Saturday, April 5, 2014

"Кримчанка, дъщеря на офицер" пише от военна база на САЩ в Бахрейн


Голяма част от съобщенията от «жители на Крим», критикуващи съединението на полуострова с Русия, се публикуват в Интернет от военни от киберподразделение на американската армия, дислоцирано на една от базите на САЩ в Бахрейн. За това съобщи информиран източник в министерството на отбраната на Украйна. Той отбеляза, че именно от Бахрейн пише «Кримчанка, дъщеря на офицер» - боец от информационният фронт, наводнил блогосферата със своите реплики.

В беседа с киевският кореспондент на популярният сред руската общност в Естония портал «Балтия», източникът съобщи, че още в самото начало на «кримската криза», отговарящите за информационната безопасност представители на украинското военно ведомство са се обърнали за помощ към колегите си от Пентагона.

«В САЩ с разбиране се отнесоха към молбата и обещаха всяческо съдействие. След известно време, вече по молба на американците, от нашите специалисти бе оперативно създаден и изпратен в Пентагона обширен набор никове и фрази на руски, който би следвало да се използва за запълване на социалните мрежи с коментарии със съответно съдержание. Сред никовете бе и следният: «Кримчанка, дъщеря на офицер» - указа събеседникът на «Балтия». Според неговите думи, «кримчанката» следвало да използва в различни вариации ключевата фраза: «Аз съм Кримчанка, дъщеря на съветски офицер, у нас тук не всички поддържат присъединението към Русия, мнозина се боят от режима на Путин, искат да останат в Украйна». (За улеснение, ако искате да търсите фразата - ето я в оргинал: «Я Крымчанка, дочь советского офицера, у нас здесь не все поддерживают присоединение к России, многие боятся режима Путина, хотят остаться в Украине» - бел.пр.)

Говорейки за това, от коя страна пишат «дъщерята на офицер» и иже с нея, източникът назовава Бахрейн. «Това е една от военните бази на САЩ в Бахрейн. Отчети за действията, провеждани в рамките на специалната психологическа операция, при нас постъпват именно оттам», - разказа събеседникът. «Оттам също се обръщат и за съвети, в случай на възникване на някакви непредвидени «пробиви», - добави той.
Источник: baltija.eu

След прочитането на материала правим правилния извод за източниците на съобщения в българското интернет пространство.

No comments:

Post a Comment

Коментарът ви ще бъде модериран и след това включен към блога. Възможно е публикуването му да се забави по тази причина, за което моля да ме извините.