния, Полша, България...Това е много интересен аспект.
А вчера САЩ обявиха за намеренията си за доставки на въоръжения на Украйна. И макар това после да бе опровергано, оръжие все едно ще се доставя.
http://russian.rt.com/data/5/a/8/5a82badb554df59e993cd8b68f6cbb6d8a19fe1d.jpg?action_object_map=%7B%22644799935595651%22:488535994607165%7D&action_ref_map=%5B%5D&action_type_map=%7B%22644799935595651%22:%22og.likes%22%7D&fb_action_ids=644799935595651&fb_action_types=og.likes&fb_source=feed_opengraph
САЩ имат фундаментален интерес да контролират всички океани на планетата. Никой и никога не е правил това по-рано

Във всички тези действия САЩ действат в обход на НАТО, защото решения в НАТО могат да се приемат само единогласно от всички членове на НАТО и всеки член на НАТО може да наложи вето. Турците могат да наложат свое вето дори на шега. Същността на случващото се е там, че САЩ издигат Санитарен кордон около Русия.
И Русия знае за това. Русия мисли, че САЩ възнамеряват да я разчленят: «ние не искаме да ви убиваме, а само леко да ви заболи...»
Във всеки случай ние се върнахме към старата игра. И ако запитате, какво мисли полякът, унгарецът или румънецът, вие ще видите, че те живеят в съвершено друга вселена от немците. А немците живеят в съвершено друга вселена от испанците. И така, в Европа няма единогласие. Но ако аз бях украинец, аз бих правил точно това, което те сега правят: опитват се да въвлекат в това САЩ.
«ТОВА Е ЦИНИЧНО, ТОВА Е АМОРАЛНО, НО РАБОТИ»
САЩ имат фундаментален интерес да контролират всички океани на планетата. Никой и никога не е правил това преди. Като следствие ние можем да осъществяваме нахлуване навсякъде на планетата, но никой не може да нападне нас. Това е чудесна ситуация. Контролът над океаните и в космоса е основа на нашата власт. Най-добрият способ да се разгроми вражеският флот е да не дадем на врага да построи свой флот. Пътят, който бе избрала Британската Империя, за да не допусне възникване на силна флота в Европа, бе да насъсква европейците един срещу друг. Аз бих препоръчал да се следва политиката, която използва Роналд Рейгън в Иран и Ирак. Рейгън поддържаше и двете воюващи страни, така че те воюваха една с друга, но не против нас. Това бе цинично, това бе аморално, но работеше. И в това е същността: САЩ не са в състояние да окупират цяла Евразия. В този момент, когато ботушът на нашият войник стъпва на земя в Евразия, ние автоматически отстъпваме по численост на войските. Ние можем да разбием армията на противника, но не сме в състояние да окупираме даже Ирак. Как армията на САЩ с численост 130.000 войници в Ирак е способна да окупира страна с население 25 милиона души? Знаете ли, даже съотношението между броя полицаи и населението на Ню Йорк е по-голямо, отколкото съотношението на броя наши войници и иракското население.

Роналд Рейгън в Иран и Ирак поддържаше и двете воюващи страни, така че те воюваха една с друга
Ние не сме в състояние навсякъде да изпратим наши войски, но затова сме в състояние да поддържаме враждуващи между себе си страни. Ние можем да ги поддържаме политически, финансово, да оказваме военна помощ и да им изпращаме наши съветници. И само в крайни случаи, както направихме във Виетнам, Ирак и Афганистан, там ние се намесихме с военна сила и тактика на превантивен удар. Тактиката на превантивни удари не подразбира разгром на противника, нейната цел е да изведе врага от равновесие. Правехме това във всяка война, например в Афганистан ние изведохме Алкаида от равновесие. Но проблемът при това у нас — още млади и глупави — е в това, че ние извеждайки противника от равновесие не си казваме: «Работата е свършена, да си ходим». Вместо това казваме: «Как леко ни се удаде, дайте още да построим тук и демокрация». В такива моменти ни напада слабоумие. Това и е отговора на въпроса - защо САЩ не могат да нахлуват с войски навсякъде в Евразия. Нужно е това да се прави изборно и много рядко. Военното нахлуване представлява за нас краен случай, последна възможност.
Ние като империя не можем навсякъде да изпращаме войска. Британците на свое време също не окупираха Индия, те просто взеха под контрол отделни индийски държавици и ги насъскаха една срещу друга. Британците разположиха свои офицери в индийската армия. Римляните на свое време също не изпращаха огромни легиони в отдалечените провинции, те просто поставяха на власт там свои управители. Такa например, бе в случая с Пилат Понтийски. Империи, които се опитват да управляват териториите пряко с военна сила се разпадат, както това стана с империята на нацистите. Защото никой няма толкова сили да го реализира.
Но проблемът даже не е в това, а че не можем да си признаем, че сме империя като такава. Ние още не сме осъзнали това, ние не мислим, че можем да си отидем в къщи, да се отпуснем с мисълта, че всичко вече е направено.
«НАТО ЩЕ ОТДЕЛЯТ ОТ СТАЛИНГРАД САМО 100 КИЛОМЕТРА»
Въпросът, който сега стои на дневен ред за русите е, ще могат ли те да направят Украйна буферна зона между Русия и Запада, като минимум ще бъде ли тя неутрална страна, или Запад ще се придвижи в Украйна така далеч, че НАТО ще отделят от Сталинград само 100 километра, а от Москва 500 км.
За Русия статусът на Украина е жизнено важна угроза. И русите не могат просто така да оставят този въпрос и да не обръщат внимание. За САЩ въпросът стои така, че ако Русия продължи да се държи за Украйна, то кой тогава ще спре Русия? Затова неслучайно генерал Ходжес, който САЩ са назначили отговорен за всичко това, неотдавна обяви, че САЩ ще изпратят войска за бързо реагиране в Румъния, България, Полша и Прибалтика. С тези действия САЩ готвят «Междуморие», територия между Балтийско и Черно морета — за това е мечтал още Пилсудски.
Създаването на този заслон - «Междуморие» САЩ считат решение на проблема.
«РУСИТЕ ДЪРЖАТ КАРТИТЕ ОТКРИТИ, А НЕМЦИТЕ ГИ КРИЯТ»
Но въпросът, на който нямаме отговор, е какво ще предприеме Германия в тази ситуация. Истинското неизвестно в уравнението Европа, това са немците. Ако САЩ издигне пояс на безопасност не в Украйна, а на Запад от нея, тогава русите ще опитат да издърпат Украйна на своя страна. Какво тогава ще предприемат немците? Това не знаем.
Германия е в много своеобразна ситуация. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е в съвета на директорите на Газпром. У немците има много сложно и своеобразно отношение към русите. Немците сами не знаят, какво да правят в тази ситуация. Те трябва да експортират своите стоки. Но русите не са в състояние да купят всички техни стоки. От друга страна, ако немците загубят Русия като зона за свободна търговия, ще им се наложи да организират реализиране на експорта накъде другаде. За САЩ винаги изконен, главен страх е било - руският капитал и руските технологии… не, обратно, немският капитал и немските технологии да се съединят с руските природни ресурси и работна сила в непобедима комбинация, която предизвиква у САЩ адски страх вече на протежение столетия.

Германия — най-мощна икономическа държава, но геополитически много уязвима, и затова немците никога не знаят, как да свържат тези две неща (Запад и Изток) заедно от 1871 година
И така, как може да се достигне тази комбинация да не се състои днес? У САЩ има в този случай коз, който те открито са сложили на масата: това е линия между Прибалтика и Черно море. Линия на разединение на Германия и Русия. «Междуморие».
Русите са държали своите карти винаги открити — на русите е нужна поне неутрална Украина, в никой случай не прозападна. Белорусия е отделна тема. Сега, ако някой може да ми даде отговор на въпроса, какво ще предприемат немците в тази ситуация, той едновременно ще ни каже, как ще изглеждат следващите 20 години история.
За нещастие немците са нерешителни, те никак не се определят. И това е вечен проблем на Германия. Германия е най-мощна икономическа държава, но геополитически много уязвима, и затова немците никога не знаят, как да свържат тези две неща (Запад и Изток) заедно. От 1871 година това е бил вечният «немски въпрос». И въпрос на Европа в цяло. Замислете се над «немският въпрос», който днес отново стои на дневен ред. Истинският проблем е там, че не знаем, какво възнамеряват да предприемат немците.
oav

3 comments:

  1. Огромна грешка - има Сталинград и Ленинград. Няма Волгоград и Санкт Петербург. ДА ЖИВЕЕ ГЕРМАНСКО-РУСКАТА ДРУЖБА!

    ReplyDelete
  2. Според мен да седнат масово и да гледат парада на 9 май. Там да видят какво и куца на Русия и да я удрят на 11 май , да я размажат и вече да не приказват за нея ,че и на мен ми писна от приказки на шоу мени.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Любопитно, кой те заставя насила да четеш "приказки на шоумени"? Намери си друго занимание.

      Delete

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.