Thursday, April 25, 2013

Обществото и информационното поле - предизвикателства и проблеми

"Хайде кажи ми, американецо, в какво е силата? Нима в парите? Ето и брат ми казва че в парите. Ти имаш много пари, и какво? Ето аз мисля, че силата е в правдата. В когото е правдата — той е по-силен. Ети ти си излъгал някого, пари си спечелил. И какво, по-силен ли си станал? Не, не си. защото правдата не е със теб. А този, когото си излъгал, със него е правдата, значи, той е по-силния."

През последните години сме свидетели на натрупване на напрежение в различни сфери на обществения и личния живот. Промяната на начина на живот на обикновения човек бавно и почти незабележимо навлиза в живота на всеки. Условията се променят, вече множество хора осъзнават, че техния живот няма да е толкова лек и безоблачен като живота на техните родители. Светът постепенно навлиза в период на ограничения и лишения. В същото време очевидно има хора, незасегнати от промените. Расте социалното и класовото разделение. В същото време не се наблюдава изразен протест от тези части на населението, които са губещи в тази схема. Можем да си зададем въпроса - защо? Нима не е ненормално личността да изпитва лишения без да се старае да намери коренът на проблема и да го реши? Оказва се че да, в случай че е задействан механизъм, който да подчини личността на стремежите на управляващата върхушка, и да не допусне нейното личностно изграждане и осъзнаване на произходящето. Човек може да се запита - какви всъщност са причините, водещи до всичко това, и каква е ролята му в него?

Ако разгледаме ролята на правителствата в днешния свят, то изглежда те не се съобразяват с националния интерес, а с други интереси. Това не е чудно, след като си припомним елемента на лобиране на различни финансови интереси. Наблюдавайки съвременността може да направим извода, че правителствата са предимно изразител на волята на различни лобита, далеч пред това да са изразител на волята на народите.

Какви са принципите от които се ръководят всички тези лобита? Принципът е един - печалбата. Независимо от действията и похватите крайната цел на всичко е максималната печалба. Народи, страни и общества са хвърлени в хаос с единствена цел - извличане на максимума за съвременния капитал.

Похватите, които се използват са многобройни. Основното поле на действие е информационния фронт. Води се борба за всеки ум със всички достъпни средства. В работата на стратегическите центрове са включени маркетолози, специалисти по манипулация на съзнанието, военни и политически фигури. Информацията донесена до обществото в повечето случай е изкривена, предназначена да достави посланието на поръчителя на тази информация. Премълчаването на основни части, изкривяване на смисъла, подвеждането на публиката, лежането върху авторитета са само част от похватите за постигане на необходимите цели. Основна тежест в тази дейност имат средствата за масова информация. "Свободната и независима" журналистика в днешния свят не е нито свободна, нито независима. Поднасяната информация задължително е филтрирана на няколко нива, за постигане на максимален ефект върху общественото съзнание. Пропагандата във всички форми, включително най-уродливите, се използва масово за формиране на общественото мнение до степен иначе разумни и нормални хора да отричат това, което виждат с очите си, тъй като то противоречи на образа, създаден им от средствата за обработка. Човек е манипулиран с реклами, публицистични предавания, репортажи, статии във всяка минута от живота си. Идеалният вариант за обработка би бил фантастичнното "бяло лъчение" от романа "Обитаемия остров" на А. и Б. Стругацки - статиите могат да не се четат, предаванията да не се гледат или слушат, но всепроникващото "бяло лъчение" стига до всеки, изсмуквайки като гигантска прахосмукачка всяка независима мисъл и разреждайки в сесии на екстаз всяко натрупано напрежение. За наше щастие това се случва само във фантастичните романи, но това не прави останалите методи по-малко опасни. Особено трябва да се подчертае факта, че достъпа до информация и различните нейни тълкувания е основен, крайъгълен камък на създаването на правилен и логичен модел на света за отделния човек. Но твърде често човек няма тази възможност - фактите се изкривяват и поднасят един фалшив, непълен, противоречив модел на съвременния свят. Използват се пропагандни клишета "ценностите на демокрацията", "правата на човека", "борци за демокрация", "тираничен режим" и много много други, които целят да объркат и вкарат човек в клопката на свят, който е лъжлив и фалшив. Във всекидневния живот човек е изложен на реклами на "магически формули", "удивителни преобразования", "натурални продукти" и много други със същата цел: човешките ресурси трябва да имат една единствена крайна точка - транснационалните компании. Единствената цел - постигане на максимална печалба. Собственото население и народ са обект на въздействие наравно с чуждото - то е единствено ресурс в схемата на печалбата.

Какво следва от посочената схема? Човекът е превърнат във винтче на гигантска машина. Той не разсъждава, не вижда релания свят около себе си, внушават му се модели, деградиращи човешката същност и свеждащи съществуването му до задоволяване на низшите инстинкти. Той е подвеждан да потребява излишни и ненужни, дори вредни продукти контролира се къде спи, какво яде, с кого се познава. Разбира се не пряко, но въздействието е все така действено. В същото време малка прослойка хора използва всички методи, за да заблуди, подведе останалите в името на парите. Прогресът и регресът се използват като средства там където е необходимо. Скоростта на иновациите е ограничена единствено от стремежа за печалбата. В същото време огромен потенциал стои неизползваем, невъзтребван и в зародишна форма - стремежа на човек към творчество. Творчеството е непотребно, тъй като противоречи на печалбата. Прогресът е позволен дотолкова, доколкото не нарушава закона на печалбата. Съвсем елементарен пример на казаното горе може да намерим в достъпни материали от Организацията по прехрана и селско стопанство към ООН. Според ОПСС съществуващите технологии в селското стопанство са способни да изхранят 24 милиарда човечество. В същото време почти 1 милиард от живеещите на планетата 7 милиарда гладуват. Изводът се налага от самосебе си - световният глад е изкуствено предизвикан, за да обслужва интересите на световния капитал. Същия извод може да се екстраполира и в сферата на енергетиката, сторителството и машиностроенето и всяка друга производствена дейност.

Както вече отбелязах в началото не цялата информация и не всички нейни източници са предоставени на разположение на отделния човек. Но тук за манипулиращото малцинство изниква проблем - информационното поле, създавано от новите технологии. Интернет и милионите устройства за достъп дават уникални възможности за изказване и получаване на информация от множество източници, не единствено и само от официалните канали. Не случайно тук и там се чуват гласове за цензура и ограничения върху интернет. Уви, за голямо нещастие на управляващите това не е възможно. Както подчертава в "Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet" Julian Assange "вселената вярва в криптирането". Налагането на цензура върху интернет е невъзможно. Единствения работещ метод би бил пълното изключване на мрежата. Това обаче би било допустимо само при сериозни катаклими от рода на войните в Либия и Сирия. Тъй като една от целите е също изграждането на мнимо благополучие, такива радикални мерки едва ли биха били възможни. Наличието на интернет връзка дава възможност за обмен на информация между независими  групи и отделни хора. Информационното поле създава непреодолима бариера пред средите, опитващи се да контролират мислите и чувствата на хората. На заплаха са подложени тези, които контролират информацията и я поднасят така, че образът който се създава е размит и дори напълно неверен. В крайна сметка правдата, фактите намират своя път. Както казва Abraham Lincoln - "Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време." Срещу фактите и боговете мълчат. Истината постепенно ще пробива завесата от лъжи и ще извежда наяве множество факти, способни да нарушат стройната схема на подчинение и изкуствено оглупяване на човека. Основния проблем за контролиращата върхушка е точно този - наличието на независима медия, неподконтролна на външни сили, съчетана с масовото навлизане на технологиите във всекидневния живот. Множеството комуникационни устройства и постоянната им връзка дават възможност за донасяне на информацията независимо до нейните потребители, избягвайки манипулативните центрове.

Каква е ролята на всеки в протичащите процеси? Тя може да се раздели на две основни форми на поведение. Първата е неосъзнатото или примиреното поведение. При нея страхът, неразбирането, подчинението играят главна роля. При нея са невъзможни изменения на съществуването, човек е сламка във водовъртопа на манипулацията и остава безмълвен свидетел на събитията. Втората форма е тази, която е цел на тази статия. Тя е активната позиция, разпространението на различни от официално съществуващите (дори неправилни) идеи и мнения. Противоречията в сблъсъка на идеи в крайна сметка се изглаждат, и истината излиза наяве. Началото трябва да започва от самообразованието, и да доведе до активен обмен на информация и разпространяване на идеи, които дори да изглеждат абсурдни са стъпка към създаване на правилен модел на света.

За постигане на тези цели особено важна роля играе и ще играе световната мрежа. Първата стъпка ще бъде следенето на новини и новостни канали, различни от официалните. Информацията поднесена и от едната и от другата страна трябва да се разглежда с максимална критичност, като се съпоставят събития и факти представени от различните източници. Съвсем не е задължително приемането на новите източници като единствено верни, това дори е точно обратното на правилното поведение, като се взема предвид, че различните източници могат да поднасят различно изкривена в собствена угода информация. Анализът на информацията е основния момент, на който трябва да се наблегне. Ако фактите за това са недостатъчни, те могат да се "законсервират" до получаването на потвърждение или опровержение, пряко или косвено. Създадения модел трябва да бъде доведен до възможно по-голямо число ваши познати, като даде храна за размисъл от тяхна страна, без да налага мнение. Въпреки твърдението на д-р Гьобелс, че една лъжа повторена 1000 пъти става истина това не е вярно. Лъжата си остава лъжа, това от което има нужда е представяне на различно мнение, различно тълкувание, за да бъдат издухани 1000-та лъжи и истината да тържествува.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.