Monday, December 2, 2013

Украинска технология на революцията

Мит първи – стихиен митинг

Представете си, че сте на работа (вие сте шофьор, товарач, програмист, счетоводител и т.н.) и прочитате в новините, че правителството отказва да подпише с ЕС.

Вашите действия? Сложен въпрос, а за някой отговора е очевиден: Излизате на най-близкия площад, взели със себе си любимия флаг на Украйна и флага на ЕС, такива като Вас се оказват много и се получава «вълна стихийни акции на протест, под името «Евромайдан»».

Всъщност, в акциите участват  от рано «напомпана» и подготвена инициативна група привържъници на определени политически сили, готовени за акциите и получили команда тръгнали да митингуват, основен канал на комуникация – социалните мрежи и лични контакти между познати активисти. Използвайки наличната база, СМИ и активистите работещи в интернет, създават обществен резонанс, който привлича обикновени хора на акциите.

Извод – евромайдан-ът е отрано подготвено мероприятие, за давление срещу Украинските власти в случай на отклонение от нужния курс.

Мит втори – мирни митинги.

Да си представим редови привърженик на подписването с ЕС, който иска мирно да изрази своя протест и след работа отива на митинг. Представихте ли си? А сега кажете, как така у този мирен човек се оказват: арматура дължина около метър или верига, каска монтажна или мотоциклетна, противогаз, газови балончета, защитни кори за ръцете и коленете и маска на лицето?
Тоест всичко това просто е било разхвърляно под краката на протестиращите и те са го вдигнали в процеса на акцията?

Извод – част от протестиращите отрано са се готвили за силово противостояние с правоохранителните органи и снабдявали с амуниция благовременно.

Мит трети – провокаторите нямат отношение към политическите сили

Пак да си представим - вие сте член на политическа сила, организираща мирен протест, у политическата сила са сформирани определени организационни структури за управление на акциите. Към тези структури има и силово подразделение, което трябва да следи за безопасността и реда (на «оранжевият майдан» изместваха от тълпата пияните и агресивните, неугодните и възможни провокатори), и естествено присътства на митинга.

Пред очите ви се случва нещо, което освен като провокация  не може да се назове, вашите действия? Очевидно, вие ще спрете провокатора и възможно даже ще го предадете в правоохранителните органи – нали така?

Да ама не – вие ще игнорирате присътствието на въоръжени провокатори в тълпата и ще им позволите да провокират ответни действия на правоохранителите, което влече риск за вашите еднопартийци и поддържащите ви обикновени хора.

Извод – действията на провокаторите са изгодни за организаторите на протестите и се включват в общият сценарий.

Става очевидно, че случващото се е запланирана акция по оказване на давление срещу държавната власт на Украйна с цел принуждение към определени действия, а болшинството присъстващи на акциите – исползвани на сляпо статисти – мечтатели и романтици, които правят революция за прагматиците и кукловодите.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.