Tuesday, July 14, 2015

US военен преврат в отговор на Европейски колапс?

A US soldier takes part in an exercise called Saber Junction at the military area in Hohenfels near Regensburg, southern Germany, Monday, Sept. 8, 2014

© AP Photo/ Matthias Schrader

Източник: http://sputniknews.com/columnists/20150713/1024554328.html

Капитулацията на гръцкото правителство пред лидираната от Берлин финансова столица на ЕС е сложен момент на водораздел. Той маркира “дисциплинирането” на широкият европейски електорат под корпоративното финансово управление. Това което се случва в Гърция е предвестник за останалите страни от Европейският Съюз.
При тази ситуация, широко разпространили се социални вълнения трябва да бъдат очаквани.

Бързата експанзия на Американски въоръжени сили в Европа през последната година бе предизвикана от претекста за “защита” на съюзниците от НАТО от мнима руска агресия. Но напълно различен сценарий е това за което Вашингтон се подготвя - военен преврат в Европа при събуждането на икономически колапс произтичащ от гръцката криза по дълга. Само за последната седмица американският армейски генерал Рей Одиерно(Ray Odierno) – член на Генералният щаб – изложи планове за настаняването на нов батальон войници в Германия, заедно с тежка техника и друго оборудване. Одиерно заяви пред Wall Street Journal - новите военни приготовления са за да противостоят на “нарастващата руска заплаха”.
Германия вече е де-факто под военна окупация от САЩ, още от края на Втората световна война, с десетки хиляди американски войници и множество гарнизони. Каква е необходимостта от нови американски военни, и то не в периферните Европейски страни близо до Русия, а право в центъра на Европа - Германия?
Подобно нарастване разполагането на американски войници, артилерия, броня, военни самолети и вертолети се случва също и в други Европейски членове на НАТО през последната година под облика на протичащи военни учения.
Резултатът е, че военното присъствие в Европа никога не е било по-голямо от краят на студената война преди 25 години.
Генерал Одиерно каза, че “препозиционирането” на войските и въоръженията в Германия и съсдените страни, включая Полша и Балтийските страни, би позволило светкавично нарастване на американските войски в Европа “при криза”. Под “криза” той очевидно се позовава на възможна война с Русия.

Но Вашингтонските планировчици може да имат друга криза наум – икономически и социален срив на Европейският съюз. В този случай американските войски биха били разгърнати за да укрепят крехките, дискредитирани правителства сред разпрострелият се социален взрив. Тези “вземащи контрол” правителства могат да са подобни по състав на партиите вече на власт в европейските столици. Но техните администрации ще са нарастващо автократични и наложени без популярни мандати, както видяхме в Гърция. Ако социална криза от прогресираща бедност, галопираща безработица, публични протести и индустриални сривове кулминира, тогава американските войски в Европа ще са точно на място за да наложат властта на тези технократски “правителства”.
Американският политически анализатор Ранди Мартин(Randy Martin), който пише в crookedbough.com, счита, че управляващите в САЩ са предположили днешният срив в Европа и Гърция.
“Гръцката криза продължава пет години и повече,” казва Мартин. “Можеш да се обзаложиш, че Вашингтон вече е начертал планове как да администрира Европа политически и финансово ако ситуацията изисква намеса. И ситуацията става все по- и по-близка с всеки изминал ден.”
Той добавя: “Не забравяйте, че съюзът НАТО от 28 членове е всъщност само американската военна сила аутсорсната под различни европейски маски. НАТО формациите в Европа са следователно равносилни на американска военна окупация на Европа,” казва Мартин. “Това е точно каквото руските правителствени фигури проницателно казват от много дълго време.”
Откакто украинската криза избухна благодарение на спонсориран от САЩ преврат в страната през февруари 2014, западните медии са пълни с американски претенции за руска агресия срещу Европа. Но, както Ранди Мартин посочва, пиесата за руска заплаха започва да става страшно изтъркана. Няма никакво доказателство за руска инвазия в Украйна, никакво доказателство за руска военна агресия срещу Европа, и дори повече -  Москва постоянно опровергава твърденията като "фантазия".
Което води до догадка: не е ли американската милитаризация на Европа с друга цел – сдържане на Европейският съюз, когато той залитне под нарастващо социално давление, идващо отвътре по причина икономически колапс?

Наричаното “Гръцка кредитна криза” е всъщност симптом на систематичен провал на Западният капитализъм. Много други страни в Европейският съюз също се намират в подобно положение от хронически фискални проблеми и кредитни капани.
Италия, Испания и Португалия идват наум като имащи съмнителен дългови товар, надскачащ техните икономики. Франция, втората по големина икономика в Европа, също потъва с дълг надвишаващ националният продукт.
Аскетичните мерки които ЕС правителствата предлагат на своите граждани пропаднаха най-остро в Гърция, демонстрирани от сцени на масови опашки пред банките за дневният паричен лимит, или отчаяни тълпи пред хранителните магазини и аптеки в преследване на намаляващите припаси от предмети за всекидневни нужди. С Гръцкото правителство на Алексис Ципрас демонстриращо себе си като верен инструмент на Европейската банкеро-олигархия за налагане на още аскетизъм, атмосферата сред мнозина обикновени гърци е нарастващо безрадостна и замислена.
Но този сценарии на икономически колапс и социални страдания видян най-ярко в Гърция най-вероятно ще бъде повторен в други европейски страни поради системната природа на кризата. Кредиторите от ЕС, водени от Германия искат да поучат останалата Европа посредством дисциплиниране на Гърция спрямо нейните национални финанси.
Обаче аскетизъм докаран до екстремен ще доведе до социален бунт, не само в Гърция, но и в цяла Европа.
Вашингтон е стреснат от потенциален срив в Европа. Миналата седмица, Президентът Барак Обама предупреди Германският канцлер Ангела Меркел и Гръцкият премиер Алексис Ципрас да намерят решение на кризата по дълга. Секретарят на Обама по съкровищата Джак Лю (Jack Lew) повтори неговите предупреждения и от своя страна каза: “Има много неизвестни ако се стигне до там Гърция да претърпи срив.”

Това на което сме свидетели в Европа е появата на автократично централизирано “правителство” обслужващо диктат на финансовите столици, които налагат аскетизъм на населението независимо от демократичният мандат. Административният, технократски център на власт-на-банкеро-олигархията в Европа е Берлин, който от своя страна е отговорен пред технократичната администрация във Вашингтон под контрола на Wall Street. Това което знаем засега е, че суверените национални правителства отсега ще имат по-малко функционалност от глобалният банкерски елит. Контролът на правителствата от частни корпоративни интереси, без демократична отговорност, свидетелства на дефиницията на фашизъм. Както аналитикът Ранди Мартин коментира: “Това, което придобива форма в Европа и още повече в Съединените Щати е пълно подчинение на правителствата от финансовите столици. Не е преувеличение да се каже, че ние от Запада  се поддаваме на властта на финансов фашизъм.”
Лидираните от банкери технократични администрации в Европа ще пораждат нарастващи протести и гражданско неподчинение. Когато американските политици говорят за "срив"  и техните генерали говорят за "подсигуряване на Европа", това което те имат предвид е подсигуряване на Европа срещу нейното недоволно население. Русия е само страшилището, което трябва да оправдае американската военна окупация на Европа и върховенството на финансовият център администриран от Берлин.
Иронията е, че 70 години след победата над фашизма в Европа, Европа изминава пълен кръг достигайки до същия феномен. Само този път вместо нацистките ботуши, имаме американски. 

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.