Sunday, March 15, 2020

Коронавирусът COVID-19 сериозно мутира


По съобщение на учени микробиолози от Сингапурският национален университета, у коронавируса от нов тип COVID-19 е открита първата сериозна мутация, която го превръща в по-опасна разновидност.
Както съобщава в петък ТАСС, позовавайки се на откритие на учените  описано в статия за електронната научна библиотека bioRxiv, у коронавируса е исчезнала голяма верижка от РНК (аналог на нашата ДНК ако упростим — бел. TZ) с дължина 382 «букви»- нуклеотида.
Учените открили, че тази мутация води до това, че коронавирусът става по-малко забележим за имунната система на организма в начален стадии на заразяване. Това може да свидетелства за това, че коронавирусът е започнал да се приспособява към живот в нов за себе си природен резервуар — човека.
Такава много сериозна мутация на коронавирусът може да показва че той се приспособява към тези мерки, които предприемат хората за борба с него. С други думи — коронавирусът се опитва да се скрие, да скрие своето наличие в организма на човека.
Сингапурските микробиолози предполагат, че такава мутация дава повод да се говори, че се е образувал нов подвид на коронавируса от нов тип, т.е. втори щам на коронавирусът COVID-19, практически, негова втора версия.
Учените даже съобщили, кога примерно се е случила тази мутация, те предполагат, че мутацията е станала в вначалото на февруари. Т.е. тогава, когато човечеството започна да предприема много активни мерки по борба с разпространението на коронавируса.

фото: Pixabay
текст: Александр Точка
Издание Tochka Zрения

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.