Thursday, April 3, 2014

Путин измества долара: формира се независима от долара платежна система, основана на златна рубла


Путин вытесняет доллар: формируется независимая от доллара платёжная система, основанная на золотом рубле
Путин дълго се готвеше за тази стъпка – да се създаде система за разплащания в рубли, съвершенно независима и защитена от долара и спекулаций (например, продажби без покритие) от крупните западни финансови институции.

След въвеждането на санкций против няколко руски банки с цел наказание на Путин за Крим, финансовите играчи заповядаха на вашингтонските политици да отстъпят. Вампирите от Уол-стрийт прекрасно разбират, че изключването на руските банки от зоната на досегаемост не предвещава нищо хубаво. Такива страни, като Русия, винаги трябва да държат своята финансова врата отворена, за да могат могъщите финансисти периодически да ги грабят. Вашингтон спешно обяви, че въведените санкций против всички руски банки са били грешка и мерки ще бъдат предприети само против банк «Россия» в назидание за останалите.

Путин точно това и чакаше. От 2007 година той се опитваше да въведе независима рублева финансова система, основана на реалната икономика и ресурсите на Русия, обезпечена с нейните златни резерви. Повече никакво подлагане под грабежите и финансовите спекулации. Тази напълно мирна стъпка фактически се явява декларация за независимост, и за Уол-стрийт е равносилен на обявяване на война.

В съответствие с изкуството джудо, санкциите създадоха идеална ситуация за защитна маневра, която ще пренасочи грубата сила на противника против самия него. Което и се случва сега. Банка «Россия» ще стане първата банка, работеща изключително с рубли.

Никакъв секрет от протичащото не се е правил. Напротив, огромно изображение на златна рубла ще бъдет поставено пред зданието на щаб-квартирата на банка «Россия» като «символ на стабилността на рублата и нейната обезпеченост със златните резерви на страната», съобщи представител на банката.

Фактически, открито се изсказва намерение да се пресекат западните спекулации, които дълго време разоряваха Русия: «На днешният етап на развитие Русия не трябва да зависи от чуждестранни валути. Вътрешните ресурси правят нейната икономика непристъпна за политически машинации».

И това е само началото, заяви главата на ВТБ Андрей Костин: «Ние дълго вървяхме към това да направим рублата разчетна валута. Рублата доста отдавна е станала напълно конвертируема. За съжаление, до сега това водеше основно, към отрицателни последствия – отток на капитали от страната и прилив на чуждестранни инвестиций от спекулативен характер, което съществено дестабилизираше фондовите пазари в Русия».

«Русия е длъжна да продава зад граница отечествените продукти и суровини – от въоружение до нефт и газ – за рубли – и да купува чуждестранните товари също за рубли. Само така ще можем да използваме всички предимства на конвертируемостта на рублата», – пределно ясно заяви Костин.

Самият Путин поддържа създаването на новата финансова система на срещата с членовете на Съвета на Федерацията, отхвърляйки последните съмнения: «Ние трябва да защитим своите интереси, и ние ще го направим. Подобни системи работят, при това работят много успешно, в такива страни, като Китай и Япония. Те започваха изключително като национални, затворени в своя пазар, на своя територия и за своето население, а сега придобиват все по-голяма популярност».

Рубикон е преминат!

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.