Friday, April 17, 2015

«Хибридна война» по сценарий на Америка

«Гибридная война» по сценарию Америки. Финский правозащитник Йохан Бекман о тотальной агрессии США против России

Финският правозащитник Йохан Бекман за тоталната агресия на САЩ против Русия

Към числото русофили финският правозащитник, политолог и юрист Йохан Бекман не се смята. «Аз просто се старая да бъда честен, преди всичко, пред самият себе си» - казва той, обяснявайки, защо вече повече от година пътува о Хелзинки ту в Крим, ту в Донбас, ту в Киев; а от Киев в Москва или в Петербург…
Преди година той бе сред международните наблюдатели по време на проведеждането на референдума на Кримският полуостров. Признава, твърде пристрастно е следил за това, как е протичал референдумът. Също така после и в Донбас, където, по неговите думи, под куршумите не е пълзял, но и не се е и крил от тях, наблюдавайки, анализирайки, осмисляйки случващото се.
До какви изводи е стигнал? Как изглежда според него бъдещето развитие на ситуацията – не само в Украйна, но във света, преживяващ денс явно не най-добри времена? За това Йохан Бекман разказа на кореспондента на «СП» веднага след своят доклад във Военната академия по материално-техническо обеспечение им. генерал от армията А.В. Хрульов (до неотдавна – Академия на тила и транспорта).
- Мен ме поканиха да говоря пред руските офицери - разказва правозащитникът. – Темата на доклада бе посветена на тоталната война, която САЩ се стреми да разпали против Русия. Именно затова от задокеанските «таварищи» и бе разпалена смута в Украйна. От първите дни на така наричаният евромайдан, а всъщност, антиконституционен преврат в Киев, ми бе ясно, че по този начин, чрез Украйна, върви агресията на САЩ срещу Русия.
Американците имат пряко отношение и към арестите там на руски журналисти. Те са арестувани от СБУ на територията на Украйна. Но самият Съвет по безопасност на Украина е просто ръка на ЦРУ… За тях е важно да блокират всяка информация, идваща от вашата страна. Информационната блокада е една от важните съставни на днешната студена война, която води Белият дом. Според мен, този термин – студена война – измислен някога от американските журналисти, е станал сега за Държавният департамент важен пропагандистски инструмент.
«СП»: - Каква роля играе в това Евросъюзът?
- Неговата роля в световната политика за последните години напълно се измени. Ако по-рано това бе чисто икономически съюз на разни страни от Старият Свят, то сега, всъщност е орган за политическа репресия и военна пропаганда. Преобладаващо болшинство на СМИ от Евросъюза са пълни с лъжа, насочена против Русия. На Запад не искат техните граждани да са в курса на това, което всъщност се случва. Не дай бог, ще узнаят правдата, ще започнат да задават неудобни въпроси!.. Главният враг за ЕС, САЩ, НАТО е руският човек. Повече от всички Америка ненавижда руската демокрация, право на избор, гласуването и рейтингът на президента на РФ.
«СП»: - Да, за миналата година рейтингът на Владимир Путин нарастна и то значително. Тези дни американският журнал Time обнародва свеж рейтинг на най-влиятелните хора на планетата. Съгласно него, сред политиците уверенно лидира нашият президент, задминал и Барак Обама, и канцлера на Германия Ангела Меркел. Разбира се, на американците не се нрави, когато им говорят «не», особено във въпроси по геополитика. Но за да се стигне до такава неприкрита ненавист към всичко руско – хора, традиции…
- Вие имате твърде голяма страна и много богата на ресурси, а хората са рядко упорити, никак не искат да сменят своите привични ценности на общоевропейски, същите проамерикански – в това е работата. Оттук постоянните опити да се проведат в Русия така наречените «цветни революции», финансирани от Запада. Тяхната цел е известна: захват на властта, хаос, въоръжен преврат.
Или да вземе богохулството и оскърблението чувствата на вярващите в Храма на Христа Спасителя по време на предизборната президентска кампания - чисто психологическа спецоперация, да се опънат нервите на властта, а заедно да се направи опит за намеса в демократическите процеси в Русия с цел тяхното разрушаване.
Миналата година Държавният департаментизпрати  в Москва експерт, известен в Европа «инженер на цветните революции» господин Тефт, в надежда да повтори сценариите, отработани до това в Грузия, в Украйна, в Либия, Сирия. Това аз наричам втори фронт на тази война, която водят против вашата страна Барак Обама и неговите съюзници. Първият – смута в Украйна, формирането там на неофашистска хунта.
А има още и трети фронт - това е режимът на санкции в надежда да се повлияе на популярността на президента на Русия и да се създат условия за преврат. Но режимът на санкции, смятам напълно се провали. Напротив, руската икономика започна, така ми изглежда, да укрепва. И у Владимир Путин рейтингът само расте.
«СП»: - Неотдавна един американски генерал от числото безславни войни на Виетнамската война, открито призова главата на Белият дом да реши «проблема с русите» с «просто убийство». Така и казваше от екрана на ТВ на цялата си страна: «да убием колкото може повече руси и така да лишим Путин от президентски пост». Аз отначало помислих, че това шегите у тях там зад океана са такива, нещо като «Комеди-клъб». Оказа се, всичко е било «напълно сериозно».
- Аз гледах тази телетранслация в Хелзинки. Тя е отлично доказателство, че в ръководството на САЩ има душевноболни, опасни за обществото личности, дейността на които има престъпен характер. А как ви се струват Псаки и Харф, като че представящи Държавният департамент на САЩ, с техните глупави, а често просто абсурдни коментари? И това също е спецоперация на ЦРУ - психологическа. Никой зад океана даже не скрива, че блондинката Харф е експерт по информационни операции на ЦРУ.
«СП»: - Вие не така отдавна се върнахте от поредното пътуване в Донбас. Каква е там обстановката сега, съблюдава ли се примирието, достигнато в Минск преди два месеца?
- Там всичко не е просто. Особенност на ситуацията е в това, че ДНР и ЛНР (където живеят почти 4 млн. руси) е на днешният ден единствената територия на европейският континент, напълно освободена от американска окупация. В Прибалтика, вече отдавна окупирана от войските на НАТО, у русите няма никакви права. Там има истинска система на «апартеид», но за това в света знаят малко, защото западните СМИ под ръководството на американските инструктори мълчат. А в Донецк и Луганск у американците нищо не се получава. И вече затова да се поддържа там примирие е много непросто. Така наричаните украински войски, а всъщност разнородни бандитски формирования, непрестанно провокират ръководството на двете непризнани републики на ответни действия. Може да се каже, че там е открит четвърти фронт на антируската война на САЩ...
Америка навсякъде поддържа нацизъм, нацисти и техните подгласници. В ЕС вече системно затварят очи на това, че пропагандата на нацизма е станала в някои страни важна част от политиката на правителството и представлява пряка военна угроза за Русия. В Латвия, Естония, тоест у самите граници на РФ, всяко лято се провежда неонацистки форум. Какво е това, ако не пряка военна угроза?
Справка «СП»
Йохан Бекман, 43 години, фински обществовед, публицист, доктор по обществено-политически науки. Има звание доцент в три университета във Финландия. Получил известност благодаря статии, касаещи отношенията на РФ с Финландия и страните от Балтика. Няколко негови статии са посветени също на организираната престъпност в Русия.
Председател на «Антифашистски комитет на Финландия», съпредседател на Евразийският народен фронт, член на президиума на МПО «Свят без нацизъм».


Снимката в статията: Йохан Бекман/ Фото: Станислав Красильников/ ТАСС

Източник: http://svpressa.ru/politic/article/118735/

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.