Friday, December 27, 2013

«Честита Нова година, скъпи врагове на народа!»

«С Новым годом, дорогие враги народа!»
Уляна Скойбеда. Алексей Оспин е стругар от Стари Оскол. През своя отпуск той е пристигнал в Москва, за да «поздрави» журналистите от «Эхо Москвы». Три дни: 25, 26 и 27 декември белгорадчанина стои около редакцията на «Эхо Москвы" на Нов Арбат с плакат: «Скъпи врагове на народа! Поздравявам ви с новата 1937-а година!».
 
 Журналистите виждат, ругаят. Венедиктов пробягва покрая, обърнал се. Алексеева облива с ледено презрение, а с Шендерович въобще позор. Виждайки поета, Алексей се заусмихва, като на най-добър приятел, и душевно пита: “Как е, добре съм ги изпечатал?”, - “Клас!”, - на автомат отговаря Шендерович. Хвана се, да )

Да, конкретно този случай стана през май: на Деня на Победата Оспин стоя на Нов Арбат с плакат: “махнете гьобелсите от ефира!”. Алексей не за пръв път пристига да помотае нервите на идеологическите противници. Той е координатор на староосколския Профсъюз на гражданите на Русия (партията на Николай Стариков).

«Просто нямам охота да ходя на работа, пак там ТОЯ стои», - в май писаха един на друг журналистите. Въобще, кръвчица им пийна... ох, пийна им.

Претенциите на партията на Стариков към рупора на ултралибералите са известни:

1. водещите и експертите извращават историческите факти, за което нееднократно са получавали от Стариков така наречената «премия Гьобелс»,

2. журналистите и техните гости разпространяват мисли за целесъобразността от расчленение на страната (Навални, Албац).
- Аз не ги плаша с 1937-а година, - казва Оспин. - Аз просто им напомням за отвговорността която обезателно ще настъпи. По мое мнение, адекватно наказание за измяна на Родината е смъртно наказание...

Алексей, без съмнение, е «чудик». Има у журналистите такава класификация на герои: «чудики» - леко не от този свят, смешни, талантливи, и именно с тях се случват разнообразни истории. Може да кажем, именно тези хора със своите чудни постъпки въртят Земята и променят света: помислете, кой ще тръгне от Стари Оскол за своя сметка да се ругае с Венедиктов?
Само «чудик»...

Което е любопитно (съжалявам, тук ще поправя автора: което е естествено - бел.пр.): минувачите са във възторг от инициативата. Подвикват: «Браво, мужик!». Фотографират с думите: «Така дръж! Уважавам!».

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.