Saturday, March 14, 2020

Китай - За епидемията на коронавируса е виновна армията на САЩ

«Напълно е възможно, че армията на САЩ е донесла епидемията в Ухан. САЩ са длъжни да обяснят» - написа вчера в Твитер представителят на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян.
Съгласно някои теории в китайските социални мрежи, вирусът възможно е бил доставен в Китай от американската делегация на световните военни игри, която се проведе през октомври в Ухан.
Научният сътрудник на Националният университет на Австралия Юн Цзян счита, че посявайки съмнения у хората за произхода на вируса, Пекин се опитва да избегне отговорност за епидемията.
Китайските власти се обвиняват в това, че отначало се опитвали да скрият епидемията. Например, полицията в Ухан ругала лекарите, които са били обезпокоени още през декември.
Във Вашингтон съветникът на президента  по национална безопасност Роберт О'Брайен обвини Китай в това, че той е «загубил два месеца» в опит да скрие епидемията. Пекин нарече това заявление «аморално и безотговорно във висша степен».

И действително от момента на регистриране на първите няколко болни, какви изводи могат да се направят за обявяване на епидемия? Още не е ясна нито природата на заболяването, нито начинът и скоростта на разпространение, нито потенциалната опасност.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.