Sunday, February 5, 2017

Корупцията в Евросъюза

В поредния ежегоден Индекс на възприятие на корупцията известната американска правозащитна организация Тransparency international определи на Русия 131 място. Аз, както и мнозина отдавна се съмнявам в обективността на тази американска НКО. Затова реших да видя как стоят нещата при лидерите на рейтинга, на първо място при европейските страни. Благо че възможност такава има.




Този ежегоден продукт на популярната американска НКО по-правилно би било да се нарече Индекс на възприятие на корупцията от сътрудниците на Тransparency international. Седят международни правозащитници някъде там в САЩ и разпределят страни по ранг в зависимост от моментната полезност. Да кажем Русия съвсем не е полезна и пречи на Америка да прави добри дела по цял свят. Затова 131 място изглежда логично.

И ние, руснаците, въобще казано, не сме против. Аз даже леко бих се забеспокоил, ако нас ни предвижат някъде във педесетте или даже стоте. И сърцето тревожно би забило в гърди. Ибо ако Русия изведнаж включат в списъка на своите, значи ние нещо правим не така.

Но ние все така желаем да знаем как реално стоят нещата. Е, чисто за себе си. Затова погледнах в доклад от Евробарометър, който нечесто, но все пак глези понякога обществеността с изследване на корупцията в страните от ЕС. И реших да споделя с вас някои данни от доклада.

Например социолозите интересувало в какво европейските либерали-демократи предпочитат да дават подкупи на своите чиновници — в услуги, в подаръци или в пари. И ето какво се получило.



Да си призная, не съвсем добре разбирам какво значи "сделать одолжение" (да се направи услуга - бел.пр.). Но специалистите са отнесли тези взаимни услуги в разряд корупционни, а те са по-наясно. Може да се каже, в една или друга степен поизложили се всички. Даже датчаните, които заели първо място в Рейтинга възприемане на корупцията от сътрудниците на Тransparency international, не са такива съвсем честняги и така и напинят да провокират своите изключително честни чиновници.

Балтийските тигри и Полша, а също Австрия и Нидерландите се разплащат с услуги по-често, отколкото средно по Евросъюза.



Много разпространени в ЕС са подаръци за държавните служащи за услуги които, както ние разбираме, те трябва да предоставят безплатно. Но, оказва се, вземат и паленца на хрътки и други скъпи породи.

Но най-удивителното откритие ни чака в последното допитване.



Да си призная, удивиха ме датчаните (25 процента от допитаните дават пари), британците (22), немците (21) и холандците (20). Тоест, любимците на Тransparency international, може да се каже, грандовете на борбата с корупцията съвсем не са против поощрение на подкупните. Но само болшинството предпочита да дава пари, а не стоки и услуги. Макар стоки също дават и услуги на държавните служащи оказват (виж горе).

Е така опиташ се да вземаш пример от тези, които са изкоренили у себе си корупцията, а се изяснява, че и у тях муцинката е в прашец. При това прашеца е далеч по-гъст от нашия (от руския - бел.пр.).

Съгласно допитванията на Левада-център, само един процент или по-малко от един процент респонденти-руски граждани са давали подкупи на държавните служащи. При това въпросът се е поставял с широк размах: за трите последни години, не само лично, но и родственници или познати. Оказва се, практически никому не се наложило да си развръзва кесията при получаване разрешение за покупка на земя или строителство, документи в министерствата и ведомствата, привличане към уголовна отговорност или в съда, при контакти с данъчната служба или при освобождаване от митница.

Ще отбележа, че Левада-център е повече от ръкостисен, и в приписване в полза на властта не е бил забелязан. А виж Тransparency international вече за кой ли път попада на съмнителни трикове.

Аз и по-рано съм се обръщал към докладите на Евробарометъра. С негова помощ ми се удаде да съставя реален, а не измислен Индекс на възприемане на корупцията в страните от ЕС и Русия. Но докладът е голям, така че още не веднаж ще се връщам на него.

Още по-пълна информация за корупцията в Евросъюза може да се намери в много авторитетният Справочник на патриота Руксперт.
____________________

В същото време ЕВРОСЪЮЗА ОТДЕЛИ 2,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА В РФ. Което, съгласете се, изглежда особено пикантно с отчет на данните от Евробарометъра за корупцията в самият ЕС.

pavel_shipilin 

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.