Saturday, June 3, 2017

Мирясай, глупако: Хрушчов отстраняват от власт за това, че той практически разорява страната

В този блог можете да намерите достатъчно материали за Сталин и сталиновия период, но всичко се познава в сравнение - да хвърлим поглед сега на Хрушчов
  Хрущев

С Никита Хрушчов е прието да се свързва "размразяването", космическите полети и масовото переселване на народа от комунални трушчоби в сравнително комфортни пететажни хрушчоби. Счита се, че за разлика от Сталин и Ленин, "цар Никита" не е проливал хорска кръв. Но именно вожда на народите веднаж задържа Хрушчов, искащ да се увеличи «квотата» на смъртните присъди: "Мирясай, глупако!" А отстраняват от власт Хрушчов за това, че той практически разорява страната...
Счита се, че Никита Сергеевича свалят насилствено - в резултат на вътрешнопартиен заговор, замислен от Леонид Брежнев. Популярният сюжет гласи, че Хрушчов заминал в отпуск в Пицунда, а заговорниците во главе с Брежнев се възползвали от неговото отсъствие в Москва и захванали властта. При това Хрушчов едва ли не на мушка държали предани на Брежнев сътрудници от КГБ... Но това е само легенда, която се харесва на кинематографистите, но няма нищо общо с реалността. Макар малък шантаж все пак е имало.
Брежнев с група за поддръжка поставил Хрушчов пред избор: или на октомврийският пленум на ЦК КПСС членът на президиума Дмитрий Полянски публично излага своя доклад за художествата на главата на съветската държава, или той тихо и незабелязано излиза на пенсия, и тогава докладът няма да обнародват. Запознал се с текста на доклада Хрушчов предпочел второто. Защо? А защото в случай огласяване на доклада генсека трябвало да бъде съден. И той сам това добре разбирал...

Непрекъснати приеми и командировки зад граница

Хрущев
Дълго време пълният текст на доклада на Дмитрий Полянски е бил достъпен само за тесен кръг специалисти и се е считал секретен. Някои историци даже предполагали, че никакъв пълен текст не е имало по принцип, а Полянски е оперирал с някой отделни извадки, подготвени за него в КГБ.
Но доклад все пак е съществувал - петдесет страници машинописен текст. И "кантората" е имала към доклада най-непосредствено отношение: както отбелязва руския историк и архивист Рудолф Пихоя, документът е "наситен със специална информация, с която по рода на неговата дейност не би могъл да разполага Полянски, отговарящ за селскостопанската политика.
Сборът на такива сведения (...) можело да се провежда само със санкция на ЦК или по молба на Комитета за партийно-държавен контрол при ЦК и Совмина на СССР. В доклада има много данни, които биха могли да бъдат получени само от министерството на външните работи и КГБ".
И както си спомня председателят на КГБ Владимир Семичастний, докладът на Полянски не е трябвало да се съхрани. Даже го печатали - тайно, по части - няколко стари машинописки, работили в контраразузнаването още от 30-те години...

Та за какво става дума в този доклад?

Хрущев
"Само за миналата година Хрушчов е бил в пътувания зад граница и по страната 170 дни, а сега когато 1964 година още не е завършила, той е отсътствал от работа 150 дни. Ако към това добавим, че през 1963 година той провежда 128 парадни приеми, обеди и закуски, то колко време остава за работа? - риторически пита Полянски. - Портрети на Сталин за 1952 година в "Правда" са публикувани само шест, а портрети на Хрушчов за 1964 година са публикувани в същият вестник 147".
Ето ви и борец против култа на личността! Впрочем, в доклада се издигат и истински сериозни обвинения, не свързани нито с болезненото Хрушчовско тщеславие, нито с неговите чести излизания извън Москва.
Полянски привежда данни от Института по икономика към Академията на науките на СССР: при Сталин средногодишните темпове на ръст на икономиката достигали 10,6 процента, а за десетилетие управление на Хрушчов те падат повече от двойно - до пет процента(последните изследвания показват ръст на икономиката при Сталин от 13.8 процента, т.е. при Хрушчов падението е тройно - бел.пр.). Падат и темповете на ръст на производителност на труда... Но най-много критика Хрушчов отнася за това, за което днес е прието да бъде хвален: за строителството на пет-етажките.
"Хрушчов разгонва Академията по архитектура на СССР за това, че тя не се съгласява с неговите изводи, като че такива домове са най-евтини и удобни - отбелязва Полянски. - Изясни се, че стойността на един квадратен метър площ ако отчитаме разходите за комуникации в пет-етажките е далеч по-висока отколкото в 9-12-етажни домове".
Застройката на страната с хрушчоби довежда до това, че плътността на застройка в градовете рязко пада, а транспортните, водопроводни, топлофикационни и прочие комуникации са недопустимо разтегнати. (Читателя може да разгледа за сравнение цените на жилище в САЩ, който са винаги с ниска плътност на застрояване на градовете - бел.пр.) Пресметнато е, че за парите харчени за строителство на една пет-етажка (плюс комуникации), е можело да се построят два девететажни домове, икономисвайки на водопровода с канализацията...

Още половин година - и в СССР би започнал глад

Хрущев
Счита се, че именно Хрушчов е дарил на колхозниците воля, освободил ги от трудодни и започнал да им плаща пари вместо хлебен разчет. На проверка и това се оказва мит: ако при Сталин колхозникът е получавал за заплащане на труда 8,2 центнера зърно до войната и 7,2 центнера след, то при Хрушчов паричният еквивалент е 3,7 центнера зърно.
"Ако средно всеки колхозник изработва за година 230-250 трудодни - пише Полянски - то значит, че месечната му заработка е 40 рубли. Това е над два пъти по-малко от средномесечната заплата на другите трудещи се. Именно затова и хората бягат от колхозите".
Заради бягството на колхозниците започнат проблеми с хляба:
"Хрушчов предлага даже да се въведе талонна система - 20 години след войната! (Напомням - СССР първи от всички участници в ВВ2 отменя талонната система след войната - бел.пр.) Ние бяхме принудени да заделим 860 тона злато, за да купим зърно у капиталистите. Средногодишните темпове на приръст на продукцията на селското стопанство трябваше да са осем процента. В действителност те бяха 1,7 процента, а 1963 г. бе завършена с минусови показатели".
Тоест още половин година пребиваване на Хрушчов на власт - и в Съветският Съюз би започнал глад...
Известно е, че при Сталин ежегодно на 1 април в страната са снижавани цените на отделни видове стоки и услуги. При Хрушчов започва обратен процес: цените започват да растат - при това както на продукти, така и на стоки от първа необходимост.
"Цените на колхозният пазар се повишават със 17 процента, в потребителските кооперации - с 13 процента" - пише Полянски.
Още един мит, развенчан в доклада - това, че при Хрушчов като че съкращават чиновниците. Изяснява се, че напротив:
"...Ако през първата година след ликвидацията на министерства, комитети и ведомства апаратът малко се съкращава, то после количеството почти се удвоява, а общата численост на апарата за управление само за пет години нараства в страната на над 500 хиляди. Разходите за неговото издържане само за последната година и половина се увеличават почти с 800 млн. рубли".

Грубост и щедрост

Но най-страшното, в което авторите на доклада обвиняват Хрушчов - той разцепва страните на социалистическият лагер.
Образуват се всъщност три групи - пише Полянски. - Страни, вървящи с СССР, с Китай и с Югославия и Румъния. Възниква съвершенно реална заплаха от разкол".
И виновен в много е бил лично Хрушчов:
"Мао Цзедун той публично нарича "стар галош", той узнава и, разбира се побеснява".
Ето я - истинската причина за влошаване на съветско-китайските взаимоотношения! С румънците Хрушчов също не се сговаря:
"...По време на пребиваването си в Румъния той грубо се вмесва във вътрешните им дела, крещи, че те нищо не смислят в селското стопанство".
А Фидел Кастро Хрушчов нарича "бик, готов да се хвърли на всеки червен парцал".
Впрочем своята грубост с чужденците Хрушчов компенсира с извънредна щедрост.
Хрущев
"В Гвинея с помощта на СССР са построени аеродром, заводи, електростанция - отбелязва се в доклада. - И всичко това отива на кучето под опашката. Така наричаният социалист Секу Туре ни изхвърли оттам и даже не разрешава да ползваме при полетите до Куба аеродрома, който ние им построихме в Конакри. В Ирак заложихме на Касем и разгърнахме там голямо строителство - 200 обекта!
В това времене Касем го свалиха, на власт дойдоха откровени врагове на СССР. Такава история се случи и в Сирия. Индонезия, получила голяма помощ, не иска да плаща по нашите кредити. Около 200 млн. златни рубли бяха дадени на Индия, Етиопия и други страни като безвъзмездна помощ. Сумата съветски кредити само за 20 развиващи се страни бе 3,5 млрд.(!) рубли". (Видно е защо в СССР се живее зле, а да си независима развиваща се страна - е добре - бел.пр.)
Ето това е щедрост! А в това време руското Нечерноземие бавно умира, Сибир се пропива, а жителите на средната полоса започват да пътуват за продукти в Москва...
всъщност
Занимателно е, че в доклада се изброяват и "лични подаръци", които Хрушчов прави на тези, комуто симпатизира: на Секу Туре той подарил самолет «ИЛ-18», а  на египетският лидер Насер - две представителни "Чайки". Има и подношения на британската кралица - безценни музейни скъпоценности.
Но и себе си, любимия, Хрушчов също не забравя: "По негово указание са построени басейни на неговите дачи в Крим и Пицунда, израсходвани са около пет млн. рубли (при тогавашният официален курс 60 копейки за долар. - Ред.). У сина на Хрушчов - четири леки автомобила, у зетя - два, по една кола у жена му и дъщеря му, но за семейството са закрепени още четири персонални автомобила".
А още скромника Хрушчов държал 110(!) човека домашна прислуга...
Георгий ФИЛИН.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.