Wednesday, March 25, 2020

Рубрика «зверският оскал на капитализма»: Коронавирусът включва в САЩ новаторска «пенсионна реформа»

Вице-губернаторът на Тексас заяви, че «мнозина баби и дядовци ще бъдат готови да умрат ради спасението на американската икономика за своите внуцо».
От няколко дни американският обществено-политически истаблишмент донася до обществото мисълта, че карантинните и други ограничителни мерки, въведени за предотвратяване разпространението на коронавируса ще нанесат сериозен ущърб  на американката икономика. Съхранението на която заради децата и внуците е далеч по-важно от живота на старите хора. Които като че съвсем даже не са против да се принесат в жертва.
Забележително е, че коментарът на вице-губернатора прозвуча скоро след брифинга на Тръмп, на който той каза, че ради икономиката администрацията планира да отслаби инициативите по социално дистанциране въпреки настоятелните призиви на медиците да се продължава комплекса по ограничителни мерки.
А ето как върви разпропагандирането на темата за жертвоприношение в СМИ: «На Америка ще се наложи много скоро да се върне към работа, даже ако това провокира нови жертви на коронавируса. Карантината е непозволителен разкош. Ибо тоталното дългосрочно спиране на икономиката ще стане катастрофа», каза бивш аналитик от ЦРУ, днес водещ ежевечерно шоу на американската ТВ.
А ето още «прекрасно» от САЩ на тема карантината и ограничителните мерки. Някои считат, че «Нивото на смъртност трябва да бъде много много пъти повече, за да оправдае убийството на нашата икономика».
Накратко в САЩ са готови да позволят да умират по-слабите и са съгласни да преболедуват сами, само да не се лишат от работа и финансова стабилност. (И с право, в съществуващата капиталистическа система с върховенство на транснационалните корпорации и минимална роля на държавата те са обречени да умрат също, но от глад и бездомни, без да имат възможност да платят ипотеката по жилищата си. Нали няма илюзии, че ТНК ще въведат програми за поддръжка на безработните - бел.пр.)
Безусловно да реагират на такава, пряко казано, антихуманна «пенсионна реформа», насочена за спасение икономиката на САЩ са длъжни на първо място самите американци. И все пак ми е много интересно, как това ще коментират тези, които винаги и във всичко дават Америка за пример.

Юлия Витязева, специально для News Front

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.