Wednesday, February 22, 2017

Еднакви продукти в Западна и Източна Европа се различават по качество

Одинаковые продукты в Западной и Восточной Европе отличаются качеством Европа, западная европа, восточная европа, недочеловек, Политика, продукты питания, Украина це Европа
Эксперти сравниха 24 идентични продукта, които се продават в мрежите на магазини от типа Lidl и Aldi. Изяснява се, че вафлите Manner в Унгария са по-малко хрустящи, отколкото в Австрия, а унгарската Nutella се различава по вкус и консистенция не в добра страна от австрийската. Намерена е разлика и в други продукти.

Главата на апарата на президента на Унгария заяви, че изводите на експертите носят скандален характер. По негови думи правителството ще проведе по-широка експертиза на продуктите за хранене на вътрешният и външният пазар.

Разговорите че качеството на шоколадните блокчета, «рибните пръчици», газировки и други продукти на западните хранителни концерни се различават от страна до страна в рамките на ЕС текат не за първа година. И започнаха дълго до появата на понятието «двускоростна Европа», което предпотелага, че в ЕС има нормални страни, а има и по-лоши. Сега с подаването на Чехия и Словакия тези дискусии се актуализираха.

През 2011 год Словацката асоциация на потребителите купи ред маркови продукти в супермаркети в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. В кошницата попаднаха напитки Coca-Cola, шоколад Milka, черен и червен пипер Kotanyi, растворимо кафе Nescafé Gold, кафе на зърна Jacobs Kronung и Tchibo Espresso. Всички те бяха тествани в лаборатории, акредитирани при Националният институте по ветеринария и хранителна промишленост на Словакия.

Оказа се, че само шоколадът Milka е бил един и същ. Пиперът Kotanyi става рекордсмен по количество разлики. Така например, ако в упаковките, купени в Унгария, Словакия и Австрия никакви разлики няма, то българският вариант съдержа много повече смачкани или повредени зърна. Освен това в него има 10% повече ненужни добавки. В българската версия има едва 108,9 г на килограм продукт – почти една трета по-малко, отколкото в «правилната» версия за други пазари (140 г на кг продукт).

Що се касае напитките производство на Coca-Cola, то в хода тестове се оказва, че ако във версията за Германия, Чехия, Австрия и Полша се използва натурална захар, то в бутилките, купени в Словакия, Унгария, България и Румъния се открива голямо количество заменител – изоглюкоза, получавана от пшеница. Тя е много по-евтина от натуралната захар.

През 2015 год Висшата школа по химическа технология в Праге изучава образци от еднакви продукти, купени в Чехия и Германия. Те потвърждават, че в Sprite, купен в Германия се съдържа само захар, докато чешката версия подслаждат фруктоза и изкуствените подсластители аспартам и калиев ацесулфам. Чешката версия при това се оказва и по-скъпа.

Изучавайки «рибните пръчици» Iglo чешките изследователи откриват, че в немската версия има 7% повече риба, а в Nestea lemon – 40% (!) повече екстракт от чай.

P.S. Е а какво искахте вие, господа източноевропейци! Има европейци по-европеисти от вас!

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.