Monday, July 27, 2015

САЩ — реална финансова история

Долу се публикува превод от английски на уникален по краткост пост, който на една страница описва всички етапи на хроническата финансова несъстоятелност на САЩ. Този пост бе публикуван от обикновен жител на САЩ, като обикновено съобщение в интернет форум. Започвайки от Гражданската война от 1860 год, американската икономика никога не е имала никаква здрава финансова основа.
Ето кратко описание на това как фактически работи политическата / банковата система на САЩ.
США - реальная финансовая история
1. След края на гражданската война, САЩ изпадат за 30 години в икономическа депресия.
2. Само две неща ни издърпват от тази депресия: Пруската война и изобретения.
3. САЩ са доставчик на евтино оръжие, което купуваха от нас. Европа ни плащаше за това оръжие със злато [за пруската война].
4. Хенри Форд и други увеличиха скоростта на развитие на индустриализацията: 1900г. 5. Заетите в селското стопанство работници напуснаха фермите за работа на обектите на промишлеността на Севера. Това продължаваше в течение на примерно 15 години.
6. САЩ бяха основен доставчик на оръжие и военни товари в Европа, на протежение цялата Първа световна война. Тези доставки също се заплащаха със злато.
7. През 1920 год започна период на ръст на автоматизацията на производството, което доведе до загуба работата за всеки втори работник, зает в производството.
8. През 1922 год, за да поддържа икономиката, General Motors съвместно с банките пусна механизми за кредитиране, за финансиране търсенето на автомобили. До тогава, автомобил не можеше да се купи на кредит.
9. Образувалият се в резултат на тези действия балон на финансиране, в крайна сметка доведе до снижение продажбите на автомобили с 10%. Всичкото злато получено от САЩ в резултат на Първата световна война, бе изхарчено за поддържане на падащата икономика на САЩ. През 1929 година балоните на автокредитиране и маргинална търговия на фондовите пазари на САЩ се спукаха.
10. Великата депресия, настъпила в резултат спукването на тези балони, не позволи на САЩ да завърши пълно рестартиране на своята финансова система. Автоматизацията на производството съкрати нуждата от промишлени работници с още 50%.
11. През 1938 год САЩ отново започнаха да лидират в производството на евтино оръжие и военни материали за Европа. Златото, като средство за заплащане доставките на оръжие, потече от Европа в САЩ като вода.
12. Към 1945 год целият промишлен потенциал на света бе унищожен от Втората световна война. С изключение на съхранилият се и получил развитие промишлен потенциал на САЩ. Ако някой искаше да купи четка за зъби, той трябваше да я купи от САЩ. Това бе началото на американската империя.
В резултат на Втората световна война у САЩ се оказа най-развитата промишленост. Освен това, в собственост на САЩ се оказаха най-големите в света запаси злато. Също у нас се оказаха най-малко изтощената от война и съответно най-силната армия в света.
И също така, както и всяка друга световна империя, САЩ пламнаха от желание да управляват целият свят. За достигане на тази цел се състоя сделка със саудитските принцове, под предлог защита на техните и нашите инвестиции в нефтеният сектор. Това бе началото на ерата на нефтодолара.
13. Към 1970 год разрушената от войната част от света бе възстановена ​​[по същество, използвайки рoби]. След което търговският баланс на САЩ започна да показва отрицателни резултати. У властите на САЩ нямаше никакъв способ, за да решат този проблем, тъй като стандартът на живот на населението в САЩ значително превишаваше стандартът на живот на населението във целият останал свят .
Разбирайки това, САЩ се отказаха от обезпечението на своята валута със злато и започнаха да печатат с нищо не обезпечени долари, които целият останал свят бе длъжен да продължава да възприема като истински пари. В това време Китай още не бе готов за противостояние със САЩ.
14. През 1980-те бе проведена сделка по индустриализацията на Китай. Ние бяхме готови да купуваме от китайците стоки и да им доставяме своите технологии. Но за баланс от неравната търговия, китайците трябваше мълчешком да купуват нашите облигации, а не да се жалват на проблема от «изкривен търговски баланс».
15. Балонът на пазара на технологиите през 2000 год бе предизвикан от действията на правителството на САЩ. Правителството разду балона на експортируеми технологии и обяви за завършване вътрешната индустриализация на САЩ, за да реши проблема на дефицита на търговският баланс.
16. Към 2008 година автомобилната промишленост на САЩ се премести зад граница. Всички най-значими производства бяха пренесени в Китай. Единственото, което остана за да се съхрани ръстът на икономиката в САЩ, бе пазарът на жилища.
Бяха формирани потребности за всеки да има дом, с 4 туалетни, 2 нагреватели за вода, медни проводници и тръби, облицовка от дърво и т.н. Производството на всичко това общо, ни позволи да организираме 5000000 нови работни места в САЩ.
17. 2008 година бе продължение на Великата депресия от 1938-а година, където ние вече не можем да спрем срива на икономиката.
18. Единствен способ за изход от банковата криза, е да се печатат пари, за да продължава да се поддържа системата над водата. Този балон просто продължава сроковете за връщане на дълговете, да се върнат които е математически невъзможно.
19. 2015 … светът се нуждае само от 10% население за успешна работа на световната промишленост. Останалите 90% жители на планетата трябва да се върнат към земеделие, за да се изхранват или да умрат.
20. В такива ситуации, решението винаги е едно — война. Този път политиците / банкерите се боят да започнат война, заради наличието на ядерени оръжия. Които могат да разрушат техните убежища.
21. … Обърнете внимание, че индустриализацията / автоматизацията, не е спирала. Следващ етап от «убийствата на работни места» ще бъде развитие и налагане на автоматизация на превоза на товари. Това са минус 8000000 милиона работни места.

Бележка от преводача на оргиналният пост: За неточности в превода моля да бъда извинен. Моят английски с ярко изразен пролетарски акцент не ми позволява да достигна върховете на буквалната точност на дословен превод.
Превод: Дмитрий Калиниченко

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.