Saturday, March 14, 2020

Как да се лекуваме при заразяване с коронавирус



Главният пулмонолог на Русия академик Александр Чучалин достаточно доходчиво разказва какви симптоми се наблюдават у заразилите се и как да се лекува заболяването в условия на отсъствие на пълноценна ваксина.

«Самата болест има като минимум четири очертани етапа: първи етап — вирусемия. Безобидна простуда, без нищо особено, седем-девет дни приблизително в този интервал» — разказа Чучалин.
Според него от деветия до 14-я ден на болестта ситуацията «качествено се изменя», защото именно в този период се формира вирусно-бактериална пневмония.
«След поразяване епителиалните клетки на организма в това анатомическо пространство на дихателните пътища протича колонизация на микроорганизми, бактерий», — обяснява той.
По думите му лекарят е длъжен да «прояви цялото си искуство» за определяне болестта на началните етапи.
«Ако тази ситуация не се контролира и болестта прогрессира, то настъпват вече по-сериозни усложнения, ние наричаме това остър респираторен дистрес-синдром, шок, човек самостоятелно не може да диша. За да бъдем точни, названието е некардиогенен оток на белият дроб» — казва специалистът.
Според него отокът на белият дроб може да се лекува с помощта на машина за изкуствена вентилация на белите дробове.
«Ако човек пренесе тази фаза, то имуносупресията, предизвикана от поражението на придобитият и вроден имунитет става смъртоносна и у болният се присъединяват такива агресивни възбудители, като синегнойната пръчица, гъбички»

Чучалин отбелязва, че само с антибиотици да се помогне на такъв болен едва ли ще се получи. За лечение на вируса е необходимо обезателно  да се прилага комбинирана терапия, която обезателно включва средства стимулиращи имунитета. Като правило се назначават цефалоспорини от четвърто поколение в комбинация с линкомицин. При това Чучалин призна, че засега точна линия на лечение от вируса няма. Но "реално може да се помога на такива болни" с имуноглобулини и заместителна терапия. Те помогат да се предотврати у болните настъпване фазата на сепсис.

И за капитализма с човешко лице:

"От чисто икономическа гледна точка коронавирусът ще окаже позитивно влияние, в най-голямо процентно съотношение бракувайки престарелите храненици". (c) журналистът от "Телеграф" Джереми Уорнер https://twitter.com/EdwardPentin/status/1235235116252827650

Така че ако ви умрат родствениците, вие силно не се вълнувайте, това ще окаже позитивно влияние на капиталистическата икономика. От чисто икономическа гледна точка.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.