Thursday, July 30, 2015

Българският премиер Борисов: дисциплината към ЕС и НАТО – над всичко

Дмитрий СЕДОВ
Слушайки изказването на българският премиер-министър Бойко Борисов на срещата с посланиците на республиката в други държави, е невъзможно да се отървеш от впечатлението, че този политик не е гражданин на България и никак не е заинтересуван в нейното развитие. Напротив, в неговото съзнание е имплантиран някакъв чип, програмиран на използване на страната в чуждестранни, но не собствени интереси.
Премиер-министърът явно бравира с това, че «Болгария възнамерява да остава най-дисциплинираният член на ЕС и НАТО» даже с цената на икономически загуби и влошаване на отношенията с Русия.
България, проявявайки дисциплина и съблюдавайки всички изисквания от Брюксел, заявява той, е принужена да носи финансови загуби и да разваля своите отношения с Русия.
При това той гордо подчертава, че България е «един от най-дисциплинираните членове на ЕС и НАТО». (Навежда на аналогията - най-дисциплинираното и дресирано кученце на повода - бел.пр.) «Аз винаги съм настоявал, че да се съди за всяка страна е нужно по делата. Нищо по-добре от фактите не говори за правилността на политиката».
Във всички времена е било прието да се счита, че за правилността на политиката на ръководството на страната свидетелства процъвтяването на народа. Нали именно за това народът си избира правителство. Оказва се, в България е въведена потресаваща по съдержание иновация: правителството се избира, за да козирува пред чуждестранните стопани, а интересите на обществото имат за него второстепенно значение. Ако въобще имат: нали блоковата дисциплина – това, както се казва е «наше всьо». Днес тя практически се държи на България, а това не може да не предизвика гордост на българският народ. 
«При такъв многообразен парламент и съседи, които генерират нестабилност, е много важно България да остава фактор на стабилност и компромис в региона. Ние знаем с какъв труд се формира правителството в Турция, ние знаем, че от другата страна на Черно море са Крим, Украйна», - разясни своята екзотическа позиция Б.Борисов.
Той ясно даде да се разбере, че неговото правителство работи като «пожарна команда» в ЕС и неизвестно какво щеше да е, ако не бе София.
«България, бъдейки лоялен член, поддържа Еврокомисията. Когато казахме, че сме длъжни строго да съблюдаваме Третият енергетически пакет, и спряхме «Южен поток», партньорите от НАТО ни разбраха. България, проявявайки лоялност и дисциплина, върви към пряка конфронтация с Русия». Тук може да се добави, че партньорите по НАТО не само разбраха България, но и весело и аплодираха. Затворило по настояване на САЩ практически готовата АЕЦ «Белене», българското ръководство обрече страната на енергетическа криза с небивал мащаб, затова пък американските фирми AES и Contour Global купиха в България две ТЕЦ – «Марица Изток 1» и «Марица Изток 3». Бяха вложени съответстно 1,2 млрд. евро и 230 млн. евро в тези станции, за да се изведат на пълна мощност. Капиталовложенията трябваше да се избият. За това американците пролобираха контракт за 15 години, в течение на които българите са задължени да купуват от тях електроэнергия по цени, растящи от година на година. При това американците направиха всичко, за да не допуснат конкуренция. «Ако АЕЦ «Белене» бе построена, то, считайки от днешен ден, след 10 години американските ТЕЦ биха се оказали напълно ненужни. Напротив, отказът от «Белене» им гарантира стабилен приход» – обясни поведението на американската страна Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката на България. (Нека читателят не се заблуждава. Румен Овчаров/неговата партия не биха достроили АЕЦ «Белене». Те служат на същите интереси, както и продалите ТЕЦ Марица и сключилите договор с американците. - бел.пр.)
Плодовете на тази политика не се забавиха. Населението започна да преминава на отопление с печки, в градовете имаше случаи на самозапалвания на пенсионери.
За тази страна на българската дисциплинираност Б.Борисов предпочита да не говори, но за него говори положението в икономиката на страната. Тя, меко казано, не радва гражданите. 
Министърът на икономиката Божидар Лукарски, в отчет пред парламента озвучи данни, съгласно които товарообмена между Русия и България за 2014 година се е снизил с 15,3 %, което, по негови думи, във много е станало следствие на руското ембарго.
Миналата година българският експорт в Русия се съкрати с 8,8 % и бе 707,6 млн долара. Импортът от Русия в България се съкрати с 16,1% – до 5,3 млрд долара». Инвестициите на Русия в страната паднаха почти двойно и бяха само 137 млн евро. Същи стотинки в международно измерение.
Благодарят ли българите на своя ръководител за такава преданост на делото на ЕС и НАТО? Най-добре за това свидетелства цитат от портала за външноикономическа информация на Министерството на икономическото развитие на РФ: «…но трябва да се отбележи, че повишението на заплатите слабо се отрази на благосъстоянието на болшинството български граждани. Изпреварващият ръст на цените на услугите и стоките от първа необходимост изискваше търсене на допълнителни приходи, което в условията на растяща безработица ставаше все по-проблематично. В резултат на социални вълнения, свързани с ръста цените на електроенергия, през февруари 2013 год правителството на България бе принудено да подаде отставка. Международните рейтингови агенции оценяват финансовото положение на България като достатъчно устойчиво».
От това описание кой знае защо се появява образ на редник от българската армия от времената на Първата световна война. С дясната си ръка този войник отдава чест на германският фелдфебел, а с лявата поддържа падащите си гащи. Но положението му е устойчиво. До някое време…

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.