Monday, February 20, 2017

Да се демонтира Украйна евтино и сърдито: към признаването паспортите народните републики

Ирина Алкснис

Отдавна не бях писала нищо въпиюще цинично. Изглежда струва си това да се поправи.

Толкова повече че повода - признаването от Русия на документите на ДНР и ЛНР - за това е прекрасен.

Какво стана ясно за политиката на Кремъл по отношение Украйна за последните три години?

Стана ясно, че Кремъл се ръководи от принципа "евтино и сърдито". При това "евтино" - е ключов приоритет. От ветрилото сценарии се избират тези, които означават най-малко финансово натоварване на Русия.

При това при избора на сценарий главно безусловно стои достигане на поставените геополитически цели. Освен това, отчитане на текущите реалии. Именно затова през лятото на 2014 г да се спасят от Украйна, а после вземат на баланс двете донбаски републики бе необходимо (даже принудено) решение, но най-евтиното от възможните.

Вчерашният указ на Путин е квинтесенция на тази руска политика.

Финансово това решение за Русия не струва нищо или почти нищо.

При това политическите дивиденти са твърде солидни.

Първо, Русия дава да разбере на "световната общност", че ще прави (и вече прави) с Украйна всичко, което счита за нужно - със съгласие на тази общност или без такова. При това все по-прозрачно се намеква, че в плановете на Кремъл е низведение на тази територия до пълно нищожество и нейният демонтаж.

Второ Русия дава максимално доходчиво да се разбере, че напълно я устройва наложилият се режим на санкции.

Трето Русия прехваща инициативата в играта "изпълни минските съглашения". И изглежда възнамерява по такъв начин да се развлича.

Четвърто, Русия извиква истерика в Киев и неговите околности. На дивидент това разбира се не стига, но е развлекуха чудесна.

И при това оставяме зад кадър хуманитарният аспект, който е в това, че решението действително силно ще облекчи живота на гражданите на републиките. Напомням, говорим цинично.

Дори повече, това решение открива ново ветрило възможности и сценарии. За последниите дни вече маса такива бяха обсъдени: от предоставяне на руско гражданство на притежателите на републикански паспорти до въвеждане на визов режим с Украйна (при съхранение на безвиз за гражданите на ДНР и ЛНР).

И всичко това без увеличение на финансовият товар на преживяващият непрости времена руски бюджет.


Евтино и сърдито - както и бе казано.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.