Friday, March 13, 2020

Китайската специфика при борбата с коронавируса





КИТАЙСКАТА СПЕЦИФИКА В ОБЩОНАРОДНАТА ВОЙНА С COVID-19


Под командването на Си Цзинпин на 25 януари бе създадена ръководна група при ЦК на КПК по борба с епидемията от COVID-19, която възглави премиерът на Държавният съвет на КНР Ли Кецян. След два дни, на 27 януари, вице-премиерът на Държавният съвет Сун Чунлан бе насочена за наблюдение над работата на място в провинция Хубей, където тя се намира и досега. През февруари бяха извършени кадрови рокади в партийното ръководство в провинция Хубей и град Ухан на фона сериозни проблеми открити при изучение на първоначалното реагиране.

Но по същество Си Цзинпин ръководи именно общонародна война против епидемията. Тази война се води от народа и за народа, което отговаря на основополагащата ценност за КПК и нейните 90 млн члена.

Водещият американски учен-китаист Роберт Лоуренс Кун, председател на Фонда Кун, заяви, че мобилизацията на обществото в Китай е станала безпрецедентен случай в историята на световното здравеопазване.

Си Цзинпин се е разпоредил да се използват ресурсите на цялата страна за обединяване силите за борба с проблема, което показва предимствата на китайската социалистическа система. (Китайската социалистическа система е почти точно копие на Съветската Сталинска социалистическа система - бел.пр.)

Около 42,6 хил медици са насочени в провинция Хубей от всички ъгълчета на страната. В епицентърът на епидемията се събират учени и водещи експерти по въпросите респираторни заболявания и инфекционни болести, а също една десета част от всички китайски специалисти в областта на интензивната терапия. За това свидетелстват данните на Държавният комитет по здравеопазване на КНР.

В град Ухан се заделят 86 специализирани болници за лечение на пациенти с COVID-19; само за две седмици “от нула” са построени две нови болници; 16 изложбени зали и спортни съоръжения са преоборудвани в импровизирани лечебници, само за месец предоставяйки 60 хил болнични легла за пациенти с COVID-19.

Ивън пределите на най-пострадалият район е активизирано производството на предмети с медицинско предназначение и открити “зелени коридори” за осигуряване на своевременни доставки на стоки.

В най-кратки срокове всички стоки, започвайки от хирургически маски и свършвайки със съвременни системи за жизнеобезпечение, са насочени в  поток за първолинейна борба с епидемията, в това число като минимум 67 набора апарати за екстракорпорална мембранна оксигенация /ЕКМО/ и 17 хил белодробни вентилатора, свидетелстват обнародваните в началото на март данни на Министерството на промишлеността и информатизацията на КНР.
Спомняйки си своят опит на работа в ръководната група експерти на СЗО по време на деветдневната съвместна с китайските специалисти мисия по изучение на COVID-19 в Китай, канадският епидемиолог Брус Ейлуъорд високо оценява готовността на китайските медицински учреждения.

“Ако бях диагностициран заболял от COVID-19, аз бих предпочел да се лекувам в Китай” – казва той, добавяйки: “Те знаят и се грижат за запазване живота на хората, и успешно го правят”.

По данни на съвместната група експерти от Китай и СЗО, смъртността сред пациентите с COVID-19 в Китай се оценявала на ниво 3-4 проц и само 0,7 проц, не считайки град Ухан. (Изразът не е напълно ясен, преведено максимално близко до оргинала. Най-логичното значение на казаното изглежда така: началните оценки от 3-4 проц смъртност не се достигат и тя е ограничена на 0,7 проц - бел.пр.)

Университети, изследователски центрове и предприятия обединяват усилия, за да подобрят качеството на диагностика, ваксини и лекарствени препарати. Последните набори за провеждане на експрес-тестове показват резултати след 15 минути, вземайки за анализ само една капка кръв. Правителството ясно дава да се разбере: едва случай на заразяване е подтвърден, пациентите не трябва да се безпокоят за разходите защото ще им бъде предоставено безплатно лечение.

По цялата страна са приети целенасочени мерки за профилактика и противоепидемически контрол с цел пресичане на епидемията. В някои градове бива инициирано създаване на цели мрежи за управление и патрулиране на районите за бързо изявяване и изолация на пациенти с предполагаеми случаи на заразяване, а също контактирали с тях лица.

В огромната страна с 1,4-милиардно население хората действат организирано: те следоват съветите на правителството и изолират себе си в домовете в течение на няколко седмици наред.

Съвместната група експерти от Китай и СЗО заяви, че този подход с участие на всички правителствени структури и цялото общество е предотвратил или минимум отсрочил възникване на стотици хиляди случая на заразяване с COVID-19 в страната.

Под командването на Си Цзинпин постоянен лайтмотив на противоепидемическата борба става “хората са над всичко”.

Той подчертава важността да се разглежда живота и здравето на народа като висш приоритет и необходимостта да се поставят интересите на хората над всичко.

Днес Си Цзинпин заяви, че всички мерки за профилактика и контрол над епидемията, предприети от ЦК на КПК, са отделяли първостепенно значение за предотвратяването на заразяване на още по-голямо число хора и спасяването живота на по-голямо количество пациенти.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.