Monday, December 28, 2015

Война - това не винаги са танкове


Статусът на американската валута е постигнат от «хазяите на парите» за твърде висока цена, затова не трябва да храним иллюзии, че те ще го дадат без бой. Има подозрения, че те ще държат отбрана до последно, а «последно» в този случай — това е Трета световна война.

В последно време някак твърде често започнаха да се появяват статии, в които като че всичко е вярно. Факти са посочени значещи. Връзки между тях са посочени верни. Но щом работата стигне до изводи, направо всички светии изнасяй.
Да вземем например историята на превръщането на САЩ в световен икономически хегемон. Всичко е вярно, ради достигането на своята цел Америка е разпалвала световни войни. Впрочем, а разпалвала ли е? Нима американските дипломати старателно са скарвали Русия с Германия и са я тласкали в англо-френските обятия? Като че не. Французите с британците сами не зле са се справили. Макар това и да не означава, че Вашингтон към организацията на двете световни войни никакво допиране не е имал. Имал е! Още как е имал! Само че е правил всичко иначе.
Война на Америка е била нужна не сама по себе си. Войната е била необходима като източник на мащабно търсене на високотехнологична продукция в мащаби, позволяващи да се натовари американската промишленост със поръчки до преливане и едновременно да не се плаща за тях от собственият джоб. Което и бива виртуозно изпълнено. Двата пъти воюващите страни активно купуват в САЩ всичко необходимо за война. А войната - е работа извънредно разходна. Комуто е интересно - препоръчвам да прочете мемоарите на хора, отговарящи за тиловото осигуряване на армиите и страните през годините на ВСВ. Седмица артилерийско настъпление на фронта е трябвала месечно напрежение на тиловете по натрупване на снаряди. Не е удивително, че в резултат повече от всички от двете войни спечелват именно Щатите. В пряк и преносен смисъл. В пари. В развитие на промишленността. Във върхови технологии. Е и в повишение на своят световен статус разбира се също.
Но да повторят този фокус трети път САЩ вече не са в състояние. Първо, наличието на ядрено оръжие не оставя шансове едновремено и в световната война да се поучаства, и фактически мирен живот, като предишните два пъти, да се продължава да се живее. Второ, съвременната глобална война, ако се води по старите схеми, е твърде скоротечна. Колко продължи Първата Иракска? От 17 януари до 28 февруари 1991 год, т.е. 42 дни. Втората Иракска? От 19 март до 1 май 2003, т.е. 41 ден. Макар фактически организираното съпротивление на иракската армия да се прекрати на 8 април, т.е. на 20-я ден на операцията. По-нататък вървеше само окупация и зачистка. Това е твърде кратко време за извличане на някаква сериозна печалба от Голямата война при традиционна форма на водене.
Впрочем, войната не винаги е длъжна да се води обезателно в традиционна форма. А и въобще бомбардировчиците, танковете и реактивните системи за залпов огън на война съвсем не са главното. Цел на всяка война преди всичко е налагане на противника на своята воля, принуждението му към изпълнението и. Същността от това малко се променя. Да се танцува сега трябва не от танковете и бомбардировчиците, да се танцува трябва от целите, които противникът желае с помощта на войната да достигне.
Могат ли САЩ отново да развият за сметка на военните поръчки своята промишленост до мащаби, определено превъзхождащи целият останал свят взет заедно? Не. И време съвременните войни за това не оставят, и съкрушителният ядрен отговор е неминуем и неотразим. Какво остава? Впрочем, това ли е тяхната главна цел? Ако ти не можеш да станеш по-силен от всички, то нали може да се направи така, че около теб да останат само тези, които са определено по-слаби! Т.е. да се вземат и разрушат икономиките на конкурентите така, че сред безкрайният свят а-ла Лудият Макс да остане на планетата единствено място където съвременна промишленност въобще съществува.
Нужни ли са за това бомбардировки по площи? Съвершенно не обезателно. Виж примерът в Украйна. Нима Южмаш или корабостроителниците в Николаев някой е бомбил? Не. Но само след няколко години никакво сериозно производство там ще бъде невъзможно. Или Германия да вземем. Още няколко гръмки дела в стил "Фолксваген", след които загубилият европейски производител ще плати два - три готови обема на своята печалба, и няма да има повече никакъв "Фолксваген". Заедно няма да има стотици хиляди работни места по цялата  технологическа верига. И милиарди евро данъчни постъпления, от които държавата финансира социални програми, също няма да има. А значи скоро и самата държава няма да я има. Практиката показва, стига да се лишат европейците от привичните държавни дотации, като мигом те излизат на улиците и започват да опитват да громят държавата. Ако се инициират проблеми достатъчно мащабно, то държавните институти не ще устоят. И край. Целта на войната е достигната.
Та така, Третата световна война от американците вече е започната и активно се води. Само дето тя изглежда малко по-иначе, отколкото през четиридесетте години на миналият век или в иракските пясъци в началото на сегашния. Но същността това не променя.


No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.