Tuesday, September 13, 2016

Почти средневековната власт на Главтрола

усмешка ВВП

Апропо, не мога да мина покрай епическата реплика на  главният редактор на Bloomberg News Джони Миклетвейт, казана след като този представител на "изключителната нация" се върнал в родното Задлоквие от Азия, където взел интервю от чичо Вова.

Та така, на въпроса на друг представител на западните СМИ, какво е това - да се намираш в присътствие на Княза на Тъмата Путин, Миклетвейт отговорил:

 Аз съм се срещал с него още няколко пъти преди, да кажем така, в частен порядък, не за запис. И както и да е странно, при частните срещи той в някакъв смисъл още повече прилича на мачо. Той е много приветлив... Тук, по-скоро е неговото влияние над обкръжението: суетящи се наоколо хора, свитата, зданията се проверяват така внимателно, че даже хората на Обама так не могат. Така че това вероятно е неявна, по подразбиране, власт. Почти средневековна в този смисъл.

Как ви се струва такова заявление? Мен ме достави и аз имам какво да кажа по тази тема.

Властта на истински, а не чисто формален лидер, обикновено точно и е "неявна". Ибо, както гласи народната мъдрост, "не мястото краси човека, а човека - мястото". Но това разбира се, при нормален разклад. При разклад такъв крив, какъвто е западната демократура, всичко е строго наопаки.

Кой би уважавал Обама, не заемайки той поста глава на САЩ? Нищожно малко биха били такива хора, ибо сам този деятел - е нищожество, отрепка. Който, даже обладавайки формални пълномщия, не е довел до край нито едно от гръмко заявените начинания - нито във вътрешната политика (ярък пример - крахът на Obamacare), нито във външната (несъстоящия се извод на войските от Близкият Изток, etc.). Да, пред този посивял йеху се мазнят, доколкото той заема висок пост, но се мазнят не пред личността, а пред длъжността. Такива и прочие хлебарки, пуснати от една и съща кутийка за създаване у електората илюзия, че той решава и влияе.

За тези, които живеят в описаната горе чисто западна система на координати, когато значение имат само формалните приличия, "неявната власт" на Главтрола изглежда явление магическо. Но на практика това е явление съвершенно нормално. Защото людете около Путин се "суетят", по израза на главреда на Bloomberg News, така старателно не за страх, прописан в служебната инструкция, а за съвест. На тях просто им се нрави да изпълняват своите задължения супер строго, намирайки се редом с този приветлив човек, който усмихвайки се, ехидно прави на "западните партньори" такива предложения, от които е твърде трудно да се откажеш по причина неуклонното усиление на руските позиции на световната арена.

И никакво Средневековие това не е. Това е образец как ще изглежда властта в бъдеще. Власт, базирана на истински обществен договор, а не нае@алово. Власт, която поддържат доброволно и на която помагат с радост. Власт на живата сила на духа, а не на мъртвата буква на президентската клетва на поредният клоун, чиито скелети в шкафа ще позволят на стопаните на буркана с хелбарките да бъдат уверени, че той ще изтанцува както кажат.

Впрочем такива, като Миклетвейт, не ще разберат. Мозъците им не са от таз система, затова нека се боят и ахат. А ние ще се усмихваме и поддържаме.


Найдем всех и накажем

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.